Vuurwerkschade à 160.000 euro; Mikkers overweegt vuurwerkverbod


Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie (Foto: ank koster)

Vuurwerkschade à 160.000 euro; Mikkers overweegt vuurwerkverbod

DEN BOSCH - Het nieuwe jaar begint voor burgemeester Jack Mikkers met ergernis; in zijn gemeente is rond de jaarwisseling naar schatting voor 160.000 euro aan vernielingen aangericht met vuurwerk. Volgens de gemeente is de schade dit jaar groter dan vorig jaar. Afvalbakken, speeltuinen, putdeksels en grasvelden zijn met vuurwerk bestookt. Kosten voor de inzet van politie en stadstoezicht komen daar nog bij. Mikkers overweegt een vuurwerkverbod in de gemeente, om schade en overlast volgend jaar te verminderen.

Burgemeester Mikkers voelt ervoor om het advies van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid te volgen en knalvuurwerk en vuurpijlen in de gemeente te verbieden. De gemeente beseft dat veel mensen plezier beleven aan het afsteken van vuurwerk, maar wil dat oud en nieuw voor iedereen een leuk feest blijft.

Landelijk verbod
Over het instellen van een vuurwerkverbod wil de burgemeester lichtzinnig denken. Hij weegt af of het verbod haalbaar is en te handhaven is binnen de bestaande capaciteit, die nu al onder druk staat. Daarbij komt dat de handhaafbaarheid ook afhankelijk is van een eventueel landelijk verbod op de verkoop van vuurpijlen en knalvuurwerk. Dat zou in Den Haag bepaald moeten worden.

Voorstel aan de raad
Burgemeester Jack Mikkers, die gaat over veiligheid en openbare orde, legt in het eerste helft van dit jaar een voorstel voor aan de gemeenteraad over een eventueel vuurwerkverbod. Dat voorstel gaat bestaan uit verschillende scenario's. De gemeenteraad kan dan besprek hoe en onder welke voorwaarden het best omgegaan kan worden met het afsteken van vuurwerk in de gemeente. Een andere mogelijkheid bestaat ook: dat Den Haag per wet het afsteken van (bepaalde soorten) vuurwerk landelijk verbied.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding