Met de klok mee, beginnend linksboven: de dynamische zitplek van Joep de Ruijter, 'the repairing cupboard' van Zoë Sperling, telefoonoplaadstoel van Thijs Vriezekolk, de openbare zitplek van Ruben Scheuermann en de zeespiegel van Rick Verwiel en Bodhi Remie.
Met de klok mee, beginnend linksboven: de dynamische zitplek van Joep de Ruijter, 'the repairing cupboard' van Zoë Sperling, telefoonoplaadstoel van Thijs Vriezekolk, de openbare zitplek van Ruben Scheuermann en de zeespiegel van Rick Verwiel en Bodhi Remie.

Studenten KW1C mogen exposeren in Milaan

's-HERTOGENBOSCH - Ontwerp een product dat duurzaam en interactief is, met als thema 'Social design'. Dat was de opdracht voor de designwedstrijd voor studenten van Meubeldesign en Human Technology van het Koning Willem I College. Op het spel: het ontwerp uitvoeren en exposeren op de grootste designexpo van Europa, de Milaan Designweek 2020.

Op zaterdag 30 november, tijdens de Open Dag van het college, maakte de deskundige jury de winnaars bekend. De jury bestond uit internationaal bekend ontwerper Jeroen Wand, docent en ontwerper Raymond Hilhorst en docent Maikel van de Berg. De inzendingen waren van hoog niveau, dus het was nog niet zo gemakkelijk om een keuze te maken. Er zijn winnaars in vijf categorieën: eerste-, tweede-, derde- en vierdejaars studenten en een overall winnaar. 

Tijdens de uitreiking was er een live-verbinding met jurylid Jeroen Wand, die op dat moment voor werkzaamheden in Zwitserland was. Hij maakte op groot scherm de winnaars bekend. Raymond Hilhorst reikte de prijzen uit. De winnaars mogen niet alleen hun ontwerp realiseren en exposeren in Milaan, ze kregen ook een mooie set Festool elektrisch handgereedschap.
 
Winnaar eerstejaars studenten: Joep de Ruijter
Joep ontwierp een dynamische zitplaats voor openbare ruimtes, waarbij de gebruikers zelf kunnen bepalen hoe zij daar zitten. Ze kunnen op een bank zitten of op een stoel aan tafel, of schuin tegenover elkaar. Het meubel is aan te passen aan de manier waarop de gebruikers het met elkaar willen gebruiken. Dat alles met één fraai vormgegeven element dat in verschillende posities kan worden gedraaid. 
Joep moet nog wat details uitwerken voordat het meubel in Milaan staat, maar het zal daar de show zeker gaan stelen.

Winnaar tweedejaars studenten: Rick Verwiel en Bodhi Remie
Bodhi en Rick ontwierpen een meubel dat ons eraan herinnert dat onze zeespiegel stijgt en dat wij daar zelf nog invloed op hebben. Zij zetten ons aan het denken over wat onze maatschappij nog te doen heeft om haar voeten droog te houden. De tafel heeft een fraai golvend onderblad dat als een golf overgaat naar een op de zelfde wijze golvend bovenblad. Hiermee verwijzen zij naar de stijging van de zeespiegel. 
Ook Rick en Bodhi moeten nog wat details verder uitwerken, maar daar heeft de jury alle vertrouwen in.

Winnaar derdejaars studenten: Thijs Vriezekolk
Thijs ontwierp een eenvoudig maar fraai vormgegeven stoel van eiken en zwart gebeitst berken multiplex, waarin de gebruiker zijn telefoon kan opladen. De telefoon wordt alleen opgeladen als je op de zitting voldoende druk uitoefent door erop te zitten. De gebruiker is dan niet in staat om met zijn telefoon bezig te zijn en kan zich veel socialer opstellen. 
De stoel mag volgens de jury in de vormgeving nog iets meer verwijzen naar zijn oplaadfunctie. Dat is eenvoudig door Thijs te verwezenlijken. 
Thijs was tijdens de prijsuitreiking met zijn stagebedrijf aan het werk in het buitenland en daarom heeft Ruben zijn prijs in ontvangst genomen. 

Winnaar vierdejaars studenten: Ruben Scheuermann
Ruben ontwierp meubilair voor nieuwe openbare ruimtes, op plekken waar vroeger iets anders heeft gestaan. Het materiaal dat hij gebruikt in zijn meubels is het puin van de oude gebouwen van die plek, zodat de herinnering aan de oude situatie levend blijft. Een prachtige openbare zitplaats om te mijmeren over toen. 
Bij dit project wijst de jury erop dat Ruben nog wel moet zoeken naar een duurzamer bindmiddel voor zijn puinbank, voordat hij kan exposeren in Milaan. Ruben was het daarmee eens.

Overall winnaar: Zoë Sperling
Zoë ontwierp een meubel waarmee hij verwijst naar de branden in het Amazonegebied; 'The repairing cupboard'. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd. Die worden in een steeds sneller tempo afgebrand, ten behoeve van mijnbouw en landbouw. Door de branden ontstaat veel koolstofdioxide en door het verdwijnen van al de bomen en planten wordt er veel minder zuurstof geproduceerd. Ook neemt het leefgebied van zeer veel dieren af, de biodiversiteit neemt hierdoor snel af. 

Een zeer goed onderwerp om de mensen in Milaan bij te laten stilstaan. Zoë zijn meubel is een houten kasje (zonder t) dat aan de buitenzijde zwart verbrand is, maar aan de binnenkant plek geeft aan stekjes van Amazonebomen. De stekjes kunnen groeien doordat alle deuren open kunnen en er licht in de duisternis kan komen.