Bij de Spellenfanaat van Jacques Kieft is er altijd wel een spelletje dat je blieft.
Bij de Spellenfanaat van Jacques Kieft is er altijd wel een spelletje dat je blieft.

Niemand om mee te spelen? Gezelligheid is troef bij de Spellenfanaat, dus aanschuiven en meedoen

‘s-HERTOGENBOSCH - De temperatuur daalt, de blaadjes vallen van de bomen en het wordt weer vroeger donker. Tijd dus om die gezelschapspelletjes weer eens uit de kast te trekken. Het gebrek aan gezelschap om mee te spelen hoeft geen spelbreker te zijn. In de wijk Boschveld heeft Jacques Kieft van Spellenfanaat vijf dagen per week de deur van de oude pastorie aan de Edisonstraat openstaan voor iedereen die maar wil spelen.

Er zijn genoeg spelletjes om uit te kiezen, stellingkasten vol. Klassiekers zoals Risk en Stratego, moderne hits als 30 Seconds, meer obscure bordspellen als Secret Hitler en alles daartussenin. Met die verzameling aan bordspellen biedt Jacques met zijn bedrijfje Spellenfanaat de mogelijkheid tot verpozing aan. “Spellenfanaat faciliteert spelen, met een locatie en een aantal spellen. Spellenverenigingen vinden hier met hun leden onderdak, tafels en stoelen. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig.” De verenigingen kunnen kosteloos van de ruimte gebruik maken, wat door die laagdrempeligheid dan ook in grote mate gebeurt. “We hebben de meest actieve spellenvereniging van de Benelux”, vertelt Jacques. De inkomsten die nodig zijn om Spellenfanaat draaiende te houden, haalt Jacques uit de verkoop van spellen en ‘de bar’; het keukentje waar spelers blikjes frisdrank kunnen kopen. Maar winst maken is niet het doel van Spellenfanaat. “Het gaat om de gastvrijheid, de gezelligheid en het plezier dat hier gemaakt wordt”. Dat uit zich ook in de openingstijden die gehanteerd worden: “Zolang het gezellig is, gaan we door”.

“Spelletjes spelen is bij mij met de paplepel ingegoten”, vertelt Jacques. “Vroeger werd er thuis al veel gespeeld. Ik vind vooral de vrijheid heel leuk, je kunnen uitleven binnen een kader van spelregels en het spelen verder aan je beleving en fantasie overlaten.” Een lievelingsspel heeft Jaqcues niet. “Vooral de afwisseling vind ik leuk. De ene keer is dat een heel simpel maar enorm melig spel, de andere keer ga ik voor een complex, uitdagend spel. De reis is wat dat betreft belangrijker dan de bestemming.”

Betaalbaar amusement
Jacques wil die beleving van gezelschap voor iedereen mogelijk maken en merkt dat hij voorziet in een behoefte. “Spelers komen uit de wijk, uit de rest van de stad en wijde omgeving”, legt hij uit. “Ik heb zelfs een keer toeristen binnen gehad die op doorreis waren en van ons gehoord hadden. Veel van de gasten die hier komen, hebben het niet breed. Het is voor hen een betaalbaar amusement.” Ook mensen die het lastig vinden om sociaal contact te maken, vinden bij Spellenfanaat een veilige plek. “Iedereen gaat hier op een fijne, gemoedelijke manier met elkaar om”, zegt Jacques, waarmee hij wil aangeven ook een maatschappelijke rol te vervullen. “Zo komen mensen ook achter die Playstation of X-Box vandaan, om ‘in het echt’ met elkaar te spelen.”

'Stoppen zou zonde zijn'
Spellenfanaat draait inmiddels zo’n 20 jaar mee. Wat ooit begon met bijeen geschoven tafels in een café vond daarna doorgang als nuttige oplossing van leegstand en huist sinds vijf jaar in de oude pastorie in Boschveld. Hoe de toekomst in dat pand eruit ziet, is echter onzeker. Het gebouw aan de Edisonstraat wordt omgebouwd tot woonruimte. Gebruikers van het pand, waaronder ook de Wijkraad en BuurtmanBuurtvrouw, zullen binnenkort een andere plek moeten vinden. Voor Spellenfanaat betekent dat een moeizame zoektocht, want het laagdrempelige karakter met ruime openingstijden maakt het volgens Jacques lastig om een geschikte, voor iedereen betaalbare locatie te vinden. “En stoppen zou zonde zijn. Spellenfanaat biedt een plek waar mensen die leven onder het inkomensminimum terechtkunnen en het speelt een belangrijke sociale rol.”

Wil je ook een keer een spelletje komen spelen bij een van de verenigingen die bij Spellenfanaat onderdak vindt? Neem een kijkje op www.spellenfanaat.nl.