De kunstenaars (en gevolg) die zich lieten inspireren door 's-Hertogenbosch.
De kunstenaars (en gevolg) die zich lieten inspireren door 's-Hertogenbosch.

BuitenGewoon Kunst met een Bosch tintje

's-HERTOGENBOSCH – Ze komen uit heel Nederland en barsten van het talent: twaalf kunstenaars met een verstandelijke beperking dompelden zich afgelopen weekend onder in 's-Hertogenbosch. Zij lieten zich inspireren door de Cultuurstad van het Zuiden. Na afloop van deze inspiratietour zetten zij - in hun ateliers thuis - hun impressies van 's-Hertogenbosch om in kunstwerken. In het voorjaar 2020 kunnen Bosschenaren en bezoekers van de stad de kunstwerken bewonderen. Daarna worden de kunstwerken op vrijdag 15 mei 2020 publiek geveild in 's-Hertogenbosch, voor een bijzonder doel. De opbrengst is namelijk bestemd voor de ontwikkeling van (online) kunsteducatie voor kunstenaars met een verstandelijke beperking.

"De kunstenaars hebben zelf aangegeven graag inspiratie op te doen in 's-Hertogenbosch", aldus Femke Riel, bedenker van de Inspiratietour. "Bovendien staat deze stad bekend als culturele hoofdstad van het Zuiden. Dat samen was voor ons de prikkel om tijdens de 4e jaargang van de Inspiratietour neer te strijken in deze culturele en bourgondische stad. Het project 'Buiten Gewoon Kunst met een Bosch tintje' is een initiatief van Stichting hetWerkvan en HandicapNL. Wij willen talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans bieden om zich verder te ontwikkelen. Daar is helaas vaak weinig of geen ruimte voor bij de dagbesteding. De inspiratietour brengt daar verandering in. Inspiratie, leren en talenten in de schijnwerpers zetten. Dat heeft een ontroerende impact op alle deelnemers en publiek."

Impressie van de stad
Ontmoeting, sfeer proeven en culturele activiteiten staan tijdens de tweedaagse Inspiratietour op het programma van de kunstenaars. Zo begon de tour met een bijzonder ontvangst bij het Noord-Brabants Museum. De kunstenaars kregen daar een exclusieve rondleiding aangeboden en bezochten de nieuwe tentoonstelling "Van Goghs intimi". Na een smaakvolle lunch bij de Raadskelder maakte de kunstenaars kennis met lokale kunstenaars, die hun artistieke tips en tricks delen met de deelnemers aan de inspiratietour. De dag werd afgesloten met een boottocht over de Binnendieze. Zo kregen de kunstenaars vanaf het water een impressie van de historische binnenstad. Na een overnachting in De Ruwenberg stond op zaterdag een 'Graffiti jamsessie' op het programma. Kings of Colors liet de twaalf talenten van de inspiratietour kennismaken met de Urban kunsttechnieken en cultuur. DJ Seepman verzorgde de muzikale inkleuring.

Expositie en veiling
De twaalf kunstenaars maakten tijdens hun bezoek aan 's-Hertogenbosch ook de eerste schetsen. In hun eigen atelier werken de twaalf talenten nu uit. Ook delen zij de schetsen en indrukken met hun collega-kunstenaars in hun eigen atelier. "Zo worden ook collega-kunstenaars geraakt door de opgehaalde inspiratie. Ervaring leert dat ook zij dan vaak een kunstwerk voor de veiling maken. Zo heeft de tour een sneeuwbaleffect van inspiratie in de ateliers door het land. Ervaring leert dat we 50 tot 60 kunstwerken exposeren en veilen", aldus Femke Riel. De uiteindelijke kunstwerken worden in het voorjaar 2020 in de binnenstad van 's-Hertogenbosch geëxposeerd. Tenslotte gaan ze vrijdag 15 mei publiekelijk onder de hamer. Iedereen kan daarbij een bod uitbrengen. Met de veilingopbrengst van het project wordt een (online) kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking opgezet. Dit krijgt vorm in samenwerking met onder andere het Kröller-Müller museum.