Jeroen Dona toont trots Mainstage. Foto: Michel van de Langenberg
Jeroen Dona toont trots Mainstage. Foto: Michel van de Langenberg

Brabanthallen lanceert splinternieuwe entertainmenthal

'Het Zuiden verdient een eigen podium'

's-HERTOGENBOSCH – De Brabanthallen realiseert momenteel een geheel nieuwe full-service entertainmenthal: Mainstage. Met een capaciteit van circa 1.000 tot 3.100 zitplaatsen en/of 6.000 staanplaatsen in concertopstelling is het één van Nederlands grootste entertainmentlocaties. Daarmee zet het nieuwe podium Zuid-Nederland in één klap op de entertainmentkaart en hoeven we voor grootschalige concerten, entertainmentproducties en theatervoorstellingen straks niet meer naar de Randstad.

Door Astrid Berkhout

"'s-Hertogenbosch heeft mooie theaters die plek bieden aan maximaal 1.000 personen, maar het ontbrak tot op heden aan een grote entertainmentlocatie als AFAS Live in Amsterdam", aldus Jeroen Dona van Libéma. "Ik heb dat persoonlijk altijd ervaren als een gemis. Van oudsher is er juist in Brabant een hoge mate van interesse in entertainment en cultuur. Alleen al om die reden verdient het Zuiden een eigen podium." Waarom heeft niemand eigenlijk eerder het plan opgevat om een dergelijk podium te realiseren? "Ongetwijfeld omdat het een behoorlijk kostbare aangelegenheid is, we hebben het over miljoenen euro's. Wij kunnen deze langgekoesterde wens nu alleen waarmaken omdat we gebruik kunnen maken van onze bestaande accommodatie."

Beleving centraal
Een van de bestaande hallen, in het verleden bekend als de Peelhal, wordt namelijk omgetoverd in een enorme entertainmenthal (4.200 m2) waar alle faciliteiten aanwezig zijn om grootschalige live entertainmentshows en concerten een podium te bieden. "AFAS Live is qua luxe niveau een belangrijke inspiratie maar uiteraard hebben wij een geheel eigen stijl en opstelling gecreëerd. Een voordeel is dat het complex al beschikt over de benodigde infrastructuur, inclusief circa 4.000 parkeerplaatsen. We zijn dan ook helemaal ingesteld op de te verwachten grote bezoekersaantallen." De gastbeleving staat centraal in Mainstage. "Het begint al bij binnenkomst in de entree, gelegen aan de stadskant. Daar is een glazen foyer omheen gebouwd, waar je vooraf op een prettige manier kunt vertoeven met een hapje en een drankje. In de foyer komen verder een bar en een foodcorner, en staan food trucks opgesteld. De prachtige hal is voorzien van sfeervolle showverlichting. Het is een klassieke 'black box' die makkelijk kan worden aangepast voor een specifieke voorstelling; de ene keer wil je comfortabel zitten, de andere keer wil je lekker dansen en bewegen. Het publiek waant zich iedere keer weer in een andere wereld. De allure van de Randstad combineren we met Brabantse gastvrijheid zodat iedereen zich hier welkom voelt."

Eerste namen
De bouw van Mainstage is in volle gang. In november vindt de 'soft opening' plaats, in het voorjaar van 2020 volgt een feestelijke opening. Op 31 oktober staat al het eerste evenement gepland: Het MKB Ondernemerscongres. Mainstage zal plek bieden aan een zeer divers programma, voor jong en oud. "Waaronder Thriller Live, een hommage aan Michael Jackson die al elf jaar een succes is op het Londense West End, maar ook bekende nationale en internationale sterren als Frans Bauer en Oleta Adams weten ons te vinden. Jane Goodall, de wereldberoemde biologe en bekend om haar vriendschap met de chimpansees, heeft speciaal Mainstage uitgekozen om haar enige lezing in Nederland te geven. Op Tweede Kerstdag geeft een groot Strauss orkest het concert Winter in Wien. En met Oud en Nieuw is het tijd voor Top 2000 Live. En natuurlijk krijgen ook familievoorstellingen als Peppa Big een plek. We zijn heel trots op de namen die we nu al hebben staan."

Sint on Ice
Libéma timmert ook op een andere locatie flink aan de weg: Het Autotron. In juni jl. vond hier Aida in Concert plaats. "Het festivalterrein bleek perfect voor grootschalige shows. We wilden in de winter opnieuw iets doen. Dit keer binnen in onze sfeervolle hal. Op 22, 23 en 24 november vormt deze plek het toneel voor Sint on Ice. Er wordt dan een enorme schaatsbaan gebouwd, waar de pieten hun mooiste schaatskunsten zullen laten zien. Het wordt een unieke grootschalige familieshow met de klasse van een internationale ijs show en tegelijkertijd een warme, nostalgische (Sint)uitstraling." Daarmee beschikt 's-Hertogenbosch dus over twee fantastische nieuwe podia. Jeroen: "Ik ben een echte Bosschenaar en ken de Brabanthallen en het Autotron al mijn hele leven. Sinds ik bij Libéma werk, is het mijn missie om onze accommodaties dichter bij de Bosschenaren te brengen. Op deze manier moet dat zeker lukken. We mogen blij zijn dat we dit soort voorzieningen hebben, wat mij betreft is het een zeer waardevolle aanvulling op het bestaande aanbod in de stad."

Voor meer informatie: www.mainstage.nl en www.sintonice.nl.