Marieke Kolster (links) en Lena Pijnenburg-Maelissa heplen met stichting Buddyhulp mensen die dat even nodig hebben. Foto: Dick Hubertus
Marieke Kolster (links) en Lena Pijnenburg-Maelissa heplen met stichting Buddyhulp mensen die dat even nodig hebben. Foto: Dick Hubertus

Buddyhulp geeft Lena en Marieke voldoening: 'Elk individu wil gehoord en gezien worden'

's-HERTOGENBOSCH - Lena Pijnenburg – Maelissa is de langst actieve buddy van de stichting Buddyhulp. Sinds 1995 helpt zij mensen die een moeilijke periode doormaken. In het geval van Lena zijn dat meestal terminale patiënten. In 1995 werd de stichting ook opgericht door twee Bosschenaren: Jan Straatman en Jan Betgens. Buddyhulp koppelt vrijwillige buddy's aan mensen die het even nodig hebben. Het motto van Buddyhulp is dan ook: samen vooruit. Door veranderingen in de zorg, individualisering, vergrijzing en een zich terugtrekkende overheid wordt het voor veel mensen steeds lastiger om vanuit een moeilijke situatie het leven weer op de rails te krijgen.

Over haar begeleiding van mensen die hun laatste levensfase doormaken zegt Lena Pijnenburg – Maelissa (58): "Daar ligt mijn hart. Het gaat om mensen die in geleende tijd leven. Vaak zijn het ook nog mensen die er helemaal alleen voor staan. Ik vind het zo vreselijk die eenzaamheid en dat iemand in zijn laatste periode niemand heeft. Kort nadat mijn moeder overleed merkte ik dat als ik door Den Bosch liep, bekenden me meden omdat ze het blijkbaar lastig vonden om te vragen hoe het met me ging. Ik denk dat veel mensen in die situatie de confrontatie niet aandurven. Die ervaring heeft me er eigenlijk toe gebracht me in te zetten voor mensen die terminaal zijn."

Klik van weerskanten
Een van de coördinatoren van de stichting Buddyhulp is Marieke Kolster (70) uit Vught. Ze vertelt: "Behalve het mooie werk dat Lena doet met terminale mensen begeleiden wij ook veel psychiatrische patiënten, chronisch zieken, verslaafden, en eenzame mensen. Eenzaamheid is tegenwoordig het meest voorkomende probleem. Ik ben nu vijf jaar voor de stichting actief. Een van mijn taken als coördinator is voor elke cliënt een passende buddy te zoeken. Daarom heb ik altijd eerst een intakegesprek met de cliënt. Vervolgens voer ik een kennismakingsgesprek met de beoogde buddy en de cliënt om te kijken of er van weerskanten een klik is. Na een paar weken informeer ik altijd hoe het loopt."

In elk woord schuilt kracht
Over haar vrijwilligerswerk vertelt Lena: "Als ik bij een cliënt ben kan ik heel goed meevoelen. Maar zodra ik de deur achter me dicht trek, laat ik het los. Dat moet ook om het vol te houden. Ik vind het ook mooi om te leren van wat ik meemaak. Zo zie ik dat sommige mensen het heel moeilijk vinden om het leven los te laten. Maar het is dan toch wel heel bijzonder dat op een gegeven moment mensen klaar zijn voor de dood en er in berusten. Zo leer ik van het leven. Communicatie is heel belangrijk. In elk woord schuilt kracht. Daarom moet je zorgvuldig je woorden kiezen. Je kunt met woorden iemand maken of breken. Mijn drijfveer is: elk individu wil gehoord en gezien worden."

Veel voldoening
Marieke Kolster vult aan: "Cruciaal voor een voorspoedig traject bij Buddyhulp is de vertrouwensband tussen buddy en cliënt. Het vrijwilligerswerk geeft mij veel voldoening. Ik hoop het nog lang te kunnen doen." Lena knikt instemmend.

Meer informatie staat op www.buddyhulp.nl.