Menthe Broeren uit Schijndel: "Met de kindertelefoon kun je over alles praten". Foto: Angelie van der Heijden
Menthe Broeren uit Schijndel: "Met de kindertelefoon kun je over alles praten". Foto: Angelie van der Heijden (Foto: )

Kindertelefoon ook nu nog actueel; Schijndelse Menthe Broeren actief in jongerenraad

SCHIJNDEL – Dit jaar viert De Kindertelefoon het 40-jarige bestaan. De hulplijn waar kinderen dagelijks in gesprek kunnen over alles wat hen bezig houdt. Om ook zelf advies over wat goed gaat of beter kan, te krijgen, werd in 2018 een jongerenraad van de jubilerende organisatie opgezet die bestaat uit jeugd uit de doelgroep. Na een selectieprocedure werd Menthe Broeren uit Schijndel hierin toegelaten. Intussen leerde ze veel en maakte al van alles mee zoals een ontmoeting met Koningin Maxima.

Door Wendy van Lijssel

Om kinderen een plek te geven waar ze alles wat hen bezig houdt vertrouwelijk kwijt kunnen, werd 40 jaar geleden De Kindertelefoon in het leven geroepen. Groot en klein leed kan hier gedeeld worden. De slogan: Met de kindertelefoon kun je over alles praten', is nu net zo actueel als toen de organisatie werd opgericht. De vraag hoe jongeren het beste bereikt en geholpen kunnen worden is echter iets waar de doelgroep zelf het best antwoord op kan geven. Daarom werd in 2018 de jongerenraad in het leven geroepen. Die bestaat uit 17 jongeren uit het hele land variërend in leeftijd van 13 tot 18 jaar. Een oproep om hierin aan te sluiten bereikte Menthe die zich besloot aan te melden. "Ik heb me eerst verdiept en vervolgens een motivatiebrief geschreven. Aansluitend werd ik uitgenodigd voor een selectiedag. Uiteindelijk ben ik toegelaten", vertelt ze.

Voor de grap
De jongerenraad komt vijf keer per jaar bij elkaar. "Daar wordt naar onze mening gevraagd over allerlei zaken die jongeren en De Kindertelefoon aangaan. Hoe bereik je hen het beste? Hoe reageer je als er voor de grap wordt gebeld enzovoort. Verder heb ik er onder andere een workshop speechen en gesprekstechnieken gevolgd. Ik heb er echt al veel geleerd. Het heeft mijn wereld groter gemaakt", stelt Menthe.

Aandacht van media
De oprichting van de jongerenraad bereikte ook de landelijke media. Hart van Nederland maakte er onder andere een reportage over waarin ook Menthe enige vragen werden gesteld. Vervolgens werd ze door De Kindertelefoon gevraagd als media woordvoerder. Het leidde ertoe dat ze ook te gast was in het programma Koffietijd die aandacht schonk aan het 40-jarige jubileum en aanwezig was bij het Goed Geld Gala waar ze een cheque in ontvangst mocht nemen voor de organisatie.

Duizend telefoontjes
Tijdens de viering van het 40-jarige jubileum werd ze op het podium geïnterviewd samen met de oprichter, huidige directeur en een vrijwilliger. Koning Maxima die in de zaal was, zocht haar na afloop om te complimenteren en de hand te schudden. Intussen is Menthe bezig met haar laatste jaar in de jongerenraad want: "op 18-jarige leeftijd houdt het op", meldt ze om toe te voegen: "Dat geeft niets, want dan mag ik, na het volgen van een cursus, als vrijwilliger aan de slag bij De Kindertelefoon." Dan: "Dat deze nog net zo belangrijk is als na de oprichting blijkt uit het feit dat er dagelijks duizend telefoontjes binnen komen."

Voor informatie www.kindertelefoon.nl.