Henri Broeren bij de vleugel in de concertzaal. Foto: Michel van de Langenberg
Henri Broeren bij de vleugel in de concertzaal. Foto: Michel van de Langenberg

Willem Twee organiseert inzamelingsactie voor revisie vleugel De Toonzaal

's-HERTOGENBOSCH – Willem Twee is een inzamelingsactie begonnen om de vleugel in de Willem Twee Toonzaal te kunnen reviseren. Vele topmusici als Ronald Brautigam, Ivo Janssen en Wibi Soerjadi hebben er op gespeeld en er zijn talloze cd's en radio-uitzendingen mee opgenomen. Het intensieve gebruik heeft echter zijn sporen achtergelaten. Na 18 jaar is de klank dusdanig achteruitgegaan dat een revisie bittere noodzaak is.

Door Astrid Berkhout


De Toonzaal kocht de bewuste vleugel in 2001. "Daarvoor huurden we altijd een vleugel voor concerten maar dat werd simpelweg een te grote kostenpost", vertelt Henri Broeren. "Om die reden wilden we een eigen vleugel aanschaffen. Het was meteen al duidelijk dat het een Steinway moest worden. Vele pianisten geven hier de voorkeur aan en op zo'n vleugel kun je eigenlijk alle mogelijke muziekstijlen spelen." Dit laatste was voor De Toonzaal van belang aangezien hier concerten worden gegeven van klassiek en jazz tot wereldmuziek en pop. "We hebben het publiek indertijd een stem gegeven in de keuze van het model. We vroegen Jeffrey Madge om een aantal stukken te spelen op twee verschillende modellen; een Steinway B en C-model. Uiteindelijk sprak een kleine meerderheid zich uit voor het grootste model: de C."

Uitstekend onderhouden
Henri toog vervolgens samen met Jeffrey Madge naar de Steinway fabriek in Hamburg. "Hier kregen we 4 verschillende Steinway C-vleugels te zien, allemaal met een geheel eigen geluid. We waren het er al snel over eens welke het moest worden. Hij kostte 130.000 euro. Dankzij een geldschieter konden we de vleugel kopen. In de loop der jaren hebben we hem afbetaald. We hebben hem altijd goed onderhouden en zijn er heel zuinig op geweest. Op een gegeven moment zijn echter diverse onderdelen aan vervanging toe. De onderdelen zijn duur bij een instrument als dit. In totaal kost de revisie 15.000 euro. Hoewel het al langer hoorbaar was dat de vleugel zich niet meer in goede conditie bevond, hebben we het plan even in de ijskast gezet. We hadden en hebben er helaas niet de benodigde financiële middelen voor. We doen ons best om de opgelegde bezuinigingen het hoofd te bieden en in die situatie kun je niet zo'n geldbedrag vrijmaken."

Hoop aan de horizon
Dat veranderde een paar maanden geleden. "Er gloor opeens hoop aan de horizon toen enkele vaste bezoekers van De Toonzaal helemaal uit zichzelf aanboden om een deel van de revisiekosten voor hun rekening te nemen. Niet lang daarna bleek ook de stichting Bossche Synagoge Bernardus Hartogensis bereid om een financiële bijdrage te leveren. Beide initiatieven spoorden ons aan om ons best te doen ook de rest van het benodigde budget bij elkaar te krijgen. Op dit moment hebben we 80% bij elkaar. Het geld is vooral afkomstig van particulieren die zelf hebben genoten van concerten op de vleugel en die De Toonzaal een warm hart toedragen. Het zou geweldig zijn als mensen ons helpen het laatste geld bij elkaar te krijgen. Naar verwachting kan de revisie dan in december plaatsvinden, waarna de vleugel in januari in gebruik kan worden genomen. We hebben dan weer een prachtig klinkende vleugel die zich in topconditie bevindt, daar kunnen we de komende 10 tot 15 jaar mee vooruit."

Iedere bijdrage, hoe klein ook, is welkom. Wilt u het initiatief financieel ondersteunen, dan kunt u voor meer informatie terecht op www.willem-twee.nl/revisie-vleugel.