Leden van de commissie Embleem met winnares Yvonne Serré (tweede van links) die trots haar winnend embleem toont. Foto: OC/Henk van Vugt
Leden van de commissie Embleem met winnares Yvonne Serré (tweede van links) die trots haar winnend embleem toont. Foto: OC/Henk van Vugt (Foto: Henk van Vugt)

Jaarembleem Oeteldonksche Club letterlijk binnenstebuiten: 'Oeteldonk Binnenstebuiten!'

's-HERTOGENBOSCH – Het is oktober. Dat betekent dat - tot verbazing van de één en vreugde van de ander - de pepernoten alweer in de schappen liggen en Oeteldonk in de startblokken staat. Voordat het carnavalsseizoen op 11-11 officieel van start kan gaan, dienen natuurlijk alle kielen en jèskes weer voorzien te worden van het nieuwe embleem van de Oeteldonksche Club. Dat embleem werd afgelopen zaterdag onthuld bij Brouwers aan de Vaart op de Tramkade en is dit jaar van de hand van Yvonne Serré uit Vlijmen.

Lichter dan normaal, in spiegelbeeld en met het kenmerkende watermerk waaraan je een echt OC-embleem onderscheidt van een namaakembleem. Wie het nieuwe embleem voor het eerst in handen heeft zal het in eerste instantie een keer willen omdraaien. Het lijkt letterlijk binnenstebuiten te zijn. Een creatieve vertaling van het thema van dit jaar: Oeteldonk Binnenstebuiten!

OC binnenstebuiten
Het thema van dit jaar inspireert de Oeteldonksche Club om meer van zichzelf te laten zien en een inkijkje te geven van wat er allemaal achter de schermen gebeurt. "Het is een kans voor ons om te laten zien wat we allemaal doen. Veel mensen denken dat we alleen de drie dagen van carnaval in touw zijn maar onze werkzaamheden beginnen al ver van tevoren. Met zo'n 400 vrijwilligers werken we zo'n beetje het hele jaar aan de voorbereidingen," vertelt Rinske van Kasteren, minister van PPC.

Als voorbeeld neemt ze het nieuwe embleem, één van de eerste zichtbare activiteiten van het jaar. Rinske: "Op carnavalsdinsdag, direct na de begrafenis van Knillis, wordt het nieuwe jaarthema bekend gemaakt met de oproep aan creatieve Oeteldonkers om een embleem te ontwerpen. Elk jaar gaan daar weer tientallen mensen enthousiast mee aan de slag. Dit jaar mochten we kiezen uit 184 emblemen van zo'n 114 ontwerpers, variërend in leeftijd van 6 tot 84 jaar oud. Dat is een enorme berg creativiteit en de kwaliteit ligt enorm hoog.

Top 3
Een behoorlijke klus dus om hieruit een selectie te maken. Een jury, bestaande uit een steeds wisselende afvaardiging van Oeteldonkers buigt zich over de inzendingen en brengt deze terug tot een top 3. De ministerraad mag hier dan uiteindelijk een keuze uit maken. Dit gebeurt allemaal al in het voorjaar, want in juni moet het embleem gemaakt worden, zodat het op tijd klaar is voor productie en distributie naar alle leden. Dit alles wordt georganiseerd door vrijwilligers", benadrukt ze nogmaals.

Omgekeerde wereld
De ministerraad had dus de laatste stem. Waarom is de keuze op dit embleem gevallen? Rinske: "Het is echt een ander embleem dan dat we tot nu toe hadden. Heel simpel het thema uitgebeeld en het idee van de omgekeerde wereld. Daardoor past het ook echt bij Oeteldonk. Maar, over smaak valt natuurlijk niet te twisten. De meningen zijn altijd verdeeld. Dat zal nu niet anders zijn. Dat is ook Oeteldonk."

Vrijwilligers in de spotlight
Het komende carnavalsseizoen heeft de Oeteldonksche Club zichzelf dus voor de uitdaging gesteld om transparanter te zijn en meer te laten zien van wat er achter de schermen gebeurt. "Het thema is een mooie aanleiding om dit meer te doen, maar er is ook behoefte aan. Wij beseffen ons dat we soms best een gesloten vereniging zijn. We willen daarom graag laten zien hoe wij de dingen doen en waarom. Daarnaast hebben we als OC het geluk dat er zo ontzettend veel mensen zijn met een rood-wit-geel hart die iets voor ons willen doen naast hun dagelijkse werkzaamheden en activiteiten. Dat is echt bijzonder. Al die vrijwilligers willen we het komende jaar wat meer in de spotlight zetten."

Hendrien
"Ik denk dan bijvoorbeeld aan het Technisch Ministerie. Die doet zo ontzettend veel, nu al ter voorbereiding van 11-11, maar is nauwelijks zichtbaar. Zij zijn er gewoon altijd. Vrijwilligers van dat ministerie plaatsen de vlaggen en banieren, onderhouden en repareren de koetsen en versieren de stad en verlenen aan bijna alle ministeries heel veel hand- en spandiensten. Dat de stad versierd wordt, is niet vanzelfsprekend. Daar zorgt deze club voor. Zij staat dit jaar bovendien voor een grote uitdaging om Hendrien, die eens in de vier jaar naast Knillis op de sokkel op de Markt staat, op een goede manier bij te plaatsen. De bouwhal gaat pas officieel in oktober open, maar zij zijn daar al lang en breed bezig. En zo zijn er nog veel meer commissies die ieder op hun eigen manier belangrijk werk verrichten voor hopelijk weer een prachtig carnavalsjaar."

Het nieuwe embleem is vanaf nu te koop bij Hendrien.org. Leden van de Oeteldonksche Club krijgen hun embleem in de eerste week van oktober in de brievenbus. Wie meer wil weten over het embleem en hoe het selectieproces plaatsvindt, kan binnenkort luisteren naar de podcast 'Oeteldonk' waarin hier dieper op in gegaan wordt.

Mee informatie staat op www.oeteldonk.org