Lonneke Voets en kok Sylvana De Backer- Leuwol van BOEL bazaar. Foto: Michel van de Langenberg
Lonneke Voets en kok Sylvana De Backer- Leuwol van BOEL bazaar. Foto: Michel van de Langenberg

BOEL bazaar organiseert culinair festijn voor minima

'Everyone can eat all, zelfs met een kleine beurs en voedselbeperking!'

's-HERTOGENBOSCH – In juni jl. openden Monique Bredeveld en Lonneke Voets de deuren van BOEL bazaar aan het Hinthamereinde in 's-Hertogenbosch. Vanuit hun sociale onderneming willen zij creatief ondernemers, makers en kunstenaars de kans bieden om met weinig financieel risico hun eigen bedrijf op te bouwen. Gemotiveerd vanuit hun sociaal-maatschappelijke betrokkenheid organiseren zij van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september Boelgondisch, een ludiek alternatief voor Bourgondisch 's-Hertogenbosch, maar dan speciaal voor de minima die zich een avondje culinair genieten niet kunnen veroorloven.

Monique en Lonneke kennen elkaar van de Bossche Kleding- en Speelgoedbank, die zij in 2013 samen met een aantal vrijwilligers hebben opgezet. "Beide initiatieven hebben alles te maken met armoede", vertelt Monique. "Waar de Bossche Kleding- en Speelgoedbank zich richt op symptoombestrijding, hopen we met BOEL bazaar de oorzaken van armoede aan te pakken. Hier willen we mensen in hun kracht zetten en creatief ondernemerschap stimuleren. Dat doen we o.a. door hen een platform te bieden, maar ook door hen te ondersteunen op het gebied van bijvoorbeeld financiën, pr en marketing. Inmiddels hebben we circa 60 huurders, stuk voor stuk creatievelingen, die hier tegen een lage vergoeding hun producten aan de man kunnen brengen in een shop-in-shop. Samen met huisgenoot stichting Voor Elkaar Aan De Slag (VEADS) hebben we bovendien leerwerkplekken voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt."

In beweging
Maar er is meer. Er zijn ook flexwerkplekken waar ondernemers neer kunnen strijken om te werken of om bij elkaar te komen voor een zakelijke bijeenkomst. Ondertussen kun je genieten van biologische koffie of thee en een van de (h)eerlijke lunchgerechten van een van de drie koks Sylvana, Soraya en Kaat. Iedereen is sowieso welkom, ook tijdens een van de wekelijkse activiteiten, variërend van bingo en spelletjesmiddagen tot concerten en een maandelijks wisselende kunstexpositie. Het is ontzettend fijn om te zien wat datgene wat we doen, allemaal in beweging zet."

Samenwerking Quiet Den Bosch
Het was kok Sylvana die met het idee kwam om een proeverij te organiseren voor gezinnen die op of onder de armoedegrens leven en dus ook niet zo snel een food event als Bourgondisch zullen bezoeken. Dat idee werd al snel omarmd door het team van BOEL bazaar. "Het idee is om iedere dag 20 ouders/verzorgers en hun kinderen een geweldig buffet, inclusief soep en amuse vooraf en dessert achteraf, voor te schotelen. Dit onder het motto 'Everyone can eat all', we willen namelijk ook laten zien dat mensen met een voedselintolerantie net zo goed lekker kunnen eten. Voedselallergieën komen tenslotte in alle lagen van de bevolking voor. In totaal gaat het dus om 60 mensen. We werken hiervoor samen met Quiet Community Den Bosch, zij staan in nauw contact met de minima in de stad en hebben ervoor gezorgd dat de mensen zijn uitgenodigd die het 't hardst nodig hebben."

Helpende handen gezocht
"Om dit alles te kunnen realiseren, is natuurlijk geld nodig. We doen dit echt vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en hebben zelf te weinig geld om het voor elkaar te krijgen. We hebben onze gasten gevraagd om wat geld te geven voor dit goede doel. Daarnaast kunnen mensen online doneren via Event Brite. Maar donaties in de vorm van goederen kunnen we ook gebruiken, bijvoorbeeld aubergines afkomstig uit je volkstuintje. Vrijwilligers die ons willen helpen op een van de drie dagen, o.a. als gastheer of gastvrouw, of als afwasser, kunnen eveneens contact met ons opnemen. We zijn ook nog op zoek naar muzikanten of koren die willen optreden en naar kinderanimatie, dus ben jij in staat om met je kunsten een lach op het gezicht van de aanwezige kinderen te toveren, sluit je dan vooral bij ons aan." Hoe dan ook, Boelgondisch gaat sowieso zeker door. "Al moeten we geld bijleggen, we gaan dit gewoon doen. Ons doel? Niets meer en niets minder dan zorgen dat de aanwezige gasten een fijne middag hebben."

Meer informatie: www.boel.nl en info@boel.nl.