Michelle Pullen en Jelle van der Lee. Foto: Michel van de Langenberg
Michelle Pullen en Jelle van der Lee. Foto: Michel van de Langenberg

Sint Janslyceum: gewoon goed onderwijs zonder fratsen

's-HERTOGENBOSCH – Het 100-jarige Sint Janslyceum is al sinds jaar en dag gevestigd aan het Sweelinckplein te 's-Hertogenbosch. 'Jonge honden' Michelle Pullen (docent aardrijkskunde) en Jelle van der Lee (docent lichamelijke opvoeding) vertellen vol enthousiasme over 'hun' school. "We voelen ons hier heel erg thuis en dat horen we gelukkig ook terug van onze leerlingen."

Wat meteen opvalt als ik de lerarenkamer inloop voor het interview, is dat er zo veel jonge docenten rondlopen. "Dat klopt", beamen Michelle en Jelle. "Momenteel vindt volop verjonging plaats." Het gebouw bestaat uit een monumentaal gedeelte en een nieuwbouwvleugel. Zowel mavo, havo als vwo vinden er een plek. Het Sint Janslyceum is een grootschalige scholengemeenschap met circa 1.800 leerlingen en 200 medewerkers maar omdat alles kleinschalig georganiseerd wordt, voelt dat niet zo. De sfeer op de school is gemoedelijk en ontspannen. "Je hoeft niet bang te zijn dat je hier verloren loopt. Voor ons is het 't allerbelangrijkste dat je je hier veilig voelt zodat je hier een super leuke schooltijd kunt beleven. Voor brugklassers is er dan ook extra aandacht, we doen er alles aan om te zorgen voor een 'zachte landing'. Aan het begin van het schooljaar is er een kamp waarbij iedereen elkaar kan leren kennen. We koppelen brugklassers tevens aan bovenbouwleerlingen die hen wegwijs maken op school. Als je vragen hebt, kun je die ook aan hen stellen, soms is dat makkelijker dan dat je afstapt op een docent. Verder bezoeken regelmatig ambulant begeleiders de klassen om te kijken hoe we de groep nog hechter kunnen maken."

Creatieve geesten
Jelle: "Qua voorzieningen hebben we o.a. een moderne sporthal tot onze beschikking maar als het weer het even toelaat, gaan we richting het vele groen achter de school om lekker buiten te sporten." Michelle vult aan: "Ook bij andere lessen zijn we daar regelmatig te vinden. En tussen de lessen door kunnen leerlingen er even relaxen." Volgens het duo is er veel mogelijk op school. "Momenteel wordt bijvoorbeeld nagedacht over hoe we de lesroosters beter kunnen laten aansluiten op de behoefte van de leerlingen. We zijn bovendien een heel creatieve school, met creatieve geesten. Onze nieuwe campagne, van het Bossche Award Communications, sluit daar op aan. Ieder jaar is er een Artistiek Festival waar iedereen aan mee doet. Om het jaar brengen leerlingen een schoolmusical op de planken. Dit jaar is dat de vrolijke kerstvoorstelling 'ELF de musical', die op 11 december in première gaat. Ben je slim en zoek je extra uitdaging? Dan kun je extra vakken volgen die jouw interesse hebben. Sowieso krijg je bij ons alle ruimte om je talenten te ontwikkelen, op alle mogelijke gebieden!"

Wil jij zelf ervaren of het Sint Janslyceum iets voor jou is? Kom dan vooral de sfeer proeven tijdens het bruisende open dag event op 11 januari 2020, tussen 10.00 en 14.00 uur ben je van harte welkom. Meer informatie: www.sjl.nl.