Kook Voor Je Buur 10Daagse: Een maaltijd met liefde koken voor je buren

Mevrouw Nederveen (r) krijgt drie keer per week een verse maaltijd van Jenneke (l)
Mevrouw Nederveen (r) krijgt drie keer per week een verse maaltijd van Jenneke (l)

's-HERTOGENBOSCH - Toen Marieke de heerlijke geuren over haar schutting rook, tijdens het koken van haar buurvrouw, ontstond het idee voor Stichting Thuisafgehaald. Een stichting waardoor mensen in hun eigen buurt losse maaltijden kunnen afhalen die met liefde zijn bereid. Van 27 september tot en met 6 oktober, rondom Burendag en de Week van de Ontmoeting, organiseert de stichting voor het eerst de Kook Voor Je Buur 10Daagse. Buurtgenoten kunnen tijdens 10 dagen een keer voor hun buren te koken. Niet alleen zodat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd maar ook zodat buren de kans krijgen om zijn of haar buurtgenoten te leren kennen. En dat vindt de stichting heel belangrijk omdat nog steeds 30% van alle Nederlanders zich eenzaam voelt en 7% van alle zelfstandig wonende ouderen ondervoed is.

Meegenieten
Thuisafgehaald maakt vooral veel vaste afspraken tussen mensen die , bijvoorbeeld vanwege hun gezondheid, niet meer iedere dag voor zichzelf kunnen koken. Een mooi voorbeeld is thuiskok Jenneke. Haar vier kinderen zijn inmiddels het huis uit, maar schuiven af en toe nog even aan bij haar en haar man. Jenneke is daarom gewend om voor meer eters te koken. Mevrouw Nederveen is een van haar buren. Ze is 85 en sinds kort weduwe. Vanaf dat haar man zieker werd, ging het koken steeds moeizamer. Haar dochter schakelde de hulp van Thuisafgehaald in en kwam zo in contact met Jenneke. Sindsdien staat Jenneke drie keer per week op de stoep met een verse maaltijd. Ze vind het erg leuk om voor mevrouw Nederveen te koken. "Mevrouw Nederveen lust alles", vertelt Jenneke. "Dat is heel fijn, want hierdoor kan ik nieuwe recepten uitproberen waar mevrouw Nederveen van kan meegenieten".

Een bordje extra
Inmiddels heeft Stichting Thuisafgehaald ruim 10.000 koks door heel Nederland. "Onze droom is dat er in de toekomst in elke straat in Nederland een afhaalmaaltijd kan worden opgehaald", vertelt Stephanie van Gerven, Community Manager. "We zijn zeven jaar geleden gestart en ieder jaar breiden we uit naar meer gemeenten. Door de 'Kook voor je buur 10daagse', hopen we meer bekendheid te geven aan onze stichting. Het is namelijk best spannend, merken we, om voor je buren te koken of om een maaltijd op te halen. Zelf kook ik sinds kort voor een buurtgenoot van 96 jaar. Zij kan nog zelf koken, maar vind het heel geruststellend dat er af en toe voor haar gekookt wordt. En ik kook met veel liefde een bordje extra. Nu kunnen de inwoners van Den Bosch ook een keer ervaren hoe het is om voor je buren te koken, of om mee te kunnen eten door een maaltijd af te halen bij je buren."

Zelf koken voor je buren
Onlangs is www.kookvoorjebuur.nl live gegaan. "Deelnemers kunnen zich hier aanmelden en zelf kiezen hoeveel dagen je mee wilt doen en hoeveel porties je aan wilt bieden", legt Stephanie verder uit. Stichting Thuisafgehaald zorgt ervoor dat buurtgenoten weten wie er gaat koken en van welke maaltijden buren kunnen genieten. Je moet dan je postcode invullen en dan zie je direct welke maaltijden in je buurt worden aangeboden. Stichting Thuisafgehaald is ook telefonisch bereikbaar via 06-83447197.