Team Keukenmasters Joshua en Fadi en chef Tim Bouwmans. Foto: Twycer © Regio Noordoost Brabant
Team Keukenmasters Joshua en Fadi en chef Tim Bouwmans. Foto: Twycer © Regio Noordoost Brabant

Team 's-Hertogenbosch grote winnaar Keukenbazen Battle 2019

's-HERTOGENBOSCH - Team Keukenmasters uit 's-Hertogenbosch is de grote winnaar van de Keukenbazen Battle. Joshua en Fadi sleepten de titel Keukenbazen 2019 in de wacht, daarbij gecoacht door chef-kok Tim Bouwmans van Roels. Burgemeester Jack Mikkers is een jaar lang SmaakBurgemeester van Nederland 2019.

De winnaars werden woensdagavond bekend gemaakt tijdens een feestelijk diner bij HAS Hogeschool/Agri&Food Plaza. Afgelopen zaterdag kookten de teams uit de vijftien deelnemende gemeenten in Noordoost Brabant hun gerecht live voor de jury, bij het Koning Willem I College in Den Bosch. Deze vijftien teams waren de besten in hun eigen gemeente. De topjury - bestaande uit culinair communicatiespecialist Anouschka Peterink, trendwatcher & hoofdredacteur van FoodInspiration Maaike de Reuver, de Arnhemse topchef Jin Hu en Keukenbazen-vloggers Charlotte en Isabelle - proefde alle gerechten en beoordeelde ze op onder meer smaak, presentatie, creativiteit en het gebruik van producten van lokale telers.

Overdonderend goed
De 'Hartige Biologische Pompoenkoekjes met een Chili Yoghurtdip & Venkelsalade met Gehakte Ras el Hanout Hazelnoot' van Joshua en Fadi overdonderde de jury met een uitgekiende combinatie van smaken. De jury: "Het totaal van smaken is erg goed bij elkaar gekozen. Alle smaken in het gerecht zijn op zich al heel lekker, maar bij elkaar zijn ze echt perfect. Ook de presentatie van het gerecht is heel mooi. Het ziet er geweldig, maar tegelijkertijd eenvoudig uit: de opmaak laat alle eer aan het gerecht zelf. Een overtuigende winnaar, waaraan je ook nog eens heel mooi ziet dat je een prachtig gerecht kunt maken zonder vlees of vis, vegetarisch dus. Heel goed gedaan!"

De hoofdprijs?! Nooit verwacht!
Fadi en Joshua dachten wel een goede kans te maken op de prijs voor de Beste Smaak, maar de hóófdprijs, nee dat niet. "Toen de jury zei dat de prijs voor de Beste Smaak naar twee meisjes ging, dachten we oooh nee, nu is het klaar. Maar toen kwam de hoofdprijs en werd ineens onze naam geroepen! We vinden het super leuk." Chef en coach Tim Bouwmans dacht wel dat hij een potentiële winnaar in huis had. Hij koos dit gerecht als winnaar in de gemeente 's-Hertogenbosch vanwege de unieke smaak. En omdat het best een risicovol gerecht is. Een beetje risico moet je durven nemen als kok. Bovendien houd ik heel erg van het werken met kruiden, en die zitten hier volop in." Joshua en Fadi mogen binnenkort boodschappen doen met Jin Hu, samen met hem koken en dan heerlijk eten met hun ouders in Jins restaurant The Green Rose.

Er waren nóg twee prijzen te verdienen: een voor het meest creatieve team en een voor het team met het gerecht met de beste smaak. De prijs voor het meest creatieve team ging naarde Moongirls uit Meierijstad. Team Sint-Michielsgestel, The KitchenQueens, won de prijs voor het gerecht met de Beste Smaak. Juna, Cato en Loes maakten Eekhoorntjesbroodsoep met Stokbrood en Zelfgemaakte Kruidenboter uit het Kookboek dat is geschreven door Oma Elly, de oma van een van deze Keukenbazen. Zij werden gecoacht door chef Ellen Steenbergen. De jury over dit gerecht: "Dit is zó goed gemaakt, echt vakmanschap! En heel bijzonder dat ze hebben gekozen voor een gerecht uit een kookboek van de oma van een van de meisjes. Oma heeft haar talent absoluut doorgegeven en als team hebben ze het geweldig gedaan."