De winnende foto door Werner van Beusekom.
De winnende foto door Werner van Beusekom.

Rosmalense fotograaf wint fotowedstrijd National Geographic met apenportret

ROSMALEN/DEN HAAG - Fotograaf Werner van Beusekom uit Rosmalen heeft met zijn foto van een gorilla de eerste prijs gewonnen van de National Geographic Fotowedstrijd in de categorie 'dier'. In het Museon in Den Haag kreeg Van Beusekom de eerste prijs overhandigd door Marco Borsato, die onderdeel uitmaakte van de vakjury. Die jury noemde de foto 'een portret dat je raakt'.

"Een beeld dat refereert aan de pose van De Denker van Rodin", zei de vakjury over de foto. "Het is een portret dat je raakt omdat er een direct contact wordt gemaakt met de gorilla. Hij kijkt je aan met een haast melancholische blik. De foto is technisch sterk door het scherpstellen op de ogen en door het spel tussen licht en donker. Ook in de categorie 'mens' was dit een mooi portret geweest, van een getergd persoon."

Werner vertelt dat hij de foto gemaakt heeft in dierentuin Burger's Zoo. "Deze prachtige gorilla nam de tijd om als een waar model geportretteerd te worden. Met haar hand op haar hoofd en doordringende blik keek ze dwars door mijn lens en mij heen."

De winnende foto is samen met de andere winnende foto's te zien in de nieuwste editie van National Geographic magazine en is tot 1 maart 2020 tentoongesteld in het Museon. Meer informatie staat op de website van National Geographic.

Meer prijzen?
Naast het winnen van deze fotoprijs is Werner ook genomineerd voor de Platform Innovatieve Marketing Literatuurprijs 2019 met het boek 'Who is Accountable?'. Dat boek heeft hij samen met Franck Kuppers uit 's-Hertogenbosch geschreven. De uitreiking van deze literatuurprijs is volgende week dinsdagavond 26 november in de RAI, Amsterdam.