Johan van de Eijnden is een klusser van de Vughtse vriendenklusclub. De mannen doen gratis klussen voor de minderbedeelde dorpsgenoten.
Johan van de Eijnden is een klusser van de Vughtse vriendenklusclub. De mannen doen gratis klussen voor de minderbedeelde dorpsgenoten.

Vriendenklusclub; vrienden klussen voor medemens

VUGHT - Een groep van vijf Vughtse vrienden besloot een klusclub op te richten om gratis klussen te doen bij minderbedeelde dorpsgenoten. Inmiddels heeft de vriendenklusclub er tien klussen opzitten en het werk smaakt naar meer, maar financiële hulp is daarbij welkom.

Door Lisette Broess-Croonen

Robin van Dijk is één van de klussers en vertelt hoe zijn klusclub tot stand is gekomen. "Wij zijn een groep vrienden die al jaren hikingtochten maakt. Op een gegeven moment besloten we om eens een keer iets voor anderen te gaan doen, in plaats van alleen voor onszelf. We hebben een actie opgezet om een 4x4 truck naar een ouderenzorginstelling naar Moldavië te brengen. Die hadden dringend een nieuwe nodig. We zijn daar een week gebleven en hebben meteen wat klussen gedaan. Toen we terug in Vught waren, merkte één van ons op dat er in Vught ook armoede is en dat we met klussen een steentje bij kunnen dragen. Door de gemeente Vught zijn we gekoppeld aan Stichting Mariton, die op laagdrempelige wijze mensen in armoede helpt. Via de stichting kunnen mensen nu ook een aanvraag voor een middelgrote klus indienen, bijvoorbeeld het opknappen van de tuin of een kamer."

Schaamte
Achter de deuren zien de klussers aardig wat verborgen armoede. "We komen vaak in een situatie waar meer problemen op de achtergrond meespelen dan alleen het gebrek aan geld. Los van het gebrek aan geld, hebben ze zoveel zorgen aan hun hoofd, dat ze niet toekomen aan het opknappen of opruimen van hun huis. Bij één persoon gaf onze komst het juiste zetje in de rug om het huis stapsgewijs te gaan opruimen. Daardoor gaan ze toch een drempel over waardoor ze iets meer vat krijgen op het huishouden. Dat zijn mooie dingen. Het is soms echt schokkend wat je ziet. Het is vooral schrijnend dat het verschil met buren zo groot is. Dat vergroot ook de schaamte bij de mensen. Gelukkig zijn de mensen echt blij met onze hulp."

Donateurs gezocht
Het klussen bevalt de mannen goed. "We zijn een leuk team en het is gezellig om te doen. We tobben alleen met de centen. Het klussen doen we gratis, maar we hebben wel materialen nodig. Meestal komen we rond met ongeveer honderd euro per klus voor onder andere verf, hout en spijkers. We krijgen nu wat ondersteuning van stichting Mariton, maar die kunnen het geld zelf ook veel te goed gebruiken. We hopen dan ook wat donateurs te vinden, zodat er een kluspotje bij Mariton komt. Dat kan ook met materialen, alleen hebben we geen opslagruimte. Dat zou dus per klus bekeken moeten worden. We hopen dat mensen ons willen helpen, want het is echt zinvol wat we doen."

Voor hulp kan men contact opnemen met Stichting Mariton. Email: stichting.mariton@gmail.com. Voor meer informatie is er de website www.stichtingmariton.nl, waar ook de klusaanvragen gedaan kunnen worden.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding