Lotte Landsheer: "We blijven onszelf vernieuwen"
Lotte Landsheer: "We blijven onszelf vernieuwen"

66-jarig Cor Unum groeit en bloeit op nieuwe locatie 'Deze onderscheiding is een opsteker voor ons allemaal'

's-HERTOGENBOSCH – Op 25 november mag Lotte Landsheer, directeur van Cor Unum, de Brabant Bokaal in ontvangst nemen. Ze krijgt deze onderscheiding vanwege haar inzet en passie voor het keramische ambacht. In september 2018 verhuisde Cor Unum nog van de Gruyterfabriek naar een nieuwe locatie, het voormalige pand van Pompen & Verlouw in de Vughterstraat. Op deze plek kan de maatschappelijke onderneming verder groeien en bloeien. Uiteraard onder de inspirerende leiding van Lotte.

"In de 66 jaar dat we bestaan, hebben we al de nodige verhuizingen achter de rug", vertelt de altijd enthousiaste Lotte. "Hier hebben we echter wat ons betreft een definitief thuis gevonden. Het is bijzonder dat wij als keramisch centrum de kans hebben gekregen om ons te vestigen in het hart van de stad." En dat bevalt goed. Cor Unum beschikt over een winkelruimte van 400 m2. "Dat is een grote winst. Onze producten komen zo volledig tot hun recht. Tijdens rondleidingen kunnen bezoekers bovendien een kijkje nemen in de productieruimte, zodat ze met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe die tot stand komen. Een groot pluspunt is verder dat we op deze plek gezien worden. Juist omdat we in de binnenstad zitten, lopen mensen makkelijker bij ons binnen. Sowieso komen inmiddels mensen van heinde en verre hiernaartoe om kennis te maken met Cor Unum. Als ze eenmaal ons verhaal horen, zijn ze vaak verkocht."

Eén van hart
"Ik vind het fantastisch dat ik de Brabant Bokaal in ontvangst mag nemen, maar ik doe niets alleen", benadrukt Lotte. "Cor Unum staat niet voor niets voor 'één van hart'. We hebben een geweldig team van circa 35 professionals, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, studenten, ontwerpers en vrijwilligers. Zij werken samen aan mooie producten en delen één gemeenschappelijk ideaal; iedereen verdient een plaats, iedereen heeft een talent en iedereen kan er aan bijdragen de wereld iets mooier te maken. We doen het met z'n allen!" Waar ligt – naast de mensen – de kracht van Cor Unum? "In het feit dat we volhard hebben in ons ambachtelijk vakmanschap en in de positiviteit die we uitstralen. Gezamenlijk zijn we als maatschappelijke organisatie een geheel nieuwe manier van ondernemen aan het creëren."

Beste praktijkopleider
Cor Unum timmert gestaag verder aan de weg. Onlangs waren ze vertegenwoordigd op de Dutch Design Week en in april waren ze op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Milaan te vinden. "Daar ben ik super trots op. We stonden in Milaan tussen de fabrikanten, terwijl we ons normaal altijd scharen onder de ontwerpers. Een eyeopener, want dat bleek een gouden zet. Natuurlijk zijn wij ook een producent, en wel van prachtige keramische producten met een verhaal." Ieder jaar organiseert Cor Unum een internationale ontwerpwedstrijd voor getalenteerde studenten aan kunst- en designopleidingen. "Daarnaast zijn we een leerbedrijf. Het vakmanschap dat we in huis hebben, geven we graag door aan een volgende generatie. De afgelopen 10 jaar hebben we 100 stagiaires begeleid. Sommigen zijn blijven hangen en zijn inmiddels onderdeel van ons vaste team." Ook daar krijgen ze een opsteker voor: Dit jaar is Cor Unum door het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven uitgeroepen tot beste praktijkopleider van de provincie Noord-Brabant.

Kruisbestuiving
"Het geeft een kick om te ervaren waar we samen toe in staat zijn. We vinden het allemaal fijn om iets moois te mogen creëren waar andere mensen blij van worden." En natuurlijk blijft er nog genoeg te wensen over voor de toekomst. "We blijven onszelf vernieuwen. Zo kijken we bijvoorbeeld wat we met ons afval kunnen doen. We verwerken dit al in ons 'reclay servies', maar willen er o.a. ook tegeltableaus van gaan maken. Daarnaast willen we meer groepsarrangementen organiseren. Vorig jaar hadden we een arrangement in combinatie met een tentoonstelling in het Design Museum, dat werkte perfect. Verder is er sprake van een vruchtbare kruisbestuiving tussen ons en omringende ondernemingen als MisterDesign, Pompen & Verlouw, DRT vloeren, GlasLab, Gallery Mart Peet Visser, Noble, Buurt en het Koning Willem I College. Er liggen nog volop kansen om het Willemsplein verder te ontwikkelen, daarover zijn we met de gemeente in gesprek."

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 november vinden van 10.00 tot 17.00 uur weer open dagen plaats bij Cor Unum, met o.a. lezingen van ontwerpers Floris Hovers, Bas van Beek, Roderick Vos, David Derksen, Sofie Booman, Satyendra Pakhalé en Humade. Ook zijn er korte workshops, o.a. servies decoreren en kintsugi.