V.l.n.r. Henk, Nico, Jaap en Berrie (Tinie ontbreekt helaas). Foto: Ben Nienhuis
V.l.n.r. Henk, Nico, Jaap en Berrie (Tinie ontbreekt helaas). Foto: Ben Nienhuis (Foto: Ben Nienhuis)

Bekijk 's-Hertogenbosch met andere ogen tijdens een ludieke wandeling

's-HERTOGENBOSCH – Het is inmiddels een vertrouwd tafereel in de stad. Twee markante heren, gekleed in jaren 60 tenue en mét paraplu, leiden op geheel eigen, ludieke wijze groepen door onze historische binnenstad. Zij lopen vooral met grotere groepen maar op zondag 20 oktober krijgen ook individuen en kleine groepen de kans om mee te lopen tijdens de open inschrijving. Sluit aan en geniet van een theatrale tocht vol humor, plezier, interactie en verrassende ontdekkingen.

Door Astrid Berkhout

Marcel Koopman en Eric Grootswagers - oftewel Henk Knotjes en Jaap Grolleboer, hun 'alterego's' - verzorgden al sinds 1999 theater op locatie als 'De Menumeneeren', toen zij in 2001 op het idee kwamen om ludieke wandelingen te verzorgen. Marcel: "Heineken vroeg ons iets te organiseren ter gelegenheid van het afscheid van een medewerker. Dat werd een wandeling waarbij 30 minuten wandelen steeds werd afgewisseld met 30 minuten kroeg. Echt een kwajongenswandeling dus." Deze was zo'n succes dat het duo besloot er meer mee te doen. "Zij het in een iets andere vorm", lacht Marcel. "Tegenwoordig barst het in 's-Hertogenbosch van de activiteiten, het is bijna een soort pretpark geworden, maar destijds was onze ludieke wandeling echt een waardevolle aanvulling. We vielen meteen op." Met een aanzienlijke groei in het aantal deelnemers als gevolg; in 2001 waren er gemiddeld 30 wandelingen per jaar, terwijl dit er in 2003 al 200 tot 300 waren. "En nog steeds zitten we gemiddeld op 250 wandelingen per jaar." Bovendien zijn er in de loop der tijd 3 gidsen bij gekomen, en daarmee nieuwe energie en nieuwe ideeën; Nico Pellenhoven, Berrie van Suilekom en Tinie van den Zanden.

Straattheater
Kennelijk onderscheidt de ludieke wandeling zich nog steeds van alle andere stadswandelingen waar je tegenwoordig aan mee kunt doen. "We passen hem ook voortdurend aan, dingen veranderen immers. Daarnaast moet je jezelf blijven uitdagen, je moet het een beetje leuk houden voor jezelf. Als we alle verhalen zouden vertellen die we inmiddels hebben opgebouwd, zouden we wel 6 uur bezig zijn. Om het in 1,5 uur te kunnen doen, moeten we een selectie maken. Wat we doen, is het beste te omschrijven als een ludieke theatrale stadswandeling. We zien onszelf als straatcabaretiers. Het is meer theater wat we brengen dan een informerende wandeling waarin je iets leert over de cultuurhistorie van 's-Hertogenbosch. Sterker nog, aan het eind heb je gegarandeerd niets nieuws geleerd, maar je hebt wel heel erg gelachen. In de beginperiode vertelden we nog iets meer waarheden, of in ieder geval onze eigen versie daarvan. We vertelden die echter zo absurd dat mensen het toch niet geloofden. Vandaar dat die waarheden nu maar achterwege laten."

Volop interactie
Alles wordt dan ook met een flinke kwinkslag gebracht. Bovendien is er volop interactie, met de deelnemers van de wandeling én met voorbijgangers. "Het is heel direct, we staan echt tussen de mensen. We voelen al snel aan of we volledig onze eigen gang kunnen gaan. En natuurlijk zijn we in staat over te schakelen op gewone verhalen als dat meer past de groep. Sowieso improviseren we heel veel tijdens de wandeling. Voor ongeveer 60 procent weten we van tevoren wat we gaan vertellen, de rest ontstaat vanzelf; we maken daarbij ook dankbaar gebruik van wat we meekrijgen vanuit de groep. Een belangrijke kracht is dat we geen typetjes spelen. Zij zijn een uitvergroting van een deel van onszelf, waardoor we dicht bij onszelf kunnen blijven en tegelijkertijd helemaal los kunnen gaan. In die anderhalf uur zijn we behoorlijk intensief bezig, het slurpt energie. Daar staat tegenover dat we er van genieten is als het allemaal lekker loopt. Het belangrijkste is echter dat de mensen het leuk en gezellig hebben gehad. En dat ze dankzij ons met andere ogen naar de stad gaan kijken."

Verzamelen om 13.20 uur bij Bakker Jan de Groot, Stationsweg 24. Kosten: 15 euro per persoon kunnen ter plekke worden betaald. Aanmelden via receptie@menumeneeren.nl. Meer informatie: www.ludiekwandelen.com.