Foto: Herman van Eijck
Foto: Herman van Eijck
IVN Natuurmomentje

IVN Natuurmomentje: 'Vliegende' wespspinnetjes

Herfst. Voorbij is de zomer met hoge temperaturen. Het is weer koeler. Met de verandering van de temperatuur en de weersomstandigheden is ook de natuur om ons heen veranderd.

Veel planten zijn uitgebloeid en hebben zaden of vruchten zoals bessen gevormd. De herfst is ook het jaargetijde van de spinnen. Het lijkt wel of ze terug zijn van weggeweest. Wel, dat is niet zo, maar in de zomer zijn ze klein en onopvallend. Een nu opvallende spin is de wespspin, ook wel tijgerspin genoemd. Deze mooie spin heeft een geel-zwart gestreept lijf en is daardoor goed herkenbaar. Wespspinnen maken een web, waarmee ze insecten vangen, laag bij de grond in ruig gras of in heide. De wespspinnen die wij zien, zijn vrouwtjes. De mannetjes blijven klein, ze hoeven alleen voor bevruchting te zorgen. De vrouwtjes worden groot om in hun lijf eitjes te kunnen vormen. Om de eitjes af te zetten, maken de vrouwtjes een cocon waarin tot meer dan 100 eitjes worden gedeponeerd. Let u eens op in de natuurgebieden om ons heen. U zult deze opvallende spin vast wel tegenkomen. Overigens, deze spin is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en voor het eerst in 1980 in Nederland gezien. Nu komen ze tot in Scandinavië voor. Om zich te verspreiden, zijn ze niet heel Europa doorgelopen. De jonge spinnetjes spinnen een draad die door de wind wordt meegenomen. Hangend aan deze draad 'vliegen' ze naar nieuwe bestemmingen, zo hebben ze zich over heel Europa verspreid.

Herman van Eijck

Het IVN is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. Meer informatie over de natuurgebieden rond 's-Hertogenbosch en over het IVN: www.ivn-s-hertogenbosch.nl.