Jan Hoskam (r), wethouder Economische Zaken Gemeente Den Bosch, Jan-Willem van Mourik (m), ondernemer - Delivery Bike en Leo van Schijndel (l), Investment Manager BIM-BIF. Foto: John van Hamond
Jan Hoskam (r), wethouder Economische Zaken Gemeente Den Bosch, Jan-Willem van Mourik (m), ondernemer - Delivery Bike en Leo van Schijndel (l), Investment Manager BIM-BIF. Foto: John van Hamond

BIF helpt fietsenproducent FENEF droom realiseren

's-HERTOGENBOSCH – Neem zes succesvolle ondernemers, een goede samenwerking met de gemeente en een bedrijf dat toe is aan een volgende stap en je hebt de succesformule van het Bosch Investeringsfonds (BIF). Vier jaar geleden werd BIF opgericht. Een investeringsmaatschappij die de bedrijvigheid in 's-Hertogenbosch en omgeving wil stimuleren. Onlangs heeft de fietsenproducent FENEF, maker van onder meer postfietsen (Postbike) en bezorgfietsen (Deliverybike.com), groeikapitaal opgehaald bij het Bosch Investeringsfonds.

De snelgroeiende Bossche fietsenbouwer is tien jaar geleden opgericht door Jan-Willem van Mourik en verkoopt (elektrische) bezorgfietsen onder de merknaam Postbike en Deliverybike.com. Het Bosch Investeringsfonds (BIF) gaat zowel financieel als professioneel helpen om de groeiambities van FENEF waar te maken en Europees marktleider in bezorgfietsen te worden. Oprichter Jan-Willem van Mourik: "We zijn erg blij om BIF als partner aan boord te halen. BIF brengt niet alleen groeikapitaal mee om onze ambities te verwezenlijken, maar ook de kennis en ervaring van zes succesvolle ondernemers die helpen bij het realiseren van onze ambities, zowel in Nederland als daarbuiten."

Investeren in ambities
Volgens Leo van Schijndel, investment manager van BIF is de potentie van het bedrijf groot; "Van Mourik heeft in een vroeg stadium en volledig op eigen kracht een uitstekende positie verworven in een interessante groeimarkt." BIF heeft ruime ervaring met het verder brengen van ondernemingen in de scale-up fase. "Ik ben er van overtuigd dat met de investering een versnelling wordt aangebracht die leidt tot groei in omzet en werkgelegenheid. En dat is het doel van de BIF. Als wij met een bedrijf in zee gaan dan kijken we naar een aantal factoren. Het begint natuurlijk allemaal met vertrouwen. Wij moeten vertrouwen hebben in de ondernemer, zijn team en het bedrijf zelf. Daarnaast moet de ondernemer natuurlijk wel openstaan voor een samenwerking. Ook moet duidelijk zijn dat het bedrijf doorgroeimogelijkheden heeft. De zes ondernemers die zich verbinden aan het bedrijf investeren eigen kapitaal en zetten hun kennis en netwerk in. Dat doe je natuurlijk niet zomaar."

Europa is klaar voor de Elektrische bezorgfiets
FENEF voldoet aan al die factoren. In 2013 ontwikkelde en leverde het bedrijf de allereerste elektrische bezorgfietsen in Nederland voor Domino's Pizza. Sindsdien maakt de elektrische bezorgfiets een snelle opmars in het straatbeeld ter vervanging van vervuilende bezorgscooters. "In deze tijd van verduurzaming is de markt helemaal klaar voor de elektrische fiets", aldus Leo van Schijndel. "Daarnaast wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van bezorgmaaltijden. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Wij geloven dan ook dat FENEF een grote speler gaat worden in Europa." "Door de ondersteuning en hulp van de BIF kunnen we onze voorloperspositie in de bezorgmarkt behouden", aldus Jan-Willem van Mourik.

Bosch Investeringsfonds in de praktijk
Een keer in de twee maanden komen de ondernemers van BIF samen in De Gruyter Fabriek. Bedrijven kunnen dan een pitch houden voor de investeerders. Naar aanleiding daarvan wordt er gekeken of er verbindingen gelegd kunnen worden. "Als investment manager ga ik op zoek naar bedrijven die eventueel in aanmerking zouden kunnen komen. Ik leg de verbindingen. Ruim twee jaar geleden is er een verbinding gemaakt met Fruitfrunk. Het bedrijf is gevestigd in de food community Jamfabriek en heeft zijn omzet in die periode inmiddels verviervoudigd. De producten van Fruitfunk zijn in steeds meer schappen in Europa te vinden. Iedere maand zijn er gesprekken tussen de BIF en Fruitfunk en worden volgende stappen uitgestippeld. De BIF investeert voor de lange termijn en zet in op een blijvende groei. Jan Hoskam, wethouder economische zaken en een van de grondleggers van BIF, is blij met de participatie: "Het is mooi dat we jonge, goede ondernemers als Van Mourik een zetje in de rug kunnen geven met dit unieke fonds." Eerder investeerde BIF al in Fruitfunk. Binnenkort verwacht BIF nog twee participaties aan haar portefeuille toe te voegen.