Een deel van de enthousiaste Rauwkost bende.
Een deel van de enthousiaste Rauwkost bende.

Rauwkost festival op zoek naar nieuwe energie en nieuwe ideeën

's-HERTOGENBOSCH – Op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 2020 vindt de derde editie van Rauwkost plaats in 's-Hertogenbosch. Een festival waarbij jong 's-Hertogenbosch zich van z'n rauwe kant laat zien in het laatste rauwe stukje van de stad. In de Bossche spoorzone met vier oude fabrieken worden de vetste concerten, expo's en feestjes gefabriceerd samen met jonge lokale makers. Wil jij ook een bijdrage leveren met je eigen toffe festivalidee of door je aan te sluiten bij de Rauwkost bende, meld je dan aan.

De eerste editie van Rauwkost werd in 2018 gehouden. "Dat was echt een pilot", vertelt projectleider Noël Josemans. "We wilden een programma neerzetten waar specifiek jongeren op af zouden komen. Uiteindelijk heeft dit vooral de vorm gekregen van een soort uitmarkt, waarin bestaande concepten uit de stad onder het voetlicht werden gebracht. Zo wilden we laten zien wat er eigenlijk allemaal al gebeurt in de stad. Tijdens de tweede editie hebben we geïnvesteerd in het programma, waarbij jongeren op ontdekkingstocht konden langs maar liefst 70 verschillende acts. Met als resultaat dat het festival vorig jaar bijna was uitverkocht, dat hadden we van tevoren niet durven dromen. Naast oudere jongeren waren ook muziekliefhebbers van de partij, om eindelijk hun favoriete band in 's-Hertogenbosch in levende lijve te kunnen aanschouwen. Het succes laat zien dat mensen het snappen, je voelde gewoon de 'vibe' tijdens het festival. Bij deze derde editie hebben we veel meer de focus op de visie waarmee we oorspronkelijk het festival zijn gestart, we willen ook jongeren tussen 12 en 18 jaar laten ontdekken hoe leuk muziek is. Daar gaan we nu versterkt op inzetten."

De Rauwkost bende
Enerzijds door een programma te bieden dat voor hen interessant is, anderzijds door jongeren ook de kans te geven zelf nieuwe initiatieven te ontplooien. "Dit moet natuurlijk groeien. We hebben echter niet gewacht tot ze bij ons aanklopten, maar hebben ons verhaal gedaan tijdens culturele avonden op middelbare scholen. Iedereen was meteen enthousiast. Ze waren allemaal even gedreven om aan te haken en al doende te leren hoe het er aan toe gaat in de evenementen business. We gingen uiteindelijk met 25 telefoonnummers huiswaarts. Inmiddels vormen zij samen met nog 60 anderen de Rauwkost bende, de drijvende en organiserende kracht achter het festival. In juli hebben we het driedaags Kamp aan de Kade georganiseerd aan de Tramkade, een gebied waar zij normaal gesproken eigenlijk nooit komen. Zo konden ze het op een leuke, laagdrempelige manier leren kennen. Inmiddels is het een behoorlijk hechte groep, zij ervaren dit gebied als hun 'thuis'. Sinds september zijn ze volop bezig met de uitvoering van hun projecten."

De Rauwdouwers
"Daarnaast hebben we nog een groep Rauwdouwers. Dit zijn eigenzinnige, getalenteerde jongeren die hun eigen idee willen uitvoeren tijdens het festival. Dat kan zijn in de vorm van een optreden, een expositie of iets heel anders. Als het maar past bij Rauwkost. Iedere maand komen de Rauwdouwers bij elkaar tijdens de bende borrel om elkaar op de hoogte te houden van datgene waar ze mee bezig zijn. Zo ontstaat een vruchtbare artistieke kruisbestuiving. Ten slotte zijn er nog jongeren die zich tijdens het festival op een of andere manier willen inzetten. Ook zo kun je een bijdrage leveren aan het geheel."

Alle ruimte voor de jongeren
Het programma wordt tijdens de derde editie opgedeeld in tweeën om juist de jongeren alle ruimte te geven. "De vrijdag is helemaal voor hen. Tijdens een totaalvoorstelling in de Clubzaal van de Verkadefabriek krijgen alle jonge talenten de kans om op te treden voor publiek. Zij organiseren dit helemaal zelf, wij ondersteunen alleen. Het wordt ongetwijfeld een spektakel, vanaf 15.00 uur barst het los." Ook op de rest van het terrein is natuurlijk van alles te beleven, de Rauwdouwers verspreiden zich met hun acts over het hele gebied. Op zaterdag kan het publiek genieten van zowel bekende als onbekende artiesten. Zowel binnen als buiten is meer dan genoeg te doen. "In de middag willen we sowieso iedereen die jong is en muziek maakt op het terrein hebben. Dan kun je deelnemen aan verschillende workshops en masterclasses, die worden afgewisseld met optredens." Het festival is niet alleen interessant voor jongeren. "Jong of oud, het maakt niet uit. Kom vooral met eigen ogen aanschouwen hoe rijk 's-Hertogenbosch is en waar de jeugd van tegenwoordig toe in staat is!"

Tickets voor het festival zijn te koop via www.rauwkost.online. Jongeren die zich nog willen aansluiten bij Rauwkost kunnen zich aanmelden via meedoen@rauwkost.online.