Martien Craane (met looprek) samen met zijn kameraden in de Kinepolis is Den Bosch
Martien Craane (met looprek) samen met zijn kameraden in de Kinepolis is Den Bosch (Foto: )

Na 70 jaar weer naar de bioscoop

Al 70 jaar was meneer Craane (102 jaar) niet meer naar de bioscoop geweest. Toen hij door de Kameraden werd uitgenodigd om naar de film '1917' te gaan hoefde hij dan ook niet lang na te denken. Natuurlijk wilde hij heel graag weer een keer naar de bioscoop.

Door Lesha Bosman

DEN BOSCH - De eerste keer dat meneer naar de bioscoop ging, was hij ongeveer 14 jaar oud. "De bioscoop zat toen in de Hinthamerstraat", vertelt meneer Craane. "Een televisie had bijna niemand in die tijd. Ik ging vaak samen met vriendjes. Of zelfs met een vriendinnetje. Dat was natuurlijk helemaal spannend. Ook gingen we naar het Concertgebouw aan het einde van de Orthenstraat waar nu de Vue zit. Daar waren dansavonden en traden toneelverenigingen uit verschillende parochies op." Al zijn hele leven woont meneer Craane in Den Bosch. Eerst in één van de vele hofje die Den Bosch kent, later aan de Krommeweg.

Het leven op straat
"Daar woonden we met tien kinderen", aldus meneer Craane. "We hadden een zolder waar we met alle kinderen sliepen en een kamer met een bedstede voor mijn ouders. Het was een compleet andere tijd. Er was enorm veel te beleven op straat. Mensen maakten een wandelingetje, dronken een glaasje in het café en maakten een praatje met elkaar. Als jongen ging je op zoek naar een meisje tussen de Hinthamerstraat en de Hoge Steenweg. Daar heb ik ook mijn vrouw ontmoet. Ik trakteerde haar en haar vriendinnetje op een ijsje en bracht ze daarna naar huis. Helaas is ze drie maanden voor ons zeventigste huwelijksjaar gestorven. Ik had haar nog graag even bij me gehouden."

De markt
"We deden veel samen, mijn vrouw en ik. We hadden een marktkraam op de markt in Den Bosch waar we gebreide bovenkleding verkochten. Dat heb ik gedaan tot mijn 75ste. Het was toen echt heel gezellig en druk op de markt. Tegenwoordig kom ik er niet meer omdat dat niet meer lukt. En de markt is enorm veranderd. Maar ik vind het heel leuk om eruit te zijn. Soms is het best eenzaam als je mijn leeftijd hebt. ik vond het dan ook geweldig om naar de bioscoop te gaan samen met Jan (97 jaar) Jan (24 jaar) en Jesse (20 jaar). Ik ben benaderd door Caroline Berendse van de Kameraden tijdens het generatiediner in Nieuwenhagen. Kameraden is een initiatief dat ouderen (65+) koppelt aan een groepje van drie tot vier jongeren van 20-35 jaar. Samen doen zij leuke dingen. Zij had gehoord dat het heel lang geleden was dat ik naar de film ben geweest. Toeval is dat de titel van de film '1917' mijn geboortejaar is. We kregen dan ook een echte VIP behandeling bij Kinepolis. En iedereen was op de hoogte van onze komst. Ja, ik ga graag nog een keer met de kameraden op pad."

Wie meer wil weten over de Kameraden , kan een kijkje nemen op de website:

www.kameraden.nl

Lesha Bosman

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding