Wethouder Huib van Olden (links) ontvangt koningin Máxima met Eelco Dubbeling van de Nederlandse Vereniging van Banken en Ine Voorham van SchuldenlabNL.
Wethouder Huib van Olden (links) ontvangt koningin Máxima met Eelco Dubbeling van de Nederlandse Vereniging van Banken en Ine Voorham van SchuldenlabNL.

Koningin Máxima bij lancering Nederlandse Schuldhulproute in de Verkadefabriek

's-HERTOGENBOSCH - Koningin Máxima was woensdag 30 oktober eregast bij de lancering van de Nederlandse Schuldhulproute in de Verkadefabriek  Die Schuldhulproute is een hulp voor mensen met geldproblemen die er zelf niet meer uit kunnen komen. Ook de gemeente 's-Hertogenbosch sluit met haar loket Eerste Hulp bij Geldzaken aan bij deze dienstverlening. 

Nederland telt zo'n 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle of problematische schulden, die maatschappelijke kosten met zich meebrengen en persoonlijk leed veroorzaken. De Nederlandse Schuldhulproute moet bijdragen aan het voorkomen van problematische schulden. De route is een landelijke samenwerking van bedrijfsleven, overheid en schuldhulporganisaties die mensen schuldenzorgvrij moeten maken door hen grip te laten krijgen op hun financiële en persoonlijke situatie.

In 's-Hertogenbosch kunnen mensen terecht bij het loket Eerste Hulp bij Geldzaken (EHBG) bij Weener XL. Daar worden jaarlijks duizenden vragen gesteld over werk, inkomen en uitkeringen. Dat is ook de reden waarom het schuldhulploket juist daar zit en volgens wethouder Huib van Olden weten mensen met schuldproblematiek de weg naar de EHBG prima te vinden. "Het eerste jaar hadden we nog maar 25 hulpvragen", vertelt hij bij de lancering in de Verkadefabriek. "Dit jaar hebben we tot nu zo'n 2.500 keer de vraag 'Kan iemand mij helpen?' gehad. En dat doen we onder het motto: 'eerder helpen is erger voorkomen'. Hoe eerder wij helpen, hoe minder de mensen nog dieper wegzakken in het moeras van de schuldhulpverlening. En dat willen we als samenleving gewoon niet."

Lees in de Bossche Omroep van woensdag 6 november meer over de lancering van de Schuldhulproute.