Anne van Damme in actie tijdens het eerste miniconcert van Weeslive!
Anne van Damme in actie tijdens het eerste miniconcert van Weeslive!

Weeslive! roept Bosschenaren op om van zich te laten horen

'We willen het kleine groot maken'

's-HERTOGENBOSCH – Stichting Weeshuisjes zet zich in om kleinschalig erfgoed te verbinden met een buurt, vanuit de overtuiging dat dit een positieve en creatieve uitwerking heeft op bewoners en passanten. De drie brugwachtershuisjes aan de Zuid-Willemsvaart te 's-Hertogenbosch hebben in het kader van de ontwikkeling van het Zuid-Willemspark dan ook allemaal een herbestemming gekregen. Bosschenaren Johan van Bommel, Mathijs van Kuijk, Jasper Toeli en Bregt Smits lieten zich inspireren door het initiatief en kwamen met het idee om hier onder de noemer Wees Live! kleinschalige, intieme concerten te organiseren. Onlangs werd het eerste filmpje van de kick-off gelanceerd op YouTube.

Door Astrid Berkhout

Het eerste brugwachtershuisje is in gebruik door Radio Brugwachter, het tweede wordt bewoond door de denkbeeldige brugwachter Teus (die inmiddels 2.000 volgers heeft op Facebook) en in het derde is De Camping Koffietent gevestigd, een laagdrempelige ontmoetingsplek waar buurtbewoners onder het genot van een kopje koffie of thee een praatje met elkaar kunnen maken. "Weeshuisjes zijn plekken als deze, middenin de leefomgeving, die tijdelijk of langdurig leegstaan en waarvan iedereen het jammer vindt dat er niets mee gebeurt", vertelt Imke van Dillen, oprichter van stichting Weeshuisjes. "Ik ontdekte de kracht dat je er een grote beweging mee in gang kunt zetten, door ze open te stellen voor gedeeld gebruik. Weeshuisjes stimuleren de verbeeldingskracht, mensen worden gestimuleerd om hardop te dromen: 'Als ik de sleutel zou hebben, dan zou ik dit of dat doen, omdat de buurt het nodig heeft of omdat ik dat altijd al heb willen doen op deze plek.' De mogelijkheden zijn eindeloos. Door de deuren open te stellen en ruimte te bieden voor ideeën van omwonenden wordt er nieuw levenslicht in de huisjes geblazen, zijn mensen actief en op een betekenisvolle manier betrokken bij hun leefomgeving."

Intiem en kleinschalig
Toen Camping Koffietent net was geopend, stapten al snel twee jonge Bosschenaren – Johan van Bommel en Mathijs van Kuijk op Imke af. "Zij opperden het idee om hier intieme live concerten te organiseren, passend bij het kleinschalige karakter van het huisje." Al snel sloten ook Jasper Toeli en Bregt Smits zich aan." Zij hebben het idee toen verder uitgewerkt. Er is natuurlijk weinig plek voor publiek tijdens de concerten maar door deze op te nemen en videoregistraties te delen via een eigen You Tube kanaal kun je veel meer mensen bereiken. Begin augustus heeft de eerste editie plaatsgevonden van Weeslive, met twee mini-concerten van 20 minuten van singer-songwriter Anne van Damme en rapper Jelle Verse. Deze zijn geregistreerd door Jasper, die cameraman en filmmaker van beroep is. We hebben met z'n allen genoten van hun muziek. De filmpjes die er uiteindelijk van zijn gemaakt, worden nu gepubliceerd op You Tube. Het leuke is dat de artiesten zelf ook heel enthousiast zijn. Zij krijgen niet iedere dag de kans om een aantal liedjes professioneel te registreren. Anne van Damme reageerde blij verrast toen ze het eindresultaat te zien kreeg."

Open call
Dit eerste miniconcert was slechts het begin. Het is de bedoeling om in de toekomst nog meer van dit soort miniconcerten te organiseren. "Het is een manier om het kleine groot te maken. We willen de pareltjes in deze regio op het spoor komen en hen oproepen om zich bij ons te melden. Je moet eigen nummers brengen en akoestisch spelen, dat zijn de enige eisen waar je aan moet voldoen. Verder is het buiten de concerten vooral een 'open call' die we willen uitdoen. Ben je muzikaal? Pak dan gewoon je gitaar en kom een keer spelen bij De Camping Koffietent. Hier heerst een intieme sfeer en zijn altijd wel mensen die graag naar je willen luisteren. Dus laat jezelf zien!"

Voor meer informatie kun je een mail sturen naar imke@weeshuisjes.nl.