Uiteraard leven ook veel mensen zich weer uit tijdens de Dansmarathon. Foto: Jaap Joris Vens (www.superformosa.nl)
Uiteraard leven ook veel mensen zich weer uit tijdens de Dansmarathon. Foto: Jaap Joris Vens (www.superformosa.nl)

Verkadefabriek viert 15-jarig bestaan met 24 uur non-stop festival

'Je moet het lef hebben om kleur te tonen'  's-HERTOGENBOSCH - De Verkadefabriek bestaat 15 jaar en viert dat met '24 uur Verkadefabriek'. Een non-stop festival in de Verkadefabriek dat zaterdag 28 september om 16.00 uur begint en doorgaat tot zondagmiddag 29 september 16.00 uur. Het programma omvat meer dan 40 verschillende onderdelen op het gebied van film, theater, dans, cabaret, muziek, woord, club, performance en kinderactiviteiten. Succesvoorstellingen die nog eenmaal te zien zijn, maar ook programma's die speciaal zijn ontwikkeld voor het jubileumweekend. Niet alleen in de film- en theaterzalen is van alles te doen, maar ook op de gang, buiten, in het café-restaurant en op de kantoren.

Toen de Verkadefabriek 10 jaar bestond, is 24 uur Verkadefabriek in het leven geroepen. "Dat was een groot succes", vertelt directeur Jan van der Putten. "Vandaar dat we het 15-jarig jubileum hebben aangegrepen om een nieuwe editie op poten te zetten. Met in principe een gloednieuw programma, maar met herhaling van een aantal onderdelen waar mensen ook echt naar gevraagd hebben, zoals de dansmarathon. Het bijzondere van 24 uur Verkadefabriek is dat je onverwachte voorstellingen krijgt voorgeschoteld, op bijzondere plekken waar je nooit eerder kwam, en dat je wordt ondergedompeld in een geweldige sfeer."

Financiële onafhankelijkheid
Tijdens het festival presenteert de Verkadefabriek een boek over 15 jaar Verkadefabriek. "We zijn in de loop der jaren enorm gegroeid, zowel qua aantal voorstellingen als qua aantal bezoekers. Ieder jaar kopen 220.000 mensen een kaartje bij ons en hebben we 6.000 film- en 400 podiumactiviteiten. Het is een groot pand maar opgebouwd naar kleinschaligheid.

Het aanbod is in die 15 jaar verbreed, zo zijn o.a. cabaret en muzieksoorten als jazz en singer-songwriters er bij gekomen. Daarbij kijken we wel altijd wat past bij de Verkadefabriek, het moet onze eigen identiteit versterken. Een belangrijke ontwikkeling is bovendien dat we steeds onafhankelijker zijn geworden. We hebben nog weinig subsidie nodig en hebben andere inkomstenbronnen om onze broek op te houden. Het afbouwen ging wat sneller dan we gewild hadden maar het is fijn om zo onafhankelijk mogelijk te zijn."

Een publieke voorziening
"We zijn een publieke voorziening. Maar liefst 43% van alle Bosschenaren komt jaarlijks naar de Verkadefabriek. Niet alleen om een film te kijken of een voorstelling te bezoeken, maar ook om een hapje te eten of een kopje koffie te drinken. We zijn altijd open. Dit jaar hebben we ook veel activiteiten in zomerperiode gehad. Met o.a. de Buitenbios en WIJ was hier van alles te beleven. Dat willen we ook in de toekomst doorzetten.

Daarnaast willen we een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen bij de Kop van 't Zand, ook voor ons liggen hier veel kansen als het gaat om evenementen in de open lucht. De grote kracht van de Verkadefabriek is en blijft dat creativiteit en kunst hier centraal staan zonder een drempel op te roepen. Wij laten zien dat dit kan zonder grijs en grauw te worden, je moet juist het lef hebben om kleur te tonen."

Hoogtepunten 24 uur Verkadefabriek
Op zaterdag 28 september verzorgt Matzer Theaterproducties een verrassende, muzikale en theatrale opening. Daarnaast maakt het gezelschap speciaal voor deze gelegenheid samen met Simon Heijmans (van de succes-podcast De brand in het landhuis) de voorstelling 'Het goede heertje', gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een frauduleuze boekhouder in de oude koekjesfabriek. Succesvoorstellingen als Smoeder (mugmetdegoudentand) en Ja (Nasrdin Dchar) komen voor het jubileum van de Verkadefabriek eenmalig terug naar 's-Hertogenbosch. Er is het hele weekend live muziek - in de zalen, maar ook bij het kampvuur op de binnenplaats, van o.a. Janne Schra, Spinvis, Tango Libre en Dyance Donck. De nacht kom je door met Spatial met o.a. Teddy's Last Ride, Lövestad (live) en Petterson in de line-up.

Naast het uitgebreide filmprogramma overdag wordt een van de zalen 's nachts omgebouwd tot ligbioscoop, waar bezoekers tot het ochtendgloren liggend films kunnen kijken. In de Clubzaal laat Wilfried de Jong zijn favoriete platen horen en deelt hij het podium met onder meer Bruut! en Anton Goudsmit, Nico Dijkshoorn en Wim Opbrouck. Nog later op de avond verandert cabaretier Javier Guzman de kleine zaal in een comedy club. In de kantoren boven in de Verkadefabriek spelen 10 acteurs onder de titel Boekdelen korte fragmenten van schrijvers die in 's-Hertogenbosch wonen of hier ter wereld kwamen. Voor kinderen is er zondag een uitgebreid programma met theatervoorstellingen van De Gruffalo en Theater Artemis, films voor kleine en grote kinderen en een mini-food festival van de Taartrovers.

Op verkadefabriek.nl/24uur vind je het complete programma en kun je tickets kopen. Een passe-partout kost € 45. Je kunt ook kiezen voor een los ticket voor zaterdag (plus nacht) (€ 25), de nacht (€ 10) of de zondag (€ 23, € 5 voor kinderen) Je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt, en er zijn veel gratis onderdelen.