Volop sfeer tijdens Maritiem 's-Hertogenbosch. Foto: Henk van Esch
Volop sfeer tijdens Maritiem 's-Hertogenbosch. Foto: Henk van Esch

Maritiem komt met light editie

's-HERTOGENBOSCH – Na de financiële perikelen rondom de in 2017 gehouden Bossche Waterweek zag het er even naar uit dat Maritiem ter ziele zou gaan. Mede dankzij de inzet van enkele oud-bestuursleden ziet het ernaar uit dat het tweejaarlijkse Bossche waterevenement is gered van de ondergang. In het weekend van 13, 14 en 15 september varen 75 boten de stad binnen en vindt een light editie plaats. Op zaterdag 14 september van 11.00 tot 17.00 uur is het publiek van harte welkom op en rond het terrein van Watersportvereniging De Waterpoort om rond te struinen op de maritieme markt en een kijkje te nemen op de (o.a. veel historische) schepen die er voor anker liggen.

2017 is een jaar om niet te vergeten. De met veel ambitie gelanceerde Bossche Waterweek, die gelijktijdig met Maritiem werd georganiseerd door een eigenstandige stichting, bleek geen succes. Met als gevolg dat ook stichting Maritiem 's-Hertogenbosch in de problemen kwam. "Het toenmalige bestuur kreeg nog geld van de Bossche Waterweek maar vanwege het faillissement van deze organisatie kwam het bestuur uiteindelijk geld tekort", vertelt Rob van de Laar, voorzitter van de stichting. "Daarmee dreigde Maritiem ter ziele te gaan. Oud-bestuursleden Rob van de Laar en Frank Hagemans zetten er de schouders onder om dit niet te laten gebeuren. "Maritiem is het grootste maritiem-historisch binnenvaartevenement van Nederland van inmiddels al 42 jaar oud, we wilden er alles aan doen om het te behouden voor de stad. Gelukkig waren uiteindelijk alle schuldeisers bereid om de schuld kwijt te schelden. Dit stelde ons in staat om weer met een schone lei te beginnen."

Warm welkom
Rob en Frank vormen nu sinds september 2018 samen met een aantal nieuwe jonge mensen zoals Lieke Bezemer, Jan-Pieter de Koning en Ruud Muller het bestuur; zij moeten het, met aanvulling, op termijn helemaal gaan overnemen. "Het was te kort dag om in 2019 nog een volwaardig event neer te zetten, daarom hebben we gekozen voor een light versie. Het was geen optie om niets te doen, na een inventarisatie bleken 75 schepen sowieso al van plan om deze kant op te komen. Stuk voor stuk mensen bij wie Maritiem in hun DNA zit. Die wilden we in ieder geval een warm welkom bieden." De light versie werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van SOCH (Stichting Ondernemersfonds Centrum 's-Hertogenbosch) en de medewerking van verschillende partijen in de stad. Op het allerlaatste moment was er nog een hobbel die moest worden genomen: Omdat de draaibrug en boombrug alleen 's-nachts open kunnen in verband met het busvervoer overdag, moest onverwacht worden uitgeweken naar de Citadel. Alle zeilen werden bijgezet om dit mogelijk te maken, met succes.
De deelnemers van Maritiem zijn op donderdagavond 12 september welkom in hét maritiem café in 's-Hertogenbosch: Bar-le-Duc in de Korenbrugstraat. Ook andere belangstellenden mogen aansluiten. "Daarnaast is er voor onze gasten een besloten ontvangst- en slotfeest op Partyschip Domani. Op zaterdag 14 september kunnen mensen rondsnuffelen op een beperkte braderie, een kijkje nemen op de boten en luisteren naar optredens van Shanti koren. Studenten van Avans Hogeschool hebben bovendien filmpjes gemaakt van monumenten in de stad, deze zijn te zien op De Makke Beer, het zeeverkennersschip. Daarnaast gaan we tijdens het evenement volop in gesprek met deelnemers en bezoekers over de toekomst van Maritiem 's-Hertogenbosch. Samen met hen gaan we bekijken hoe we het evenement in 2021 in gaan vullen."

Meer informatie: www.maritiemshertogenbosch.nl.