Vader en dochter zijn trots op 25 jaar Allerhandel/De Opruimer
Vader en dochter zijn trots op 25 jaar Allerhandel/De Opruimer

Van wijnfles tot fiets; 25 Jaar huizen ontruimen

's-HERTOGENBOSCH - Honderden huizen heeft hij de afgelopen 25 jaar ontruimd. Vooral in 's-Hertogenbosch en omgeving maar ook in Den Haag, Amsterdam en zelfs België. René Kolen, eigenaar van Allerhandel/De Opruimer uit Orthen bestaat dit jaar 25 jaar. Samen met zijn dochter Lise Kolen, die sinds anderhalf jaar ook in het bedrijf werkt, blikt hij terug.

Door Lesha Bosman

"Ik was altijd al gek op rommelmarkten", vertelt René Kolen. "Ik sleepte van alles mee naar huis omdat ik het zonde vind dat mensen hun spullen gewoon maar weggooien. Dat gevoel heb ik nog steeds na al die jaren. Uiteindelijk ben ik gewoon in het vak van ontruimer gerold. Ik ging bij iemand langs om wat spullen op te halen. Bij aankomst bleek dat het hele huis werd ontruimd omdat de schoonmoeder van de klant naar een verzorgingstehuis ging. Er was een dure container gehuurd waar al het afval in zou worden gegooid. Ik heb toen aangeboden het zelf te doen voor de helft van het geld. Achteraf is dat het eerste huis geweest dat ik heb ontruimd. Bij toeval blijkt dat ik volgende maand voor dezelfde klant weer een huis moet ontruimen. Nu gaat zij zelf naar een verzorgingshuis. Precies na 25 jaar maakt dat voor mij de cirkel rond. Dat betekent niet dat ik ga stoppen hoor. Ik eindig hier waarschijnlijk met een stofjas aan als oud mannetje."

Eigen bedrijf
"De eerste vijf jaar dat ik begon met mijn bedrijf, werkte ik daarnaast als psychiatrisch verpleegkundige. Ik draaide nachtdiensten en overdag werkte ik in mijn zaak. Na een aantal jaar kreeg ik de mogelijkheid om het huis naast mij, met een grote loods in de tuin, van mijn buurman te kopen. Tegelijkertijd kreeg ik een conflict met mijn directeur op het werk. Toen heb ik me ingeschreven bij de Kamer va Koophandel en besloot ik echt voor mijn zaak te gaan. En nu kan ik met een heel tevreden gevoel terugblikken op 25 jaar. Ik heb nooit zonder werk gezeten en heb er mijn geld goed mee verdiend al die tijd. Toch blijf ik het spannend vinden, een eigen bedrijf. Blijft er wel genoeg geld binnenkomen? Hou ik genoeg klanten? Ik heb er af en toe best een slapeloze nacht van gehad."

Snuffelen
Inmiddels werkt dochter Lise ook in de zaak. Als het aan haar ligt, dan neemt ze de zaak van haar vader in de toekomst over. "Het werk past bij mij", vertelt Lise. "Ik ben een buitenmens, een sjouwer en hou van aanpakken. Mijn vader was in eerste instantie wel benieuwd of ik het werk niet te zwaar zou vinden. Je bent natuurlijk vaak aan het sjouwen met wasmachines, tafels en banken. Maar ik kan het prima aan. Daarnaast hebben mijn vader en ik hetzelfde werktempo." René kan dan beamen. Sinds de komst van Lise is de overvolle loods in Orthen iets netter geordend. "Maar niet te netjes", vult René aan. "Klanten moeten het idee krijgen dat ze echt iets bijzonders kunnen vinden. Ze moeten kunnen snuffelen. Nou dat kunnen ze bij ons."

Binnenkijken
René heeft in de afgelopen jaren heel wat huizen van binnen gezien. "Ik weet nog dat ik een huis moest ontruimen en dat ik in de kelder 200 flessen heel goede wijn vond. Ook stonden er twee fietsen uit de oorlog. Die waren daar in die tijd verstopt voor de Duitsers. Dat zijn natuurlijk juweeltjes. Maar soms kom ik ook bij huizen van verzamelaars. Ik kan dan amper lopen omdat er zoveel spullen staan. Ik ben ooit bij een vrouw geweest die van alles twee exemplaren had. Het bleek dat ze twee kinderen had en dat ze voor haar zoon en dochter precies hetzelfde aanschaften zodat er geen ruzie zou komen. Het trieste van dit verhaal was dat haar kinderen eigenlijk nooit op bezoek kwamen."

"Voorlopig hebben we nog genoeg klussen en gaan we gewoon door. Er zijn een hoop senioren met kinderen die het druk hebben met hun baan en kinderen en die het heel fijn vinden als wij zorgen dat de huizen netjes kunnen worden opgeleverd aan een makelaar of verhuurder. Ik heb dus niks te klagen. Ik hoop alleen dat mensen minder rotzooi gaan kopen en hun afval goed scheiden. Ik kan het niet aanzien als mensen alles maar op één hoop gooien. Dat was 25 jaar geleden normaal maar anno nu kan dat echt niet meer."