Sóphie van Oirschot-Rijnaarts: "We laten de stenen achter ons maar nemen de herinneringen en het karakter mee naar Triniteitstraat nr. 19"
Sóphie van Oirschot-Rijnaarts: "We laten de stenen achter ons maar nemen de herinneringen en het karakter mee naar Triniteitstraat nr. 19"

Podium Azijnfabriek verhuist definitief naar Triniteitstraat

'We zijn ontzettend blij dat het voorbij is'

's-HERTOGENBOSCH – Podium Azijnfabriek kan ongelucht ademhalen. Na 4,5 jaar onzekerheid is eindelijk de spreekwoordelijke kogel door de kerk. Onlangs besloot de gemeenteraad officieel een rendabel krediet beschikbaar te stellen voor renovatie en aanpassing van het pand aan Triniteitstraat 19, noodzakelijk om het gebouw geschikt te maken voor de activiteiten van het podium. Daarmee kan Podium Azijnfabriek zich weer richten op de toekomst.

Podium Azijnfabriek is op dit moment nog gevestigd in het koorgedeelte van de voormalige Sint-Jacobskerk aan de Bethaniëstraat. Een klein stukje historie… De Azijnfabriek is opgericht in 's-Hertogenbosch als 'Coöperatieve vereniging culturele evenementen De Voormalige Azijnfabriek' en sinds 22 maart 1981 gehuisvest in een voormalige azijntonnenfabriek op het adres Achter het Azijntonnetje. Aanvankelijk werden hier twee lunchconcerten per maand gegeven. Vanaf 20 april 1982 zette Go Jansen de activiteiten als zelfstandig ondernemer voort. Begin januari 1989 verhuisde De Azijnfabriek tijdelijk naar de Muzerije, om in augustus 1989 definitief neer te strijken op de huidige locatie. Op 1 februari 2004 nam Jan Rijnaarts de Azijnfabriek over en werd de naam gewijzigd in Podium Azijnfabriek. Sinds enige tijd treedt dochter en beoogd opvolger Sóphie van Oirschot-Rijnaarts meer op de voorgrond. Podium Azijnfabriek biedt anno 2019 een brede programmering, van jazz en pop tot kamermuziek en cabaret, en is uitgegroeid tot een sfeervolle ontmoetingsplek voor velen. En dat zonder subsidie.

Opluchting
In maart 2015 besloot de gemeente 's-Hertogenbosch het huurcontract op te zeggen zodat de ruimte van Podium Azijnfabriek gebruikt kon gaan worden door het erfgoed cluster. "De gemeente bleek dit echter een jaar te laat te hebben gedaan, waardoor automatisch het huurcontract met 5 jaar werd verlengd", vertelt Sóphie. "Een poging om via de rechter het huurcontract te ontbinden werd gestaakt nadat de rechter in een voorlopige uitspraak in ons voordeel sprak. De rechtszaak werd, in overleg, stopgezet door de gemeente, waarna toenmalig wethouder Huib van Olden toezegde dat de gemeente zich maximaal zou inspannen voor het realiseren van een alternatieve locatie voor Podium Azijnfabriek." Al gauw kwam Triniteitstraat nr. 19 als favoriet naar voren bij zowel de gemeente als bij de Azijnfabriek. Om die verhuizing mogelijk te maken, moet er wel een en ander gebeuren, vandaar dat het nog even spannend was of daadwerkelijk het rendabel krediet zou worden verleend. Nu de gemeenteraad definitief akkoord is, overheerst bij Podium Azijnfabriek de opluchting.

Nieuwe energie
"We zijn natuurlijk niet blij dat we hier weg gaan, maar we zijn wel blij dat er eindelijk een einde komt aan die lange periode van onzekerheid", vertelt Sóphie. "Het is echt een bewogen tijd geweest. Met veel gemopper, verdriet en een groot gevoel van onmacht. Gelukkig hebben we de afgelopen anderhalf jaar op een prettige manier samen kunnen werken met de gemeente. Geloof me, we hebben heel wat slapeloze nachten gehad maar het is geweldig dat we onze blik nu kunnen richten op de toekomst. De afgelopen tijd hebben we vooral de zaak draaiende gehouden, nu hebben we weer energie om nieuwe dingen op te pakken en ontstaat er ruimte voor creativiteit en ondernemerschap."

Plannen in ontwikkeling
Het pand aan Triniteinstraat 19 - dat stamt uit 1888 - is wel toe aan een ingrijpende renovatie. "Er is veel achterstallig onderhoud. Met maatregelen als extra isolatie, toepassing van LED-verlichting en HR-beglazing moet een Energielabel-B haalbaar zijn. Een box-in-box constructie moet geluidsoverlast voorkomen. Verder wordt de tribune weggehaald en krijgt het podium een plek aan de andere kant van de zaal en uiteraard komt er een bar in de zaal. Al met al is een geweldig karakteristiek gebouw op een centrale locatie dat we dezelfde warme, intieme sfeer hopen mee te geven die zo kenmerkend is voor de Azijnfabriek. Momenteel worden de plannen uitgewerkt voor het interieur, waarin in ieder geval hout, staal en muziek terug zullen komen. Het is een dubbel gevoel. Mijn hart ligt aan de Bethaniestraat, ik voel me zo verbonden met die plek. Tegelijkertijd ligt mijn ambitie aan de Triniteitstraat. We laten de stenen dan ook achter ons maar we nemen de herinneringen en het karakter mee naar de nieuwe locatie. We doen ons best om ervoor te zorgen dat mensen zich hier net zo thuis voelen als op de huidige plek. Onze huurders - o.a. Den Bosch Zingt, Club Zondag en Kamermuziek 's-Hertogenbosch - verhuizen in ieder geval met ons mee. De zaal is twee keer zo groot als in de Bethaniestraat dus dat biedt ook qua programmering veel mogelijkheden. We zijn al volop aan het brainstormen. Maar natuurlijk zijn we nog niet weg dus we zitten ook aan de Bethaniestraat niet stil. We gaan enorm genieten van het laatste jaar op de huidige locatie!"