Logo bosscheomroep.nl
Spelers van het PSV FUNdament. Foto: Aaron van Zandvoort
Spelers van het PSV FUNdament. Foto: Aaron van Zandvoort

Voetbalclubs PSV en OJC Rosmalen werken samen aan profvoetbal

's-HERTOGENBOSCH - Vanaf aankomend voetbalseizoen zijn er bij de Rosmalense club OJC niet alleen OJC'ers te vinden, maar ook PSV'ers. Zaterdag 24 augustus werd de samenwerking tussen OJC en PSV officieel gestart op het complex in de Groote Wielen. De voetballers vormen samen het nieuwste team van genaamd PSV FUNdament Rosmalen O10.

Het doel van PSV is om de tijds- en prestatiedruk van professioneel voetbal er wat af te halen bij de jonge voetballers en hun ouders. "Voorheen moesten jonge talenten tot en met 12 jaar meerdere dagen per week naar Eindhoven worden gebracht om te trainen", aldus Ernest Faber, Hoofd Jeugdopleiding van PSV. Daarbij komt dat zij slechts één jaar zeker bij de selectie mochten spelen. Als een talentvolle speler nu wordt toegelaten tot FUNdament, dan blijft die daar voortaan vier jaar. De druk van tussentijds afvallen is daarmee ook weg.

OJC Rosmalen is niet de eerste club die een FUNdament samenwerking met PSV opstart. Verschillende jonge PSV'ers voetballen al enkele jaren bij sv Orion in Nijmegen, bij Helmond Sport en vv Gilze. Echter zal PSV op korte termijn stoppen in Helmond omdat dit te dicht bij het eigen trainingscomplex de Herdgang in Eindhoven ligt. Op het complex in de Groote Wielen wil PSV jonge talentvolle spelers uit Noordoost-Brabant, Bommelerwaard en de omgeving van Utrecht een veilige en vertrouwde opleidingsplek bieden.

Ondersteuning van PSV-trainers
Tegelijkertijd gaat de PSV Jeugdopleiding OJC ondersteunen bij de opleiding van trainers en spelers. Twee PSV-trainers Jesper van Hoorn (20) en Joris van den Besselaar (23) gaan samen FUNdament Rosmalen O10 trainen. Joris van den Besselaar zal komend seizoen hoofdtrainer worden van het PSV FUNdament Rosmalen. "Naast het beter maken van spelers van PSV, is de samenwerking ook bedoeld om spelers en trainers van OJC beter te maken. Ik zal daardoor regelmatig in gesprek gaan met onderbouw-trainers van OJC over henzelf en over hun spelers. Een win-win, want ik leer er zelf uiteraard ook weer van", aldus de trainer. "Mochten jullie me zien lopen en een vraag willen stellen, schroom dan niet en spreek me even aan", voegt hij toe.

Jesper is vanaf augustus woonachtig in Nijmegen waar hij afgelopen seizoen PSV FUNdament Nijmegen O9 heeft getraind en vanaf aankomend seizoen ook nog assistent trainer van de O11 is. Daarnaast zal Jesper ook assisteren bij FUNdament Rosmalen O10 en OJC Rosmalen O9. "Wekelijks ga ik twee trainingen en de coaching op zaterdag verzorgen bij OJC O9. Ik kijk met veel plezier uit naar het aankomende seizoen.", zegt Jesper. Naast het jarenlang trainingen geven en het begeleiden van teams heeft Jesper vanaf zijn zesde ook op het voetbalveld gestaan. "Ik heb mijn hele jeugd bij Udi'19 gevoetbald en maak dit seizoen mijn minuten bij het derde elftal van Udi'19. Helaas sta ik door mijn studie en PSV zelf niet meer zo vaak op het veld maar ondanks dat blijf ik een groot liefhebber van de sport."

Voetbaldroom
Uiteindelijk is voetballen voor een van de grootste clubs in Nederland is natuurlijk een droom voor veel voetballers. Maar hoe word je geselecteerd voor het FUNdament? "De spelers die spelen in het FUNdament zijn of gescout door de jeugdscouts van PSV of hebben deelgenomen aan verschillende scoutingsactiviteiten die worden georganiseerd door PSV", legt Faber uit. "Voor de spelers van het FUNdament is het niet zozeer belangrijk hoe goed je nu bent, maar meer hoe goed je kan worden. We willen spelers met het juiste karakter. Daarmee bedoelen we onder meer omgaan met tegenslagen en druk, hard willen leren trainen en leren wat er voor nodig is om te winnen." Naast het juiste karakter moet de speler volgens het Hoofd Jeugdopleiding PSV ook al een bovengemiddelde techniek hebben en een fysieke eigenschap: snelheid en explosiviteit. "Dit is de belangrijkste eigenschap die een profvoetballer moet hebben. Het lastige aan snelheid en explosiviteit is dat dit het moeilijkst te verbeteren is. Dit is namelijk iets waarmee je wordt geboren. Daarom testen we iedereen voordat ze in het FUNdament komen."

In vier jaar tijd leert het kind of profvoetballer bij hem past. "Het is een ontdekkingsreis voor het kind, maar ook voor zijn ouders. Ze zullen tegenslagen ervaren om hier vervolgens zo goed mogelijk mee te leren omgaan. Ook voetballend leggen we de lat hoog door ze onze manier van spelen te gaan leren", aldus Faber. "Het doel van het FUNdament is het maximale halen uit iedere jongen. We kunnen namelijk niet voorspellen wie waar gaat komen dus richten we ons niet op de uitkomst maar juist op het proces." Na deze vier jaar moet er een beslissing worden gemaakt welke jongens in aanmerking komen voor de 'officiële Jeugdopleiding van PSV O13 bij het sportcomplex de Herdgang in Eindhoven. Hoofd Jeugdopleiding PSV Faber: "De spelers die niet worden geselecteerd, kunnen instromen bij een andere betaald voetbal organisatie (BVO) of gaan spelen bij een amateurclub. De weg naar het profvoetbal kent verschillende wegen. Het kan zijn dat deze spelers via een andere weg profvoetballer worden. Het kan ook dat de speler graag voetbalt maar niet bereid is al zijn tijd hieraan te besteden. De speler zal dan met veel ervaring en plezier doorgaan bij een amateurclub."

Meer informatie: www.ojcrosmalen.nl en www.psv.nl.