Een deel van het vrijwilligersteam van de Dierenambulance regio 's-Hertogenbosch: Van links naar rechts zijn dat Huib, Karo, Maryore en Manon.
Een deel van het vrijwilligersteam van de Dierenambulance regio 's-Hertogenbosch: Van links naar rechts zijn dat Huib, Karo, Maryore en Manon.

Dierenambulance Regio 's-Hertogenbosch zoekt helpende handen: 'Het is mooi en dankbaar werk'

's-HERTOGENBOSCH – De Stichting Dierenambulance regio 's-Hertogenbosch rukt dagelijks uit om dieren in nood te helpen. Deze Stichting, die in 1985 werd opgericht, doet veel om het leed van dieren - en vaak ook de baasjes - te verzachten. In 2018 rukte de dierenambulance maar liefst 2.583 keer uit. Dat is alleen mogelijk dankzij de inzet van een groep gedreven vrijwilligers. Dierenambulance Regio 's-Hertogenbosch is momenteel op zoek naar mensen met hart voor dieren die het huidige team willen komen versterken.

Door Astrid Berkhout

Dierenambulance Regio 's-Hertogenbosch (DAS) bestrijkt met één ambulance een behoorlijk groot werkgebied: 's-Hertogenbosch, Boxtel, Heusden, Maasdriel, Vught en Zaltbommel. De bestaande 26 vrijwilligers moeten hard werken om het rooster rond te krijgen: Per dag zijn vier vrijwilligers nodig voor de ochtend- en de middagavonddienst (respectievelijk 9-14 uur en 14-20 uur). Ook in het weekend en tijdens feestdagen is men gewoon bereikbaar én inzetbaar voor gewonde en in nood verkerende dieren. Uitbreiding van het team is dan ook zeer wenselijk. "Sinds januari hebben we al 2.439 meldingen gehad", vertelt Huib Smelt, voorzitter DAS. "Dat geeft wel aan hoe noodzakelijk ons werk is." DAS wordt erkend en gesubsidieerd door genoemde gemeenten, en is qua financiën afhankelijk van donaties van particulieren en bedrijven die de stichting een warm hart toedragen. "Afgelopen jaar hebben we gelukkig een bijdrage van de Rabobank Clubkas Campagne ontvangen maar er is natuurlijk meer nodig. De focus ligt op dit moment echter bij het werven van nieuwe vrijwilligers."

Voor mens en dier
Vrijwilligers Karo, Manon en Maryore vertellen enthousiast over hun werk voor de dierenambulance. "We hebben een superleuke groep vrijwilligers en werken ook echt als team; een dienst doe je met z'n tweeën, als chauffeur en bijrijder. Iedere dag is anders, je hebt van tevoren geen idee waar je tegenaan loopt. Het allerfijnste aan dit werk is de voldoening na afloop van de dienst. Om dit werk goed te kunnen doen, moet je niet alleen van dieren houden, maar ook van mensen. Je komt veel verschillende mensen tegen en daar moet je wel mee om kunnen gaan. Dat is ook de reden waarom we eerst een open gesprek aangaan met iedereen die zich aanmeldt als vrijwilliger. Samen bekijken we of het echt iets voor je is."

Dieren in alle soorten en maten
Als vrijwilliger kom je in aanraking met bekende huisdieren zoals katten en honden, maar ook in het wild levende dieren als egels, vogels, vleermuizen, hazen, konijnen en vossen. "In het voorjaar bellen mensen vaak als er vogeltjes uit het nest zijn gevallen. Over het algemeen kun je die het beste laten waar ze zijn en proberen terug te plaatsen in het nest, omdat de ouders meestal gewoon in de buurt zijn en nog voor ze zorgen." De DAS schiet tevens te hulp als dieren gewond zijn. Karo: "Ik heb een keer meegemaakt dat een grote hond zojuist was aangereden. Helaas was hij op slag dood, de aanblik was erg naar. De eigenaar bleek via Facebook al op de hoogte en was nét voor ons ter plaatse, dat was heel heftig. Dan is het goed dat je met z'n tweeën bent, zodat je er ook kunt zijn voor de eigenaar." Maryore knikt bevestigend. "In dit soort moeilijke situaties is het fijn om mensen steun te kunnen bieden."

Oproep
De vrijwilligers nemen de gelegenheid om een dringende oproep te doen: "Laat je dier, vooral katten, chippen én registreren. Daardoor kan veel leed worden voorkomen. Het stelt ons in staat om levende dieren die we vinden, zo snel mogelijk met hun baasje te herenigen. Is het dier helaas overleden, dan verkeert het baasje in ieder geval niet nodeloos in onzekerheid." Goed om te weten: Als je om wat voor reden niet in staat bent om zelf te rijden, brengt DAS je gezelschapsdier tegen een onkostenvergoeding naar dierenarts of trimsalon. Manon: "Ik heb dit laatst gedaan voor een oudere dame. Die was zo dankbaar, ook dat geeft voldoening." Een ander verzoek: Aarzel vooral niet om DAS te bellen. "Liever een keer te veel bellen dan te weinig. Samen kunnen we overleggen wat we in een specifieke situatie het beste kunnen doen. Geloof me, het is echt niet alleen kommer en kwel wat we meemaken, we redden ook veel dieren en dat is waar we het allemaal voor doen!"

Beschik je over een rijbewijs en ben je 25 jaar of ouder? En ben je minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar voor een ochtend- of middagdienst, plus een dagdeel in het weekend om de 4 weken? Stuur dan vooral een mail naar info@dierenambulancedenbosch.nl voor meer informatie. Info: www.dierenambulancedenbosch.nl.