Maar liefst tien kinderen kregen afgelopen week in Vught een jeugdlintje opgespeld door wethouder Saskia Heyboer. Foto: Lisette Broess-Croonen
Maar liefst tien kinderen kregen afgelopen week in Vught een jeugdlintje opgespeld door wethouder Saskia Heyboer. Foto: Lisette Broess-Croonen (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Tien Vughtse kinderen onderscheiden met jeugdlintje

VUGHT - Maar liefst tien kinderen kregen afgelopen week in Vught een jeugdlintje opgespeld door wethouder Saskia Heyboer. "Deze kinderen hebben allemaal iets bijzonders gedaan en zijn vandaag terecht in het zonnetje gezet."

Door Lisette Broess-Croonen

De eerste vijf lintjes gingen naar Fiene (12) en Loutje (10) Vercauteren, Rosalie (12) en Charlotte (14) Toenbreker en Fenne Verbiest. Vijf vriendinnen die zich inzetten om de natuur schoon te houden en dieren te helpen. Volgens de wethouder een goed voorbeeld van 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf. "Deze meiden hebben een natuurclub opgericht en al meerdere dieren gered. Ook hebben ze de burgemeester aangeschreven om hulp te vragen bij het opruimen van afval tijdens de avondvierdaagse onder de naam 'afvalvierdaagse'. Helaas is dat plan toen niet helemaal doorgegaan, maar komend jaar is er weer een kans!"

Oma helpen
De vijftienjarige Hugo Krete gaat iedere dag meerdere keren bij zijn hulpbehoevende oma langs en vindt eigenlijk dat iedereen dat moet doen. "Hij doet boodschappen en ze hebben samen goede gesprekken. Jij maakt je oma's dag helemaal goed en het is een eer om jou dit lintje uit te reiken. Een (klein)zoon om trots op te zijn." Daar is oma het helemaal mee eens. "Hugo betekent heel veel voor me. Hij komt een paar keer per dag kijken of hij iets voor me kan doen en we hebben veel plezier samen. We filosoferen over de wereldproblemen, hij heeft overal interesse in. Het is een lieve, sociale jongen en ik word heel blij van hem." Hugo zelf vind het vanzelfsprekend om zo goed voor zijn oma te zorgen. "Ik doe dit al vanaf de basisschool. Ik vind het ook gewoon leuk om naar oma toe te gaan."

Sterren van de Jeugdnatuurwacht
Danique Bader (14) en Erin Pulles (14) worden onderscheiden voor hun werk voor de Jeugdnatuurwacht. "Zij geven samen de vogelkenmerken cursus en helpen bij activiteiten als boswandelingen en knutselen. Erin helpt in de zomer ook nog mee bij JeugdAktief. Zij vormen een brug naar de kinderen, want de meeste bestuursleden zijn senioren." Enigszins verbouwereerd staat Danique na afloop bij haar ouders. "Ik had dit totaal niet verwacht. Ik snap wel dat mijn vrijwilligerswerk apart is, maar vind het niet per sé lintjeswaardig. Ik houd eigenlijk niet zo van verrassingen en drukte, maar dit lintje vind ik wel leuk. Ik zit nu al zeven jaar bij de Jeugdnatuurwacht. Toen ik weg moest als jeugdlid omdat ik te oud werd, hebben ze gevraagd of ik bij de leiding wilde komen. Zolang het met school kan, ga ik hier graag mee door."

Redder in nood
Stan de Klerk is de jongste die op deze bijzondere dag een lintje kreeg. Stan hielp een vrouw die de autodeur dichtgooide terwijl haar sleutels en hond er nog in zaten. Zij belde bij Stan aan, die meteen te hulp schoot. Hij haalde een stok met haakje en kon via het kiertje bij de deur de sleutels opvissen. "Wat fijn dat jij zo handig bent. En je bent ook heel goed voor je eigen katten. Met datzelfde haakje haal je steeds de balletjes van jouw kat onder de piano vandaag en je geeft die katten ook iedere dag eten zonder dat je moeder je daar aan moet herinneren."

Benefietconcert voor Kika
Het laatste lintje ging naar Anne Fleur Lausberg (17). Zij organiseerde een benefietconcert voor Kika. "Een hele grote prestatie, waarbij meer dan drieduizend euro werd opgehaald. En heel erg knap dat je ook het lef had om over kanker te praten, want daar rust soms toch nog een taboe op." Anne Fleur: "Ik heb alles zelf georganiseerd en de avond ook gepresenteerd. Daarbij vertelde ik ook mijn eigen verhaal, want ik heb zelf ook kanker gehad. Daarom wilde ik ook graag iets voor Kika doen, want ik weet hoe belangrijk dat is."

Al met al tien bijzondere kinderen die deze dag in het zonnetje werden gezet. Met een smoesje werden ze naar het Vughtse gemeentehuis gelokt en geëerd voor hun goede daden. De lintjes worden sinds vier jaar in Vught uitgereikt, normaal gesproken op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind. Door omstandigheden werd de uitreiking dit jaar een weekje verschoven, maar dat mocht de pret niet drukken.