V.l.n.r. Nazmiye Deger (coördinator Koo wijkplein Helftheuvel), Margo Kwinten (projectleider sociaal domein Babel) en Nan van Schendel (directeur-bestuurder Babel). Foto: Gérard van Kessel
V.l.n.r. Nazmiye Deger (coördinator Koo wijkplein Helftheuvel), Margo Kwinten (projectleider sociaal domein Babel) en Nan van Schendel (directeur-bestuurder Babel). Foto: Gérard van Kessel

Inlooppunt Helftheuvel opent de deuren in KOO Wijkplein

Het fundament is er, samen gaan we het huis bouwen en inrichten

's-HERTOGENBOSCH – Onlangs werd Inlooppunt Helftheuvel officieel geopend in KOO Wijkplein. Het inlooppunt is bedoeld voor alle wijkbewoners die beter willen worden in lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer, tablet of smartphone. De komende jaren zullen ook in andere wijken inlooppunten worden gerealiseerd.

Door Astrid Berkhout

"In 's-Hertogenbosch wonen ongeveer 13.000 mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen", vertelt Margo Kwinten, projectleider sociaal domein bij Babel 's-Hertogenbosch. Een 13-tal organisaties vormen samen het Bossche Taalnetwerk en hebben in 2013 een convenant ondertekend waarin zij afspreken om te helpen geletterdheid onder de inwoners van onze gemeente te bevorderen. Babel, Farent en het Koning Willem I College hebben de krachten gebundeld om dit inlooppunt te starten. Humanitas kijkt hoe ze ook vanuit in eerste instantie Het Computerhuis digitaal kunnen aansluiten, maar daar liggen natuurlijk nog meer mogelijkheden. De gedachte achter het inlooppunt is dat laaggeletterdheid voor veel mensen te maken heeft met schaamte. Zij zullen niet snel een bibliotheek binnenstappen. Het is van belang om juist in de leefwereld van mensen te zitten, daardoor wordt de drempel een stuk lager. Daarnaast moet je mensen op een positieve manier benaderen. Bij het inlooppunt zeggen we dan ook niet 'ah joh, kun jij dat niet?', maar 'wat zou je willen leren?'. Dat is een heel andere insteek."

Het inlooppunt
Bij Inlooppunt Helftheuvel kunt u informatie krijgen over cursussen of een cursus volgen, zelf of samen met een taalmaatje oefenen op de computer, meer leren over het gebruik van mobiel en laptop of gratis een boek lenen uit de kast met makkelijk te lezen boeken. "Bezoekers worden welkom geheten door de gastvrouw van het wijkplein. Mensen kunnen gewoon binnenwandelen als ze vragen hebben op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Wie wil oefenen op de computer, kan een afspraak maken zodat dit onder begeleiding kan gebeuren. Iedere donderdagochtend is bovendien taalgids Laury Schellekens aanwezig. Bij haar kunnen mensen terecht met specifieke vragen. Zij weet precies wat er allemaal mogelijk is en gaat graag in gesprek om te kijken hoe we het beste kunnen helpen. Eventueel kan ze ook doorverwijzen, ze doet haar best om te zorgen dat mensen op de goede plek terecht komen."

Emotionele motivatie
"Stap 1 is contact leggen, stap 2 is doen. Het is vaak een hele stap om hulp te vragen. Er moet ook een emotionele motivatie achter zitten, voordat je iets wilt leren. Je wil bijvoorbeeld de kleinkinderen kunnen voorlezen of zelf via de computer met een DigiD je zaken kunnen regelen, zonder dat je daarbij afhankelijk bent van anderen. Juist bij die persoonlijke vraag proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten. Het kan ook het beginpunt vormen om je langzaam maar zeker steeds verder te ontwikkelen." Een groot deel van de laaggeletterden is 65 jaar of ouder. "Het trieste is dat er helaas aan de onderkant een heel nieuwe groep laaggeletterden bij komen, de jongeren. Ik ben geen expert maar het zegt naar mijn idee iets over de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Zelfs toekomstige PABO studenten zijn regelmatig niet in staat te slagen voor verplichte toetsen."

Het fundament is er
"Er is ook een wezenlijk verschil tussen allochtonen en autochtonen. Als je nieuw bent in Nederland, is het niet zo vreemd dat je de taal nog moet leren. Maar als je hier geboren en getogen bent, is dat een ander verhaal. Vaak overheerst dan de schaamte. Mensen worden heel creatief in het vinden van oplossingen als ze iets niet kunnen. Maar ze komen dan bijvoorbeeld in de problemen als de partner wegvalt." Het project loopt in ieder geval de komende 2 jaar. "Daarna openen we een inlooppunt in een andere wijk, waarschijnlijk in 's-Hertogenbosch-Noord. Maar eerst gaan we dit inlooppunt verder uitbouwen. Tijdens de opening hebben we een gele brievenbus geplaatst waar mensen hun ideeën in kunnen deponeren. Het fundament is er maar het huis bouwen en inrichten gaan we samen doen." Waar ligt voor Margo de persoonlijke drive om dit werk te doen? "Ik vind echt dat we het met z'n allen verplicht zijn om te zorgen dat alle mensen volwaardig deel kunnen nemen aan onze samenleving. Daar mogen we best wat tijd en energie aan besteden."

Inlooppunt Helftheuvel is gevestigd aan Helftheuvelpassage 109 te 's-Hertogenbosch. Openingstijden: Maandag van 13.00 tot 16.00 uur en dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Meer informatie: Jitske Blom, 073-6802900 of j.blom@babeldenbosch.nl.