Amran en Betty naaien samen kleding in 'De Huiskamer' in Vught, war Betty mensen helpt met leren naaien. Ook naait ze gratis kleren voor kinderen met in armoede met het initiatief 'Miss Rose'.
Amran en Betty naaien samen kleding in 'De Huiskamer' in Vught, war Betty mensen helpt met leren naaien. Ook naait ze gratis kleren voor kinderen met in armoede met het initiatief 'Miss Rose'. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

'Miss Rose' naait voor kinderen die minder te besteden hebben

VUGHT - Zoals overal in Nederland, is er ook in Vught armoede. Om hen te helpen is Betty van Helmond samen met vriendinnen uit de straat, de Rozenstraat, een nieuw initiatief, 'Miss Rose', gestart. Hierbij maken ze gratis kleren voor kinderen tot tien jaar van ouders die het zelf niet kunnen betalen.

Door Lisette Broess-Croonen

"Het initiatief is geïnspireerd op een stichting waarbij kleren worden gemaakt voor minderbedeelde kinderen. Alleen daar gebeurt alles anoniem en ik wil juist graag persoonlijk contact. Ik wil samen met de kinderen of ouders de juiste stof en ontwerp kiezen en goed de maat opnemen. Dat gesprek kan thuis plaatsvinden, of bij 'De Huiskamer' aan de Raadhuisstraat. Daar kan ik dankzij Yvonne Koolman van Welzijn Vught eens in de twee weken op maandagmiddag terecht. Op dit moment heb ik nog genoeg stof, maar ik werk uit eigen voorraad en die is niet oneindig. Daarom ben ik altijd op zoek naar leuke kinderstoffen of donaties waarmee ik zelf stoffen kan kopen. Ook hulp bij het naaien is altijd welkom!"

Nieuw initiatief
Om de week zit Betty dus in 'De Huiskamer', een Vughts ontmoetingscentrum waar enkele vrijwilligers bezoekers ontvangen voor een kopje koffie of thee en een praatje. Amran en Zühâl zijn twee van de vrijwilligers die daar werken. Ook zij vinden 'Miss Rose' een mooi initiatief. Amran gaf aan ook wel te willen leren naaien en zo ontstond nog een nieuw initiatief. Op de middagen dat Betty er is, kan iedereen nu in 'De Huiskamer' zelf kleding maken, met de daar aanwezige naaimachine en de hulp van Betty. "Alleen de stof moeten mensen zelf meenemen."

Laagdrempelig
Amran en Zühâl maken nu al gebruik van de mogelijkheid om samen te naaien, maar verder loopt het nog geen storm. "We zijn heel laagdrempelig, maar toch is er nog een drempel om te komen." legt Zühâl uit. "Zelf heb ik het ook niet breed en ik vind het geen probleem om hierover te praten, maar er zijn genoeg mensen die zich schamen. Mensen willen de vuile was niet buiten hangen. Toch wil ik iedereen uitnodigen hier eens binnen te lopen. We hebben ervaringsdeskundigen die oog en een luisterend oor hebben voor mensen met weinig geld. Bij 'De Huiskamer' en 'Miss Rose' omarmen we mensen met weinig geld. Vooral in Vught zijn er echt veel mogelijkheden en zijn er altijd mensen die willen helpen."Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding