De film 'KYAN' is nu te zien via video on demand en binnenkort wellicht op filmfestivals.  "We zijn ook voorstellingen aan het organiseren waarbij een therapeut aanwezig is", zegt filmmaker Devin.
De film 'KYAN' is nu te zien via video on demand en binnenkort wellicht op filmfestivals. "We zijn ook voorstellingen aan het organiseren waarbij een therapeut aanwezig is", zegt filmmaker Devin. (Foto: )

Devin maakte film over zijn overleden broertje

's-HERTOGENBOSCH - Op jonge leeftijd verloor Devin Stuiver zijn pasgeboren broertje Kyan. Samen met zijn liefdespartner Baue van Leyden besloot hij te gaan onderzoeken hoezeer deze gebeurtenis zijn leven heeft beïnvloed. Van die zoektocht hebben de twee de persoonlijke documentaire 'KYAN' gemaakt, waarvan ze hopen dat die een steun en hulpmiddel is voor andere mensen die in dezelfde situatie opgroeien.

Door Lisette Broess-Croonen

"Vooraf hadden we geen idee wat we tegen zouden komen tijdens dit proces." vertelt Baue. "Er zijn veel dingen gebeurd die we niet verwacht hadden en waar we geen rekening mee hadden gehouden. Het verleden kwam bij het heden en ook bij onze relatie. Ik kom vaak moeilijk bij de emoties van Devin en ging dingen voor hem invullen, waar hij weer geïrriteerd van raakte. Nu zijn we nog jong en kunnen we aan onze gewoontes schaven."

Overlevingsmodus
Na het overlijden van zijn broertje, leerde Devin zichzelf aan om zijn emoties niet te tonen. "Als kind wil je het verdriet van je ouders wegnemen en laat je jouw eigen gevoelens niet zien. Dat deed ik uiteindelijk in onze relatie ook. Als je je daar bewust van wordt, is er een hoop werk te verrichten. Mijn moeder vertelde me dat toen we met deze documentaire begonnen, zij zichzelf pas kon toestaan om terug te kijken op wat er allemaal is gebeurd. Daarvoor zat ze alleen maar in de overlevingsmodus. Na vijfentwintig jaar zijn we pas met het gezin gaan kijken naar wat er gebeurd is en zijn we het verdriet pas gaan delen. Al die tijd verwerkten we het individueel en dachten we voor elkaar. Mijn zusje is vijf jaar na de dood van Kyan geboren. Zij wist niet beter en begrijpt nu ook beter waar bepaalde dingen vandaan komen. We worden door de documentaire regelmatig op straat aangesproken door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Daardoor ontstaan bijzondere gesprekken en ontstaat er ook meer begrip."

Bevrijding
Na een jaar van filmen, was het tijd om te gaan monteren. Baue: "Daar zijn we ook nog acht maanden mee bezig geweest. Devin moest af en toe afstand nemen, want die beleefde alles weer opnieuw. Dat had ik zelf helemaal niet. Ik vond het juist mooi om die beelden terug te zien. De montage was weer een proces op zich. Het is een bevrijding dat het nu af is. We zijn echt heel erg blij met het resultaat. Niet alleen met de film, maar ook op persoonlijk vlak."

Dankbaar
De première vond plaats in de Verkadefabriek, een spannend moment, vooral voor Devin. "Het ging allemaal veel verder dan we vooraf gedacht hadden. Omdat het zó'n persoonlijke documentaire is geworden, was het wel heel spannend hoe mensen erop zouden reageren. Maar de reacties waren boven onze verwachting. Ik had wel verwacht dat mensen geraakt zouden zijn, maar veel mensen hebben ook echt actie ondernomen na het zien van de film. Zij zijn zelf ook gaan praten met hun naasten. We merken dat deze film mensen dankbaar maakt en dat doet ons goed. We merken ook dat er behoefte was aan deze film. Met name broers en zussen reageren opgelucht. Zij voelen zich soms vergeten, want er wordt eigenlijk altijd alleen gevraagd hoe het met de moeder gaat en soms de vader, maar niet met de broers en zussen." "De film is ook niet alleen interessant voor mensen die een broer of zus zijn verloren." vult Baue aan. "We hebben een universele laag aangebracht, waarbij de dynamiek in familie en relaties in zijn algemeen een rol speelt. Het feit dat je gevormd wordt door iets wat je hebt meegemaakt."

Filmfestivals
Om de documentaire rechtstreeks bij de doelgroep te laten terechtkomen, is er een samenwerking met verschillende stichtingen en organisaties. "We zijn ook voorstellingen aan het organiseren waarbij een therapeut aanwezig is. Uiteindelijk willen we de documentaire de komende tijd ook inschrijven bij filmfestivals. Maar de film 'KYAN' is nu al te zien via video on demand. Hier kun je gemakkelijk komen via onze website www.spekkoperfilms.nl."