Operettevereniging Rosmalen viert dat ze een halve eeuw bestaat. Speciaal voor de gelegenheid heeft de vereniging de voorstelling Operette Memories samengesteld.  Foto: Henk van Esch
Operettevereniging Rosmalen viert dat ze een halve eeuw bestaat. Speciaal voor de gelegenheid heeft de vereniging de voorstelling Operette Memories samengesteld. Foto: Henk van Esch (Foto: Henk van Esch)

Operettevereniging Rosmalen bestaat 50 jaar met een lach en een traan

ROSMALEN – In 2020 bestaat Operettevereniging Rosmalen 50 jaar. Om dit gouden jubileum te vieren, brengen zij van vrijdag 24 tot en met zondag 26 januari de feestelijke voorstelling Operette Memories op de planken in Perron-3 te Rosmalen. Alle reden voor een gesprek met oudgedienden Albert Tukker en Nico Hendriks, die al respectievelijk 40 en 25 jaar verbonden zijn aan het koor.

Door Astrid Berkhout

Operette Rosmalen bestaat uit 40 bevlogen amateurzangers- en zangeressen die iedere dinsdagavond trouw repeteren in café d'n Beer te Rosmalen, onder leiding van dirigent Christa Bleeker en begeleid door pianiste Karen Roelofs-Vogel. "Als mensen eenmaal bij ons binnen zijn, blijven ze vaak hangen", vertellen Albert en Nico. "Meerderen zijn al vele jaren verbonden aan ons koor, vier van ons zelfs al 50 jaar, dus vanaf het allereerste begin. Zij worden allemaal in het zonnetje gezet in januari. Wat ons geheim is? Het is hier gewoon altijd heel gezellig. Mensen die voor het eerst bij ons komen, ervaren het als een warm bad, ze voelen zich meteen thuis in de groep. De saamhorigheid is groot, we delen wel en wee met elkaar. Het is net een familie."

De uitdaging zoeken
"Eigenlijk is er in de loop der jaren niet zo veel veranderd. De jeugd weten we jammer genoeg nog steeds niet te trekken, ondanks dat de voor operettes kenmerkende mengeling van zang, muziek en toneelspel te vergelijken is met musicals. Ook decors, kostuums (gemaakt door onze leden), grime en belichting spelen een belangrijke rol. In de beginjaren hadden we ook nog opera's in ons repertoire, maar tegenwoordig ligt onze focus helemaal op het lichtvoetige werk; vrolijke operettemuziek." In de afgelopen 50 jaar heeft Operette Rosmalen maar liefst 22 volledige operettes uitgevoerd (om het jaar). "We willen niet in herhaling vallen, dus er is slechts één operette – Ein Nacht in Venedig – die twee keer op de planken is gebracht. We kiezen sowieso altijd operettes waar veel koorwerk in zit, daar ligt voor ons natuurlijk de uitdaging."

Muzikale hoogtepunten
"Voor deze gelegenheid hebben we een mooie voorstelling samengesteld van de muzikale hoogtepunten uit de vele producties die in deze 50 jaar door ons gezelschap zijn uitgevoerd. Daarbij komen ook de nodige anekdotes aan bod, met een lach en een traan." Gevraagd om voorbeelden vervolgt Albert lachend: "In de beginjaren was het echt een uitgaansavond. Na afloop van de repetities gingen we met z'n allen naar het café, om daar lekker door te zakken. Lang leve de lol." En een gedenkwaardige avond in november 2005 weten zij zich beiden nog goed te herinneren… "We wilden een keer goed uitpakken en hadden daarvoor Theater aan de Parade afgehuurd. Het was die dag bar slecht weer en op een gegeven moment werd zelfs geadviseerd om binnen te blijven. Wij waren er helemaal klaar voor maar uiteindelijk zat er slechts een handjevol mensen in de zaal. Een enorm debacle. Zo zijn echter wel onze traditionele tweejaarlijkse novemberconcerten ontstaan, er is dus toch nog iets positiefs uit voortgekomen."

Nog steeds springlevend
Regisseuse Astrid Radoes van Theaterschool T'eXtpierement uit Oss schreef aan de hand van de vele hoogte- en dieptepunten een verhaal. "In totaal zullen circa 16 nummers de revue passeren. Twee vertellers praten alles aan elkaar. Als koor staan we niet stil, we spelen echt en bewegen ons over het toneel, dat maakt het levendig. Verder doen er ook kinderen mee aan de voorstelling, evenals een dansgroep én een klein orkest. De professionele soliste Nancy Verschuuren is ook weer van de partij als hoofdrolspelers. Verder zal onze nestor, de 91-jarig Leo van der Plas, ongetwijfeld het publiek imponeren. Hij zingt nog steeds de sterren van de hemel, dit is zijn grote passie." Dat is het overigens ook voor Albert en Nico. Albert: "De romantische muziek en de mooie melodieën spreken mij aan. Daarnaast heeft een operette altijd een 'happy end', wat wil je nog meer?" Nico sluit zich daar helemaal bij aan. "We zijn er trots op dat Operette Rosmalen al 50 jaar bestaat. We zijn nog steeds springlevend. Wat ons betreft willen we dan ook vooral op dezelfde voet doorgaan. We zijn al weer aan het nadenken over de volgende volledige operette!"

Kaarten voor Operette Memories kosten 14,50 euro en zijn verkrijgbaar aan de kassa van Perron-3 of via www.perron-3.nlWist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding