Een kleurrijk spektakel dat ieder jaar gekker wordt. "Iedereen 'naait' elkaar op om uit te pakken." Nuland Verlicht rijdt op zaterdag 14 december weer door het dorp.
Een kleurrijk spektakel dat ieder jaar gekker wordt. "Iedereen 'naait' elkaar op om uit te pakken." Nuland Verlicht rijdt op zaterdag 14 december weer door het dorp.

'Toen het zover was waren we sprakeloos en hadden we tranen in de ogen' Nuland Verlicht vooral 'zware jongens'

NULAND - Zowel voor chauffeurs, hun bijzondere bijrijders als ook het publiek is het jaarlijks iets om naar uit te kijken. Nuland Verlicht; de lange en bonte stoet met vrachtwagens in allerlei soorten en maten, tractoren, maar ook een motor met zijspan, carnavalswagen en dit jaar zelfs een loopgroep, die helemaal verlicht in een slakkengang op zaterdag 14 december vanaf 17.30 uur vanaf het Prins Bernhardplein door Nuland trekken. Kinderen met een beperking of ziekte bezetten als VIP de bijrijdersstoel.

Door Wendy van Lijssel

Met 'slechts' twintig deelnemers werd in 2016 voor het eerst Nuland Verlicht gehouden. In no-time groeide het uit tot een spektakel waarbij het zaak is om er snel bij te zijn met inschrijven voor deelname, want het maximale aantal van vijftig is in recordtijd vergeven. Het initiatief komt in deze van Franca van der Steen uit genoemde plaats. "Ik zag zoiets op internet en bedacht direct dat het leuk zou zijn om in Nuland te organiseren. Gelijk ook met speciale bijrijders die als VIP mee mogen rijden. Vervolgens heb ik mijn zoon Jared en zijn vrienden voor mijn karretje gespannen", blikt ze terug. Ze vervolgt: "Die eerste editie kostte bijna een jaar voorbereidingstijd. Toen het echter zover was waren we sprakeloos en hadden we tranen in de ogen. Zowel door de inspanningen die toen al geleverd werden om de wagens zo mooi mogelijk uit te lichten als ook het plezier dat we bijrijders en publiek deden."

'Het wordt elk jaar gekker'
Dat laatste is ongewijzigd. Nuland Verlicht groeide, zoals gemeld, in korte tijd uit tot een parade met een aantrekkingskracht ver over de dorpsgrenzen. "Deelnemers en publiek komen uit de hele regio. Sterker nog. Het is intussen uitgegroeid tot een 'strijd' tussen chauffeurs, wie er zijn wagen het mooist heeft aangekleed en er met de eerste prijs vandoor gaat", vertelt Jared als woordvoerder van de negenkoppige organisatie waarbij de jongste 21 en de oudste slechts 24 jaar is. Hij voegt toe: "De voertuigen zijn divers, maar het zijn toch vooral veel 'zware jongens', doelende op de vrachtwagens. Franca deed intussen een stapje terug. De 24-jarige Jeroen van der Westen rijdt al vanaf de eerste editie mee. Voor ingewijden: in een Daf 105. "Ik heb mijn wagen twee jaar uitgedost met lichtslangen. Verleden jaar heb ik een scala aan discoverlichting en laserstralen ingezet", vertelt hij om toe te voegen: "Het wordt elk jaar gekker. Iedereen 'naait' elkaar op om uit te pakken."

Hoogst haalbare
Het werk dat hij ermee heeft, maakt de jonge chauffeur niets uit. "Ik vind het leuk om vrachtwagen te rijden. Het is gaaf om mee te doen en het is prachtig dat je die kinderen zo'n groot plezier doet." Wie denkt dat het een stille tocht is vergist zich. Aggregaten zorgen voor bijpassende muziek. Jeroen wist in de voorgaande edities al een tweede prijs te halen. Uiteraard gaat hij ook dit jaar voor het hoogst haalbare. Hij wil echter niets kwijt over hoe hij dat wil gaan doen.

Feestavond na Nuland Verlicht
Na afloop van Nuland Verlicht is iedereen welkom voor een afterparty in gemeenschapshuis De Meent in Nuland. Een 16+ feestavond met zanger Stef Ekkel, de Gebroeders Ko, de Jongens van de Draaimolen en huis-dj Menno. Voor info over evenement, route en kaartjes à 12,50 euro zijn te reserveren via www.nulandverlicht,.nl of bij de plaatselijke Albert Heijn. Met de opbrengst van deze kaartjes kan het evenement ook volgend jaar weer gehouden worden.