Logo bosscheomroep.nl
Cabaretier Lonneke Dort geeft tijdens het festival samen met Andries Tunru een preview van hun show. Foto: Joshua Bakarbessy
Cabaretier Lonneke Dort geeft tijdens het festival samen met Andries Tunru een preview van hun show. Foto: Joshua Bakarbessy

PERRON-3 viert haar verjaardag met gratis Festival PerrON op 7 september

ROSMALEN - PERRON-3 is al 10 jaar lang hét culturele station van Rosmalen. Op zaterdag 7 september wordt dit heuglijke feit gevierd met het Festival PerrON. PERRON-3 laat zich met een gevarieerd middag- en avondprogramma zien als dé plek waar iedereen uit Rosmalen kan bewonderen, verwonderen, iets kan leren en zich kan laten inspireren. Daarnaast vormt het festival de opening van het nieuwe theaterseizoen.

Door Astrid Berkhout


"We speelden al langer met het idee om een eigentijds festival te organiseren als aftrap van het nieuwe seizoen in plaats van de traditionele open dag" vertelt marketingmanager Vanessa Beekers. "Het 10-jarig bestaan vormt een mooie aanleiding om die wens ook daadwerkelijk te realiseren. We hebben gekozen voor de opzet van een festival bomvol activiteiten, workshops en activiteiten voor jong en oud, waarin meer ruimte is voor interactie met het publiek. Deze opzet past veel beter bij de bedrijvigheid die zo kenmerkend is voor PERRON-3."

De deuren wijd open
"Veel mensen hebben geen idee wat hier allemaal gebeurt. En dat is begrijpelijk. Het is zo'n groot pand, daardoor overzie je het geheel niet als je bijvoorbeeld alleen binnenkomt voor de wekelijkse dansles van je dochter. Met het festival willen we dan ook de deuren wijd open zetten en laten zien wat zich afspeelt achter de muren van PERRON-3." Om een indruk te geven… Verdeeld over de begane grond en twee verdiepingen zijn een volwaardige theaterzaal, een filmzaal, een Grand Café en Foyer te vinden. Maar ook organisaties als de Bibliotheek, Burgerzaken, het Wijkplein Rosmalen en GGZ Jeugdgezondheidszorg vinden er onderdak, evenals diverse culturele organisaties en aanbieders van cursussen. Van de Regionale Muziekschool en verschillende dans- en yogastudio's tot een beeldende kunst atelier en verenigingen als Popkoor Tune en St. Cecilia. Juist de bundeling van al deze verschillende partijen is de grote kracht van PERRON-3."

Vanaf 0 beginnen
"Toen we 10 jaar geleden begonnen, moesten we letterlijk vanaf 0 beginnen", aldus Vanessa, die zelf vanaf het allereerste begin werkzaam is bij PERRON-3. "Zeker in de beginjaren zijn we vooral bezig geweest met het opbouwen van contacten. Wonderwel wisten mensen ons al snel goed te vinden. PERRON-3 is uitgegroeid tot een bloeiende organisatie, die wordt gedragen door een klein maar zeer betrokken team medewerkers." Inmiddels is er een stabiele samenwerking met Theater aan de Parade. "Dit seizoen programmeren we maar liefst 24 voorstellingen van Theater aan de Parade. Deze vormen een verrijking van ons aanbod, dat daarmee een mooie mix is van professionele en amateurvoorstellingen. In mei jl. zijn bovendien ons Grand Café en onze Foyer flink opgeknapt. Op onze typerende PERRON-3 manier, waarbij medewerkers en vrijwilligers in een weekend het leeuwendeel van het werk hebben verricht. Met als resultaat twee eigentijdse, sfeervolle ruimtes die uitnodigen om lekker lang te blijven hangen."

Niet eenmalig
Op zaterdag 7 september is iedereen van harte welkom om alles met eigen ogen te komen aanschouwen. Het middagprogramma duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Er zijn verschillende 'stations' door het hele pand, waar bezoekers kunnen genieten van voorstellingen, workshops volgen en repetities bijwonen in diverse genres waaronder dans, theater, cabaret en muziek. Zo geven cabaretiers Tim Hartog en Jules Keeris een preview van hun shows die dit najaar te zien zijn, zijn er dansoptredens van Dream Dance en The Hip Hop Basement, kun je meespelen in een interactieve theatervoorstelling van Studio P-ACT, is er een historische tijdlijn van het Spoor vanaf de 19 e eeuw door Heemkundekring Rosmalen en geven Yogastudio Adele en Zen-Yoga proeflessen. Verder zijn er vele kinderactiviteiten zoals Robotfeest in de bibliotheek, proefjes bij de BSO Art & Science, een techniekworkshop in het café, en kinderrijbewijzen bij Burgerzaken en is CLUB-3 boegbeeld Tante Sjaan aanwezig. Om 20.00 uur start een avondvullend programma in de Theaterzaal, Kleine Zaal en Grand Café. Er zijn o.a. optredens van bands, cabaretiers Andries Tunru en Lonneke Dort geven een preview van hun show die later dit seizoen in PERRON-3 te zien zal zijn. In de Kleine Zaal treedt jong talent op met twee theatervoorstellingen: Antigone in Molenbeek door Suzanne van der Els en I Got A Name door Janneke Melis. "Het is natuurlijk afwachten hoe het allemaal zal verlopen, maar in principe is het de bedoeling dat we dit festival voortaan ieder jaar of om de twee jaar gaan neerzetten met z'n allen."

De toegang tot het festival is gratis. Voor meer informatie: www.perron-3.nl/festival.