Miranda Viguurs en Franka Mes staan 2 november als team Happy Orange in hun knaloranje barrel aan de start van de Amsterdam Dakar Challenge
Miranda Viguurs en Franka Mes staan 2 november als team Happy Orange in hun knaloranje barrel aan de start van de Amsterdam Dakar Challenge

Stoere dames rijden Amsterdam Dakar voor meisjes in Gambia

'Na jaren uitzwaaien ga ik nu zelf de uitdaging aan'

REGIO – Twee keer per jaar wordt de Amsterdam Dakar Challenge gereden, een barreltocht van zo'n 7500 kilometer van Amsterdam naar Senegal. De barrels worden vervolgens in buurland Gambia geveild ter ondersteuning van lokale goede doelen. Een van die goede doelen is al jaren de Vinkelse Stichting Hand to Hand, een stichting die via lokale projecten kinderen, jongeren en volwassenen in Gambia onderwijs biedt. Elk jaar zwaaien de bestuursleden van de stichting hun teams enthousiast uit bij de start van de tocht. Dit jaar gaat oprichter en bestuurslid van de stichting Franka Mes zelf de uitdaging aan. Samen met Miranda Viguurs uit 's-Hertogenbosch stapt zij 2 november in hun knaloranje barrel om de rit te wagen. De twee stoere dames zetten zich in voor de scholen in Gambia en specifiek voor meisjes die anders hun schoolcarrière niet kunnen afmaken. Lijkt het je zelf ook wat? Ze zoeken nog een extra team dat voor de stichting gaat rijden!

"Het staat al even op mijn bucket list, maar tot nu is het er nooit van gekomen", vertelt Franka enthousiast. "Elk jaar zwaai ik de teams die voor onze stichting rijden uit en zij komen terug met de meest fantastische verhalen. Na een vervelende periode in mijn leven waarin ik te maken kreeg met borstkanker heb ik besloten om het nu dan echt te doen. Je kunt het wel blijven uitstellen maar je weet nooit of je nog een keer de kans krijgt." Franka is naast bestuurslid bij Hand tot Hand ook voorzitter van netwerkorganisatie Vrouwen Ontmoeten Vrouwen. Tijdens een bijeenkomst bij 'vrouwengarage' De dames van Hurkmans ontmoette ze Miranda die met haar de uitdaging aan wil gaan. Samen zijn ze de voorbereiding volop ingegaan. Ze hebben inmiddels een barrel geregeld, een knaloranje Subaru Impreza, waar ze volgens het reglement maximaal 500 euro voor mochten betalen. Een ervaren barrel met zo'n 230.000 kilometer op de teller. Franka: "Hij werd al eerder gebruikt voor een rally en is net terug van zijn avontuur." Grote zorgen over de technische staat van het voertuig maken Franka en Miranda zich niet. "Het schijnt een hele goede wagen te zijn voor dit soort ritten. Ter voorbereiding op de rally doen we bovendien verschillende workshops "Panne zonder mannen" bij De Dames van Hurkmans. We hebben er vertrouwen in dat we daarmee een heel eind komen. En anders vertrouwen we op de collegialiteit van de andere teams. Die is heel groot bij de Amsterdam Dakar Challenge. Iedereen helpt elkaar."

Inzameling gestart
Franka en Miranda verheugen zich op een geweldige ervaring. De eerste 2.664 km naar het zuidelijkste puntje van Spanje is een 'easy-ride'. Vanaf Marokko wordt het spannender en begint de echte beproeving voor de auto's en de teams. Via Mauritanië, waardoorheen de teams vanwege de onrustige situatie in een konvooi met militaire bescherming rijden, komen zij uiteindelijk aan in Dakar, Senegal. Daar rijden ze een stuk op de vroegere pistes van de beroemde Le Dakar Rally. De uiteindelijke finish op 22 november is in Banjul, de hoofdstad van Gambia, waar de barrels de eerstvolgende zondag onder de hamer gaan voor het goede doel. De opbrengst van de auto van Team Happy Orange en het opgehaalde sponsorgeld komen volledig ten goede aan de projecten van Stichting Hand to Hand. Voor de school van de stichting en specifiek voor meisjes in Gambia die anders het laatste jaar van hun opleiding niet kunnen afmaken. Franka: "We ondersteunen meisjes die wegens geldgebrek anders vroegtijdig van school gehaald worden. Soms zelfs nog in het laatste jaar van hun opleiding. Door ze financieel te ondersteunen, geven we ze de kans om hun opleiding af te ronden. Een investering in hun toekomst, want met een vakdiploma is die een stuk rooskleuriger." De grote inzameling is dan ook al gestart. Franka: "De reis en de auto betalen we natuurlijk zelf. Voor het goede doel hopen we zo veel mogelijk geld terug te krijgen voor de auto en een mooi bedrag aan sponsorgeld binnen te halen. Nu staat de teller op zo'n 700 euro. We hopen natuurlijk dat dit nog meer wordt. Geld doneren kan op twee manieren. Bedrijven kunnen ons sponsoren. In ruil daarvoor mogen zij onze auto voorzien van een sticker. Daarnaast hebben we ook leuke stickers voor mensen die een bijdrage willen leveren en ons een goede reis willen wensen. Zij schrijven dan hun persoonlijke boodschap op een sticker en ook die gaat op de auto."

Voor meer informatie over de projecten van Stichting Hand to Hand en hoe je team Happy Orange kunt ondersteunen, zie www.stichtinghandtohand.nl. Ben je zelf enthousiast geworden om mee te doen? Neem dan contact op met Franka via info@stichtinghandtohand.nl. Zij zoekt nog een extra team dat met haar en Miranda de uitdaging aangaat. Is 2 november iets te last minute dan kun je natuurlijk ook contact opnemen om de Amsterdam Dakar Challenge in maart of november 2020 te rijden voor de stichting.