Impressie van de eerste editie van het Bossche Oktoberfest.
Impressie van de eerste editie van het Bossche Oktoberfest.

De Parade wordt voor de tweede keer omgetoverd tot Duitse bierhal

'Bossche Oktoberfest moet inwoners samenbrengen'

's-HERTOGENBOSCH - Bierpullen, Lederhosen, Dirndls en vrolijke Tiroler muziek. Dat is het beeld op 11 en 12 oktober tijdens het 'Oktoberfest' op de Bossche Parade.

Door Megan Hanegraaf


Het idee is in 2017 ontstaan na de meerderjarige organisatie van Gezellige Zaken, wat dezelfde insteek heeft als het Oktoberfest: voor en door 's-Hertogenbosch. "Het nieuwe feest moest in de binnenstad plaatsvinden en voor iedere Bosschenaar te bezoeken zijn. Jong, oud, arm of rijk", vertelt Martijn Verbeek van Stichting Oktoberfest. Het doel van het Duitse feest is het samenbrengen van inwoners, even alle zorgen opzij zetten en het onzichtbaar laten zijn van sociale rangen en standen. Verbeek: "Wij geloven in het ontmoeten van nieuwe mensen en het brengen van beweging. Dat kan alleen als je staat aan een Duitse biertafel, waar je ook wel eens een nieuw persoon ontmoet. Sta open voor elkaar en heb samen een toffe avond."

Lederhosen und Dirndl
Een thema is natuurlijk geen thema als je er niks mee doet als organisator én als bezoeker. De organisatie raadt daarom aan om in je mooiste Duitse outfit het Oktoberfest Den Bosch te bezoeken. Volgens Verbeek is vorig jaar gebleken dat het juist opvalt als je geen Dirndl of Lederhosen draagt. Een tip die hij meegeeft: "Trek als man een Dirndl aan, dan heb je des te meer aandacht (van de vrouwen)!" Uiteraard wordt er op deze dagen veel bier geschonken, net zoals dat in Duitsland gebeurt. "Wij verkopen Duitse pullen bier van een halve liter, te vergelijken met twee bier in de kroeg à 2,75 euro", aldus Martijn. "In plaats van Duits bier zit er in de pullen een bekend bier in dat wordt gebrouwen in onze eigen stad 's-Hertogenbosch." Ook worden de meest bekende Duitse gerechten bereid in de hal."

Tiroler Musik
Tijdens het feest wordt vooral Tiroler muziek uit Beieren gedraaid. In de avond wordt deze muziek afgewisseld met vrolijke feestmuziek. "Dat onderscheidt ons van andere Oktoberfesten, wij blijven dichter bij de Duitse traditie: het vieren van een Royal-huwelijk met Tiroler muziek en bier." Er staan op beiden dagen veel toffe artiesten op het programma. Op de vrijdagavond staan onder meer Dj's Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren, Otto Lagerfett, Dennie Christian, Zanger Kafke, Timmie Tirol en de DJ Crew. Op de zaterdagmiddag staan Die Walddrum Musikanten uit Tilburg, Wahnsinn (een elf-koppige professionele band) en Legata Lederhosen Power, een superband met twee accordeonisten op het podium. Op het avondprogramma komen naast enkele artiesten van de vrijdag ook nog Die Supertolle Schlager Schwestern en Der Rudi naar de Bossche Parade.

Op vrijdag en zaterdag vindt het Oktoberfest plaats van 19:00 en 01:00 uur. Hiervoor zijn nog enkele kaarten (19,95 euro) verkrijgbaar. Zaterdagmiddag tussen 13:00 en 18:00 uur is de entree gratis. Meer info en tickets: oktoberfestdenbosch.com of Facebookpagina 'Oktoberfest Den Bosch 2019'.