Burgemeester Jack Miikkers hield afgelopen zaterdag 4 januari zijn nieuwjaarstoespraak op het Bosch' Winterparadijs op de Parade. Foto: Henk van Esch
Burgemeester Jack Miikkers hield afgelopen zaterdag 4 januari zijn nieuwjaarstoespraak op het Bosch' Winterparadijs op de Parade. Foto: Henk van Esch (Foto: Henk van Esch)

Burgemeester Mikkers: '2020 is het jaar van ons'

DEN BOSCH - Met 2019 achter ons en staand op de drempel van het nieuwe jaar, is dit een voor de hand liggend moment om eens de balans op te maken. Met burgemeester Jack Mikkers blikken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit naar 2020. Hoe beleefde hij het afgelopen jaar en wat wens hij Den Bosch het komende jaar toe?

Het voorbije jaar begon ietwat ongelukkig voor burgemeester Mikkers, die bij een val zijn bekken brak en moest revalideren bij Tolbrug. Toch spreek Mikkers van een 'rijke' periode. "Omdat ik even afstand kon nemen van het bestuurlijke leven en mijn dagen doorbracht met inwoners uit onze samenleving. Het was heel gezellig, en het heeft me iedere dag een nieuwe tip gebracht." Het hielp Mikkers om zijn doel te realiseren: snel fit zijn en op tijd om de nieuwe hoogheid Prins Amadeiro XXVI te verwelkomen. En dat is gelukt.

Nog zo'n hoogtepunt van het afgelopen jaar noemt burgemeester Mikkers het WK (Para) Handboogschieten. "Hoe we met elkaar, met professionals en vrijwilligers daar een groot sportfeest hebben gemaakt, dat is fantastisch werk. Met de Parade en de Sint-Jan als decor, maar ook in het Zuiderpark en met de gastvrijheid van The Dukes. Ik ben heel trots op wat we als stad en gemeente hebben neergezet."

'Dat maakt mij trots'
Persoonlijk voor Mikkers was de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Den Bosch een climax. "Dat er vier bevrijders ook nu nog in levende lijve als helden de stad werden ingehaald. Mensen langs de kant wilden ze aanraken en met ze op de foto. Als je dan ziet wat we met elkaar hebben opgebouwd de afgelopen 75 jaar, dat maakt mij trots."

"Dieptepunten waren er natuurlijk ook", zegt Mikkers, doelend op de sinterklaasintocht en de ordehandhaving die daarbij nodig was. Ook het racisme-incident bij FC Den Bosch heeft de burgemeester geraakt. Er kwamen veel reacties los. en daar moeten we als samenleving wat mee "Het lijkt wel alsof we de nuance kwijtraken. Dat doet pijn aan de samenleving. De extreme standpunten aan beide kanten krijgen alle aandacht, maar ik weet zeker dat er veel meer mensen genuanceerder zijn. Dan denk ik 'kom op, we zijn met veel meer'. Laat dat de les van 2019 zijn: "Ben geïnteresseerd in elkaar, kijk naar elkaar om, praat met elkaar. Denk niet in wij-zij. Als 2019 het jaar van wij en zij was, dan wordt 2020 het jaar van ons"

Uitzien naar
Er is volgens burgemeester Jack Mikkers genoeg om naar uit te kijken in 2020. "De Vuelta natuurlijk", begint hij resoluut. "Maar op de hele kalender ben ik trots. Carnaval, de kermis, Theaterfestival Boulevard. Maar behalve festiviteiten is het ook de stadsontwikkeling die eraan zit te komen. De ontwikkeling van de Bossche Stadsdelta en het EKP-terrein. De komende jaren is voldoende woonruimte een grote zorg van de gemeente. Hoe houden we wonen in de stad en de gemeente voor iedereen betaalbaar en bereikbaar? Dat is de prioriteit, om 's-Hertogenbosch voor iedereen bewoonbaar te houden. De stad en gemeente kan niet door een bepaalde groep geclaimd worden, het is leven en laten leven. Dat proberen we ook te bereiken met ons project 's-Hertogenbosch Centraal, ideeën verzamelen over hoe de gemeente er in de toekomst uit moet zien. Samenleven is een werkwoord, dat is de boodschap."Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding