Logo bosscheomroep.nl
Een impressie van een repetitie in BBS Boschveld. Foto: Gérard van Kessel
Een impressie van een repetitie in BBS Boschveld. Foto: Gérard van Kessel

Een musical door en voor bewoners van Boschveld en Paleiskwartier

's-HERTOGENBOSCH – Van parkeerleed, zwerfvuil en wietplantage tot eenzame ouderen, boymeetsgirl wordt boymeetsboy en eigenaren vs huurders; alle lief en leed in de wijk Paleiskwartier komen aan bod in Musical Pleisketier. Een buurtmusical die van 16 tot en met 19 september op de planken wordt gebracht in de Theaterzaal van het Koning Willem I College. Hilariteit alom, want ongetwijfeld zullen vele herkenbare situaties de revue passeren.

Door Astrid Berkhout

Initiatiefneemster Klazien Laansma woont al jaren in het Paleiskwartier. "Het is een vrij nieuwe wijk", vertelt Klazien. "Daardoor is het allemaal een beetje los zand, er is weinig sociale cohesie. In eerste instantie wilde ik eigenlijk iets doen met mijn ervaringen met de verenigingen van eigenaren, vve's, in deze wijk. Ieder gebouw met koopappartementen heeft zijn eigen vve en daar speelt zich natuurlijk van alles af. In het ene gebouw is voortdurend sprake van strijd, in het andere vormen de bewoners één grote familie. Het beroemde Nederlandse poldermodel wordt regelmatig geheel losgelaten en mensen vechten voor hun eigen gelijk, zonder kritisch te kijken naar het eigen handelen. Het behelst wat mij betreft een lastige vorm van democratie en vergt veel geduld en diplomatie. Al met al meer dan genoeg input voor een musical. Vanwege het 25-jarig bestaan van het Paleiskwartier heb ik uiteindelijk besloten het verhaal verder uit te breiden." Klazien schreef het basisscript, dat vervolgens is aangevuld met verhalen van mensen die meewerken aan de musical.

Professionele begeleiding
"In totaal werken circa 40 mensen mee aan de musical, naast 26 spelers zijn dat ook vrijwilligers die achter de schermen allerlei hand- en spandiensten uitvoeren. Het merendeel woont in het Paleiskwartier, enkelen in Boschveld. Het leuke is dat jong en oud betrokken zijn, van twintigers tot ouderen van in de zeventig jaar oud." De musical wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente 's-Hertogenbosch, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Oranje Fonds en BV Paleiskwartier. "Mede dankzij die bijdragen konden we zorgen voor professionele begeleiding in vorm van o.a. regisseuse Janneke Franke en componist/muzikaal leider Arjan van Baest. Het liefst had ik muziek van wijlen Harry Bannink in de musical verwerkt, maar helaas gingen zijn nabestaanden hier niet mee akkoord. Arjan van Baest is echter een geniale Brabantse componist die hem met zijn speciaal voor deze musical geschreven arrangementen moeiteloos weet te evenaren." Tijdens de voorstellingen worden deze live uitgevoerd door een orkest.

Over de top
De musical zal vast en zeker de nodige lachsalvo's veroorzaken. Klazien: "Ik heb de nodige grappen in de teksten verwerkt. Alles is heel erg over de top en wordt met veel humor gebracht." Dankzij de prachtige vormgeving door kunstenaar Gert de Mulder ziet alles er zowel in de communicatie-uitingen als straks ter plekke in de Theaterzaal van het Koningstheater perfect uit. Alles klopt, tot in de kleinste details. Eline Laro, inwoonster van het Paleiskwartier en specialist ouderengeneeskunde in opleiding, maakte maar al te graag tijd vrij om zich voor te bereiden op haar rol van reporter van Omroep Brabant. "Op de middelbare school heb ik ooit wat toneellessen gedaan maar verder had ik geen enkele ervaring met musicals. Het hielp wel dat ik dankzij mijn dansachtergrond niet bang ben om op een podium te staan. Normaal gesproken ben ik heel rustig als persoon, maar in deze rol kan ik helemaal los gaan en enthousiast overal bovenop springen. In mijn werk ben ik bovendien vaak met mijn hoofd bezig, het is fijn om je even op iets anders te kunnen richten. Met z'n allen werken we keihard om straks iets moois neer kunnen zetten. In het programmaboekje staan alle teksten dus we hopen dat iedereen uit volle borst mee gaat zingen. Wat mij betreft is het sowieso al een succes. Ik woon pas een jaar in het Paleiskwartier en heb me in eerste instantie vooral opgegeven om nieuwe mensen te leren kennen. Dat is helemaal gelukt, ik heb er een leuke vriendenclub aan overgehouden!"

Kaarten voor de voorstellingen van 16 t/m 19 september zijn voor 12,50 euro te koop, u kunt hiervoor een mail sturen naar musical@paleis.org.