Met meer dames dan heren in de ton, domineren zij dit jaar De Krabberklets in Den Dungen. Foto: Wendy van Lijssel
Met meer dames dan heren in de ton, domineren zij dit jaar De Krabberklets in Den Dungen. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Tonproaten gedomineerd door dames: "We vinden het zelf wel grappig"

DEN DUNGEN - Geen woorden, maar daden gaat in het geval van Sharon de Knoop, Lieke Leijten en Diana Huigevoort niet op. De dames gaan namelijk tonproaten op donderdag 30 en vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari tijdens de Krabberklets die vanaf 20.00 uur gehouden wordt bij Boer Goossens in Den Dungen. De 'grote mond' eerder maakt dat het zowel woorden als daden wordt. Met vijf dames en drie heren in de ton is er in Den Dungen sprake van een overmacht aan vrouwelijke inbreng.

Door Wendy van Lijssel

Over het algemeen zijn er meer mannelijke dan vrouwelijke tonproaters. Behalve in Den Dungen. Daar wordt het tonproaten juist gedomineerd door dames. Van de acht babbelaars die deelnemen aan het plaatselijke tonproaten De Krabberklets, zijn er maar liefst vijf van het vrouwelijke geslacht.

Kick van entertainen
De drie debutanten komen uit de visvijver van de voor 100 procent uit dames bestaande Raad van Elf. "Dat is meteen ook de beste inburgeringscursus die je kan hebben", laat Lieke Leijten weten. Ze legt uit: "Ik heb me het tweede jaar dat ik in Den Dungen woonde daarbij aangesloten. Je leert op die manier al feestend heel veel mensen kennen." Aansluiting mag drie jaar. Erna kan je door in een afsplitsing. Iets wat Lieke heeft gedaan. Een ex-raadslid die verleden jaar voor het eerst de ton betrad, inspireerde haar om het dit jaar zelf te gaan doen. "Het leek me al eerder gaaf. Zij gaf me het laatste zetje", bekent Lieke om resoluut te verkondigen: "Ik krijg er een kick van om daar te gaan staan en mensen te entertainen."

Nachtje over slapen
Dat gaan ook Sharon de Knoop en Diana Huigevoort doen. Beiden zitten in de raad en kunnen het goed met elkaar vinden. Dusdanig dat zij tijdens de Krabberklets verleden jaar iets bedachten en dat ook gedurende het feest der feesten te pas en te onpas tevoorschijn toverden. Dat de dames erna benaderd werden met het verzoek om deel te nemen, had eigenlijk geen verrassing moeten zijn. "Ik heb gelijk gezegd het alleen samen met Sharon te doen", aldus Diana. Die moest daar wel een nachtje over slapen want: "Wij zijn impulsief en hebben weinig remmingen. De ervaring heeft me geleerd om niet gelijk ja te zeggen, maar het eerst te laten landen", meldt deze.

Vuurdoop
Heel lang erover denken deed ze niet. Beiden gaan ervoor. Met iets anders dan waar verleden jaar zo hard om gelachen werd. Dat wel. "We hebben iets bedacht dat past bij het thema van Krabberdonk. "We hebben al geoefend en vinden het zelf wel grappig. Of anderen dat ook gaan vinden is de vraag", wordt hardop de grootste angst uitgesproken. Voor genoemden is het namelijk allemaal hun vuurdoop. Met de ervaren Roos van de Westerlaken en Annelies van Ingen in de ton domineren de dames dit jaar het tonproaten. Naast genoemden is er ook nog enige mannelijke inbreng met Huub Goossens, Willem Verhoeven en Peter van Daal.

Kaartjes voor Krabberklets zijn à 10 euro te koop bij DA Drogisterij Groenendaal en Hotel Boer Goossens.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding