Het was een gezellig feestje met de nieuwe (Ooster)buren
Het was een gezellig feestje met de nieuwe (Ooster)buren

Opening Woongemeenschap De Oosterburen; meer dan een goede buur…

's-HERTOGENBOSCH - Woongemeenschap De Oosterburen is een groep mensen die wonen in een appartementencomplex aan de Hertoglaan in de nieuwe buurt Vrij Spel. De gemeente gaf hier ruimte aan alle bewoners om zelf te bouwen en hun woonwensen te realiseren. Onlangs vond de officiële feestelijke opening van het complex plaats in aanwezigheid van wethouder Roy Geers en van alle mensen die betrokken waren bij de realisatie van dit bijzondere complex.

Het appartementencomplex omvat 14 levensloopbestendige duurzame woningen waarvan 11 koop en 3 huur. De bewoners waren zelf opdrachtgever in alle fases van de ontwikkeling en de bouw. Na bijna 3 jaar vergaderen en overleggen kregen zij in december 2018 de sleutels. Daarna was iedereen druk met inrichten van het nieuwe huis en de gemeenschappelijke ruimtes. Nu ook deze klus is geklaard, was het tijd voor een feestje.

Aandacht voor elkaar
En volgens de bewoners is daar alle reden voor. "We zijn heel blij met het eindresultaat", vertelt Moniek, één van de bewoners. "Het is een fantastisch proces geweest en het voelt heerlijk om hier te wonen." De Oosterburen hebben gekozen voor een woonvorm waarin veel aandacht is voor goede onderlinge relaties met behoud van individuele zelfstandigheid. Het doel is zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen door elkaar waar nodig als goede buren te steunen en van dienst te zijn. "Als je alleen een mooi appartement zoekt, dan ben je hier aan het verkeerde adres", leggen Ine van der Zande en Moniek Peijnenburg uit. "We willen meer zijn voor elkaar dan een goede buur. We kijken echt naar elkaar om. Als iemand ziek is bijvoorbeeld, dan doen we graag een boodschap voor diegene. Toch is het ook van belang om een grens te bewaken tussen gezamenlijke verantwoordelijkheid en individuele verantwoordelijkheid. Als er bijvoorbeeld professionele zorg nodig is, dan is het je eigen verantwoordelijkheid om dat te regelen."

Gemeenschappelijke ruimte
Binnen het appartementencomplex is een gemeenschappelijke huiskamer waar tal van activiteiten kunnen plaatsvinden. De gemeenschappelijke tuin wordt door de bewoners zelf onderhouden en biedt ruimte voor ontspanning en ontmoeting. Waar mogelijk worden voorzieningen gedeeld. Van boormachine, gastenverblijf, tot wasdroger: De bewoners willen niet alleen voor elkaar goede buren zijn, maar ook voor de medebewoners van Vrij Spel. "iedereen mag van de gemeenschappelijke ruimte gebruik maken", gaan Ine en Moniek verder. "Voor een verjaardagsfeest bijvoorbeeld, of gewoon om een kopje koffie te drinken."

Inspireren
Het initiatief om te komen tot het complex werd ondersteund door KilimanjaroWonen. KilimanjaroWonen begeleidde ook de ontwikkeling en verbouwing van de voormalige Nutsschool aan de Geldersedam (De vroegere Kameleon) tot appartementencomplex. Hopelijk inspireren deze mooie appartementencomplexen ook anderen om zelf de regie te nemen om op een prettige manier in een fijne omgeving oud te worden en jong van geest te blijven. Ine, Moniek en de 17 andere 'Oosterburen' hopen zeker hier heel gelukkig oud te worden.

Voor meer informatie kijk op www.oosterburendenbosch.nl.