Voor Luke en Max kwam de nieuwe opleiding precies op het goede moment
Voor Luke en Max kwam de nieuwe opleiding precies op het goede moment

Koning Willem I College lanceert opleiding voor startende ondernemers

Ondernemen is een vak

's-HERTOGENBOSCH - In één jaar een eigen bedrijf opzetten én een mbo-niveau 4 diploma halen. Dat is het doel van de nieuwe Beroepsopleidende Leerweg (BOL)-opleiding Vakman-Ondernemer, die sinds het nieuwe schooljaar van start is gegaan op het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

Door Lesha Bosman


De nieuwe opleiding Vakman-Ondernemer wordt gevolgd door 18 studenten. "We spelen in op de landelijke trend dat er steeds meer studenten na hun afstuderen een eigen bedrijf starten of als ZZP'er aan de slag gaan", vertelt Suzanne Broeders van het Koning Willem I College en één van de partners van OndernemersLift+. "Zo ook bij ons op het Koning Willem I College. Studenten bijvoorbeeld die een vakopleiding op niveau 3 hebben gevolgd, zoals Allround timmerman, en als ZZP'er aan de slag willen. We zien dat de kennis om een eigen bedrijf op te richten vaak ontbreekt. De stap naar de Kamer van Koophandel is snel gezet, maar daarna begint het werk pas. Hoe maak je een goede offerte? Hoe zorg je voor een goede boekhouding en hoe werf je klanten? Met deze nieuwe opleiding spelen we in op de vragen die vanuit onze studenten zelf komen. Gedurende één jaar ondersteunen en begeleiden we de jonge ondernemers. Dat doen we vier dagen in de week en één dag in de week lopen ze stage bij een onderneming uit dezelfde branche. Tegelijkertijd betrekken we een aantal ervaren ondernemers bij de opleiding, zodat de jongeren ook van hen kunnen leren. Wij bieden de studenten dus geen standaard lesprogramma aan. Zij gaan actief aan de slag met het opstarten van hun bedrijf en wij ondersteunen hen als ze ergens tegenaan lopen of een vraag hebben."

Precies op het goede moment
Ook Luke en Max zijn begonnen aan de splinternieuwe opleiding. "Ik wil het reisbureau van mijn vader voortzetten", vertelt Luke enthousiast. "Het zelf willen ondernemen heb ik van mijn ouders. Mijn vader heeft een eigen reisbureau en ik wil me graag gaan specialiseren in zakenreizen en groepsreizen. Dat zou een nieuwe tak zijn binnen het reisbureau, maar ik denk dat er kansen liggen op dat gebied. De opleiding kwam voor mij precies op het goede moment. Nu kan ik een nieuwe tak opzetten en gebruikmaken van de kennis, het netwerk en de ervaring binnen mijn opleiding." Ook voor Max kwam de opleiding als geroepen. "Ik zit al vier jaar in de muziekbusiness en ben toe aan een volgende stap. Ik wil meer naamsbekendheid in de regio en hoop een volwaardig inkomen te kunnen verdienen in het vak. Ook bij mij zit het ondernemen in mijn bloed. Veel familieleden hebben hun eigen onderneming. Ik sluit graag in dat rijtje aan. Muziek maken is mijn passie. Ik werk als DJ en componeer mijn eigen nummers op spotify onder mijn artiestennaam MEXNOIJAR."

Bezig zijn met wat je wilt
Het zijn dus heel verschillende ondernemingen, die ook allemaal een eigen aanpak vergen volgens Suzanne. "Maar de ondernemers hebben allemaal één heel belangrijk ding gemeen en dat is de motivatie om hun bedrijf te laten slagen. Dat maakt deze opleiding nou ook zo leuk. Iedereen is bezig met wat ze graag willen. Op deze manier hopen we van onderwijs ondernemerschap te maken waarbij we uitgaan van talenten. Daarbij zorgen we wel dat de opleiding binnen de exameneisen past zodat je na afronding van de opleiding ook een volwaardig diploma krijgt. Aan het einde van het jaar gaan we kijken hoe de opleiding verder vorm krijgt. Wat dat betreft is de opleiding zelf ook een start-up. Maar er zijn al genoeg ideeën." Zo zijn er plannen om samen te gaan werken met de ondernemersprogramma's en -opleidingen van HAS Hogeschool en Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Daarnaast wil het college ook gebruikmaken van het netwerk en van de kennis en kunde die aanwezig is binnen OndernemersLift+. "Verder zou het geweldig zijn als wij in de toekomst bijvoorbeeld ook een aantal werkplekken kunnen aanbieden voor alumni die als ondernemer aan de slag zijn gegaan", aldus Suzanne. "Zodat studenten en oud-studenten elkaar verder kunnen helpen met hun onderneming. Deze vernieuwende opleiding past helemaal bij de ondernemende houding die we bij onze studenten stimuleren."

Ondernemers die interesse hebben om hun kennis en ervaring te delen met deze studenten kunnen een mail sturen naar s.broeders@kw1c.nl.