Buurthuis Copernikkel is een plek waar mensen uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten. Foto: Olaf Smit
Buurthuis Copernikkel is een plek waar mensen uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten. Foto: Olaf Smit

Het moderne buurthuis Copernikkel: Binnen zonder kloppen

‘s-HERTOGENBOSCH - Wie 'Copernikkel' hoort denkt meteen aan de twee met witte letters beschreven etalages aan de Copernicuslaan. Maar ook aan fietsen maken, tuinieren, wereldkeuken, naaien, taallessen en allerlei evenementen in de wijk. Veel actie dus. En liefst om zelf mee te doen. Maar Copernikkel is méér. Want de rode draad door al die activiteiten is: 'ontmoeting'.

De ouderen onder ons kennen het nog wel: het buurthuis om de hoek, de koffie warm in de pot, het geklots van de biljartballen en de hele ruimte blauw van de rook. Want dat mocht toen nog. Een buurthuis liep je gewoon binnen. Als de deur al niet open was, stond-ie gewoon 'aan'. Binnen nam je een kop koffie en maakte een praatje. Meestal voor even, maar sommigen zaten er de hele dag.

Nederlandse les
Hoe zit dat dan met Copernikkel? “Niet anders!”, zegt Joanda. “Neem nou dit pand aan de Copernicuslaan. Hier coördineren we de initiatieven in de wijk. Kijk maar naar de bureaus en computers. Maar iedereen loopt hier ook binnen. Voor iedereen is er koffie of thee. En wie wat kwijt wil kan terecht bij onze gastvrouwen.” Vandaag zijn dat Bianca en Husni. De een vindt het heerlijk om gastvrouw te zijn, voor de ander is dit de perfecte Nederlandse les.

Sfeer is goud
“Weet je wat zo bijzonder is?”, zegt Janneke. “Je mag hier ook gewoon boos en verdrietig zijn of desnoods helemaal flippen. Dat kan; daar is ruimte voor. Dat is belangrijk als je er eens even doorheen zit. En let op wat er gebeurt als iemand zomaar aan de buurtpiano gaat zitten. Die ontspannen, gezellige sfeer is goud waard. Kunst trekt sowieso alles een stukje omhoog. Kunst verbindt mensen. Daar maken we graag gebruik van.”

Kleine schaal
“Dus,” vindt Wieke, “eigenlijk is Copernikkel gewoon een buurthuis, door wijkbewoners zelf uit de grond gestampt. We gaan met onze initiatieven wel verder. Maar je zou de fietswerkplaats, NaaiMeetUp, Boschveld Wereldkeuken en de klussendienst ook gerust buurtwinkeltjes mogen noemen. Net als de bakker en de slager van vroeger. Belangrijk is de kleine schaal waarop alles is georganiseerd. Daardoor treffen mensen elkaar en voelen ze zich verbonden. Veel andere voorzieningen zijn zo groot en onpersoonlijk geworden dat mensen zich er niet meer op hun gemak voelen.”

Nieuwe stap
Hoe ziet de toekomst van Copernikkel eruit? Janneke: “We willen in ieder geval meer mensen op weg helpen naar werk, naar een sociaal netwerk of een andere stap vooruit. Daarvoor hebben we van het Oranjefonds geld gekregen.” Wieke: “Je zou bijvoorbeeld van de Wereldkeuken een leerwerkplaats kunnen maken, zodat meer vrouwen uit buurt daar ervaring op kunnen doen en misschien een nieuwe stap kunnen maken. Verder willen we meer docenten Nederlands en huiswerkbegeleiders aantrekken.”

Na vijf jaar is Copernikkel wat het nu is. En dat gaat verder groeien. Volgens Joanda gaat het erom “dat we ook dan alles in de buurt houden, dat we ontmoeting tussen mensen mogelijk blijven maken en dat iedereen hier altijd kan binnenkomen zonder kloppen.”