Vorige week opende wethouder Huib van Olden (midden) met behulp van onder andere groep 6 van basisschool De Terp op ludieke wijze een levensgrote ideeenbox in het stadskantoor.
Vorige week opende wethouder Huib van Olden (midden) met behulp van onder andere groep 6 van basisschool De Terp op ludieke wijze een levensgrote ideeenbox in het stadskantoor. (Foto: Henk van Esch)

'Eén groot 'rood' feestje met 's-Hertogenbosch als bijzonder middelpunt'

's-HERTOGENBOSCH – Het lijkt nog mijlenver weg, maar de voorbereidingen voor La Vuelta Holanda 2020 zijn sinds vorige week in alle hevigheid losgebarsten. Een van de activiteiten was de onthulling van een levensgrote La Vuelta-ideeënbox in de hal van het Stadskantoor. Iedereen met een leuk idee voor een side event rondom de koers door onze stad kan dat indienen en maakt daarmee kans op een financiële bijdrage. "Het moet één groot 'rood' feestje worden met 's-Hertogenbosch als bijzonder middelpunt!"

Van 14 tot en met 16 augustus 2020 gaat de 75ste editie van de Ronde van Spanje van start in Nederland. Dat is bijzonder want slechts drie keer eerder startte deze wielerronde buiten Spanje. 's-Hertogenbosch maakt onderdeel uit van de ronde en is een van de drie steden die het peloton van La Vuelta mag verwelkomen. De ronde gaat op 14 augustus van start in Utrecht en finisht op 16 augustus in Breda. 's-Hertogenbosch heeft de eer om op zaterdag 15 augustus, de middelste dag, het peloton te ontvangen voor de start. Na het officiële startmoment zal het peloton een route van zo'n 7,5 kilometer door de binnenstad rijden. "Dit is een geneutraliseerde rit, hier wordt nog niet gekoerst", licht Suzan van Iersel, betrokken bij de organisatie vanuit de gemeente 's-Hertogenbosch, toe. "Verantwoordelijk wethouder Huib van Olden heeft bij de presentatie aangegeven dit ook als een mooie kans te zien om er langs het parcours een mooi Spaans-Bosch feest van te maken. Het idee is om die 7,5 kilometer door onze binnenstad volledig aan te kleden met allerlei activiteiten van de stichtingen, verenigingen, harmonieën en clubjes die onze stad rijk is."

De rode La Vuelta-gedachte
Activiteiten vinden het hele La Vuelta seizoen plaats. Vanaf 29 april 2020 wordt de spanning opgebouwd naar La Vuelta Holanda met een uitgebreid programma aan activiteiten. Voor de gehele periode van 29 april tot en met 16 augustus kunnen ideeën ingediend worden. Suzan: "Onze wens is om veel van die activiteiten te concentreren op 15 augustus zodat dat een echt hoogtepunt vormt. We nodigen iedereen uit om mee te denken en een activiteit te organiseren. In principe kan en mag alles. Sportief, cultureel, historisch. Als het maar past bij de 'rode gedachte' van La Vuelta." Die rode gedachte is gebaseerd op de drie verhalen van La Vuelta: In het Rood Rijden (over de grenzen van het (on)mogelijke opzoeken), Verbonden in Strijd (over strijden voor datgene waar je in gelooft en daar dan helemaal voor gaan) en Vuur, Verandering, Vuelta! (over eeuwigdurende ontwikkeling en verandering, die steeds weer tot nieuwe dingen leidt). Suzan: "De opening van de Ideeënbus was een symbolisch moment; de aftrap. Maar direct daarna zagen we al de eerste ideeën binnenkomen. Denk aan een wielerevenement van een lokale fietsclub en een loopfietsenrace voor kleine kinderen. Ook heel bijzonder is dat Theaterfestival Boulevard heeft aangegeven mee te doen. Dat is een prachtig begin."

Natuurlijk hoeft niet iedereen met zijn of haar idee naar het Stadskantoor. Ideeën kunnen tot 31 oktober 2019 ingediend worden via de website. Ook na 31 oktober is het mogelijk om nog activiteiten aan te melden maar dan is er geen mogelijkheid meer om aanspraak te maken op een financiële bijdrage van de organisatie. In totaal is 6 ton beschikbaar voor zo'n 200 activiteiten. De maximale bijdrage per event is € 40.000. Kijk voor meer informatie over La Vuelta Holanda en hoe je je kunt aanmelden op www.lavueltaholanda.com.