Speelgoedbeurs Vincentius jubileert

's-HERTOGENBOSCH - Al 25 jaar, in het laatste weekend van de herfstvakantie, organiseert de Vincentiusvereniging 's-Hertogenbosch een speelgoedbeurs in het Sint Janslyceum in 's-Hertogenbosch. Dit najaar is de 25ste speelgoedbeurs op zaterdag 19 en zondag 20 oktober. Op de beurs wordt goed, tweedehands speelgoed voor kinderen in alle leeftijden te koop aangeboden. De diversiteit is groter dan in welke speelgoedwinkel ook, want er is veel 'oud' speelgoed. Al het speelgoed is door vrijwilligers gecontroleerd en in zeer goede staat.

Gedurende het jaar worden zo'n zeven vrachtwagenladingen aan speelgoed verzameld en gecontroleerd door zes vrijwilligers van de werkgroep Speelgoedbeurs. Op de speelgoedbeurs zelf helpen ongeveer tachtig vrijwilligers mee om het verzamelde speelgoed te verkopen. De opbrengst is voor kinder- en jeugdprojecten in 's-Hertogenbosch bestemd. Een groot deel van de opbrengst van het speelgoed is afgelopen jaar besteed aan het Piratenschip van Speeltuin 't Kwekkeltje ter gelegenheid van haar 25ste verjaardag in 2018. Het speelgoed dat aan het einde van de speelgoedbeurs overblijft gaat naar bestemmingen in de lokale en regionale omgeving. Wat resteert gaat naar Oost Europese landen.

Hoe het begon
25 jaar geleden, in 1994, liep er een klein jongetje met een sandwich bord in de Havenstraat voor het Vincentiushuis. Op het bord stond: tweedehands speelgoed te koop. Het volgende jaar was er al zoveel tweedehands speelgoed dat er voor de beurs verhuisde naar de Kapucijnen. In 1996 werd er verhuisd naar Scholen Gemeenschap Hertog Jan. In 1998 werd er verhuisd naar het Sint Janslyceum, de huidige locatie, destijds in één ruimte. Tegenwoordig wordt praktisch de gehele beneden verdieping gebruikt. Vroeger was er één vrachtauto met speelgoed. Dit jaar zeven of misschien wel acht vrachtauto's vol speelgoed.

Villa Pardoes
Veel goede doelen hebben inmiddels een flink bedrag van de Speelgoedbeurs gehad, ook kleine organisaties. Dit jaar is op voorhand al gekeken naar een organisatie die een groot bedrag gaat krijgen. Gekozen is voor Villa Pardoes. Tenminste vier gezinnen kunnen een week gaan genieten van Villa Pardoes. Dit jaar hopen de vrijwilligers van de Speelgoedbeurs op een opbrengst van 13.000 euro.

Vijf van de 25 vrijwilligers zijn al 25 jaar vrijwilliger. Op 19 oktober wordt dit samen met het 25 jarig jubileum met een hapje en een drankje gevierd. En dat jongetje…. Hij werkt elk jaar nog steeds mee, al 25 jaar.