Logo bosscheomroep.nl
Volop plezier tijdens de repetities van de Bossche Komeedie, dat belooft wat! Foto: Michel van de Langenberg
Volop plezier tijdens de repetities van de Bossche Komeedie, dat belooft wat! Foto: Michel van de Langenberg

Bossche Komeedie komt met nieuw Bosch blijspel

's-HERTOGENBOSCH – Eind september gaat de negende productie van de Bossche Komeedie, 'Rooie rôze of sperziebôôntjes?', in première. Met dit nieuwe, door Ruud van de Laar speciaal voor en op 's-Hertogenbosch geschreven, hilarische blijspel vol herkenbare Bossche humor probeert De Bossche Komeedie het bezoekersrecord van 2018 te breken.

Het verhaal in het kort… Tineke, Toos, Tjeu en Ties van Liefoort hebben, mede door het vroege overlijden van hun vader, altijd bij moeders thuis ergens in de Bossche Binnenstad gewoond. Alle vier hebben ze nooit een relatie gehad en zijn ze zeer aan elkaar gehecht. Nu Ma van Liefoort onlangs is overleden, zijn de kinderen in verwarring. Hoe nu verder? Moeder was immers de spil waar alle om draaide. Oudste dochter Tineke werpt zich op als haar moeders hoeder. Maar wat als Toos, Tjeu en Ties hieraan willen ontsnappen?

De uitdaging
Robbert Oomens debuteert dit jaar in de rol van Tjeu. Robbert speelt al 20 jaar in de cabaretgroep van het Provinciehuis, waar hij werkt, en deed ook al mee aan het Bambergers Carnaval Veur Altijd Jong en Casino de Musical. "Ik heb iets met cabaret en de lach", vertelt Robbert. "De Bossche Komeedie heeft bovendien ook een bepaalde naam. Om die reden heb ik 2 jaar geleden meegedaan aan een algemene auditie." Oorspronkelijk zou hij als debutant een kleinere rol vervullen maar door omstandigheden kreeg hij de kans om een hoofdrol voor zijn rekening te nemen. "Daar ben ik ontzettend blij mee. Het is natuurlijk een hele uitdaging maar ik geniet er met volle teugen van." Regisseur Ruud van de Laar vult aan: "Sowieso zijn er bij ons geen grote of kleine rollen. Alle rollen zijn even belangrijk." Robbert debuteerde dit jaar ook al bij de Oeteldonkse Kletsavonden en mocht uiteindelijk de Kletsmajoetel in ontvangst nemen. Als hij het bij de Bossche Komeedie net zo goed gaat doen, heeft Robbert niets te vrezen.

Mensen van vlees en bloed
Het verhaal van 'Rooie rôze of sperziebôôntjes?' is weer uit het leven gegrepen. Robbert: "Het is zeer herkenbaar, iedereen kent wel zo'n gezin in zijn of haar omgeving." Ruud vult aan: "Dit is ook waar we ons als Bossche Komeedie onderscheiden van vergelijkbare gezelschappen. We pakken een dramatisch gegeven als in dit geval het overlijden van een moeder en werken dit op een komische manier uit. In onze stukken zie je geen karikaturen maar echte mensen van vlees en bloed." Er wordt veel van de spelers gevraagd. Robbert combineert de repetities bij de Bossche Komeedie met een jong gezin en een fulltime baan. "Ja, dat is zwaar, maar dat wist ik van tevoren. Ik krijg er echter zo veel energie van. Onderling hebben we het ook heel leuk met elkaar. Gelukkig ben ik nog niet zo bekend bij het grote publiek, desondanks begin ik de druk nu toch wel een beetje te voelen."

Het verveelt nooit
Robbert voelt zich gelukkig gesteund door de ervaren acteurs en actrices die hem omringen, waaronder oudgediende Nancy Gerrits, die inmiddels al voor de achtste keer meedoet (zij speelt jongste zus Toos). Dit jaar won de alleskunner Torenproat 2019 in Sint-Michielsgestel. "Mensen vinden het bijna vanzelfsprekend dat ik weer meedoe. Dat is soms wel jammer, want ik vind het ook fijn om wat bevestiging te krijgen. Het verveelt nooit. Ik heb steeds een andere rol en kan me daardoor blijven ontwikkelen en verbeteren. Ik voel me het beste bij een personage dat een beetje excentriek is. Dat staat verder van me af waardoor ik moeite moet doen om die persoonlijkheid goed tot uiting te brengen. Na al die jaren ervaar ik van tevoren nog steeds een gezonde spanning, die is echter weg zodra ik op het toneel sta. Het streven is en blijft bovendien om te zorgen dat het publiek een geweldige avond heeft. Daar doe je het uiteindelijk allemaal voor!"

Speeldata: 27 en 28 september in Theater aan de Parade, 4 t/m 6 en 11 t/m 13 oktober in Theater de Speeldoos en 18 t/m 20 en 25 t/m 27 oktober in Perron-3.