De genomineerde foto van Freek Nagtzaam in de categorie 'Bruidskinderen'
De genomineerde foto van Freek Nagtzaam in de categorie 'Bruidskinderen' (Foto: Freek Nagtzaam)

Bosschenaar op voor Bruidsfoto Award: "Liefde is een prachtig fenomeen..."

DEN BOSCH - Bossche bruidsfotograaf Freek Nagtzaam van Platimo maakt kans op maar liefst twee 'Bruidsfoto Awards'. Hij is genomineerd in de categorieën 'bruidspaar' en 'bruidskinderen'. Een nominatie voor de Bruidsfoto Awards, laat staan twee, sleep je niet zomaar in de wacht.

Door Lesha Bosman

"In totaal zijn er zo'n 1250 foto's ingezonden", vertelt Freek. Er doen veel grote namen mee aan deze prestigieuze Award. De categorieën 'bruidspaar' en 'bruidskinderen' zijn ook nog eens degenen met de meeste inzendingen. Ongelooflijk dat de uiterst kritische jury uiteindelijk voor mijn foto's koos." Ongeveer tien jaar geleden kocht Freek zijn eerste spiegelreflexcamera. Daarna volgde hij cursussen aan de fotovakscholen in Boxtel en Rotterdam. Vanaf 2015 is hij fulltime bruidsfotograaf. "Liefde tussen mensen vind ik een prachtig fenomeen", legt Freek uit. "Om als fotograaf waardevolle, echte momenten vast te leggen is prachtig. Een bruiloft is het grootste feest van de liefde dat er bestaat. Tijdens het fotograferen let ik op drie elementen: plaats, tijd en moment. Vandaar dat mijn bedrijf Platimo heet, de afkortingen van deze elementen. Daarbij let ik op het licht en de compositie. Als alles klopt, krijg je een topfoto. Vaak weet ik al op de dag zelf welke foto dat is. Dat is een gevoel. Met datzelfde gevoel heb ik de genomineerde foto's uitgekozen."

Verbinding
Voordat de dag van de bruiloft is aangebroken, maakt Freek in zijn fotostudio kennis met het aankomende bruidspaar. "Iedereen vult zijn bruiloft in op zijn eigen manier", gaat Freek verder. "Voor mij is het belangrijk te weten wie er op welke momenten aanwezig zijn. Komt er bijvoorbeeld familie over uit het buitenland dan weet ik dat zij belangrijk zijn om vast te leggen op camera. Ik ben altijd op zoek naar de echte verbinding tussen mensen. Vaak stel ik tijdens de fotosessie persoonlijke vragen aan het bruidspaar zodat die verbinding ontstaat."

Onvergetelijk moment
Afgelopen jaar heeft Freek dertig huwelijken vastgelegd op zijn camera. Twee ervan zal hij niet gauw vergeten. "De bruiloft waar drie F16 vliegtuigen overvlogen om een groet te brengen aan de bruidegom die een hoge functie bekleedt bij de luchtmacht blijft me altijd bij. En ik ben naar Griekenland geweest om een bruiloft te fotograferen. Het moment dat de bruid en bruidegom de ochtend na hun huwelijk in hun trouwkleding van de rotsen in zee sprongen, was voor hun maar ook voor mij een onvergetelijk moment."

Regen in de drup
Op de genomineerde foto's is te zien hoe Freek een moment vast heeft gelegd van de regen die tijdens het huwelijk een rol speelde. "Ik wilde heel graag de regen op een goede manier vastleggen", aldus Freek. "Het was nou eenmaal onderdeel van de trouwdag. Toen ik tussen de gasten stond tijdens een heftige regenbui, kreeg de jongen deze plens water over zich heen. Wat zou hij graag zijn paraplu uitgeklapt hebben gehad. Het mooie aan deze foto is dat het een verhaal vertelt. Dat is precies wat ik wil bereiken met mijn foto's. Mensen kunnen op die manier aan de hand van mijn foto's hun mooiste dag steeds opnieuw herbeleven."

Voor meer informatie kijk op www.platimo.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding