Lunchroom Lonato in Bosnië waar mensen met beperking voor het eerst in het openbaar mogen werken
Lunchroom Lonato in Bosnië waar mensen met beperking voor het eerst in het openbaar mogen werken

Studenten Avans Social Work in actie voor mensen met een beperking in Bosnië

's-HERTOGENBOSCH - Ruim 25 eerste- en tweedejaars studenten van de Avans Hogeschool Den Bosch gaan zes dagen naar Bosnië om mensen met een verstandelijke beperking te helpen. Zij bezoeken van 19 tot 24 oktober 'Stichting Just Sophie' - opgezet door een oud-student - die zich inzet voor zulke mensen.

Bijna alle studenten die meegaan naar Bosnië doen de opleiding Social Work. Studente Mirna Martens: "De bedoeling is dat je als student invulling geeft aan je eigen ontwikkeling als sociaal werker. Aan het eind van het jaar leggen we dan een verantwoording af over hoe wij ons hebben ontwikkeld door deze reis." Ter voorbereiding moesten alle studenten een motivatiebrief schrijven. Op die manier wordt het voor de studenten zelf duidelijk wat hun individuele doelen zijn van de reis. "Mijn persoonlijke doel is om te gaan leren over hoe het is om in een land te leven dat nog dagelijks te maken heeft met de gevolgen van een oorlog", vertelt Mirna. "Ook wil ik kennis maken met een andere visie op zorg dan de visie die wij in Nederland hebben." Verder zijn er vooraf verschillende bijeenkomsten georganiseerd voor de studenten. Tijdens de eerste bijeenkomst vertelde de oprichtster, tevens oud-Avansstudent Social Work, Sophie Hoijmans over de stichting en hun werkzaamheden. "Ter voorbereiding probeerden we te denken vanuit de verschillende betrokken partijen van de stichting. We dachten bijvoorbeeld wat voor invloed de stichting heeft op cliënten of bijvoorbeeld de lokale overheid."

Just Sophie
Wat maakt Stichting Just Sophie zo bijzonder? Mirna: "De stichting gaat met het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt compleet tegen de draad in van het land. In Bosnië denken de meeste mensen namelijk dat het niet handig is om iemand met een verstandelijke beperking in het openbaar te laten werken, gewoonweg omdat die persoon daar volgens hen niet toe in staat is. Stichting Just Sophie gaat tegen dat uitgangspunt in en biedt daarmee kansen voor zelfredzaamheid, zingeving en ontwikkeling aan mensen in Bosnië die voorheen die kansen niet kregen." De Avansstudenten bezoeken het project 'Lunchroom Lonato' in het plaatsje Mostar. Deze onlangs geopende lunchroom is de eerste plek in Bosnië waar mensen met in een afstand tot de arbeidsmarkt in het openbaar mogen werken. De Social Workers in opleiding gaan onder meer meehelpen bij Lunchroom Lonato en meekijken en -werken bij de zorginstelling Los Rosales waar Lunchroom Lonato gevestigd is. Daarnaast gaan ze in gesprek met een politicus en ambtenaar, met studenten en docenten van de opleiding Social Work in Moster en met een anti-geweld-beweging over traumaverwerking.

Crowdfunding
Stichting Just Sophie werkt alléén met vrijwilligers en crowdfundingacties. Daarom willen de studenten voor hun reis zoveel mogelijk geld ophalen voor de stichting. "We kunnen helaas geen grootschalige actie opzetten, omdat we al heel snel op reis gaan. Daarom proberen we ons verhaal in deze korte tijd zoveel mogelijk te verspreiden via sociale media. Op die manier hopen we dat mensen willen doneren", vertelt Mirna. "Duizend euro zou een mooi streven zijn, maar we zijn natuurlijk blij met al het geld dat we ophalen." Het geld dat de studenten inzamelen, overhandigen ze in Bosnië aan Stichting Just Sophie. Uiteindelijk bepaalt het bestuur van de stichting aan welk (nieuw) project zij dit geld gaan besteden.

Voor de donaties hebben de Bossche studenten gezamenlijk een rekeningnummer geopend. Tot en met vrijdag 18 oktober kan er gedoneerd worden op het rekeningnummer: 'NL48ASNB0782855288 t.a.v. J.L.N. Kruk'. Meer informatie: just-sophie.com.