Voorzitter Edgar Dissel en Rob Schimmel, directeur Sligro Den Bosch, een van de vestigingen waar je kunt sparen voor lunchvouchers, hebben nog wel wat fysieke Gerritjes over. Gelukkig zijn ze gewoon in te wisselen. Foto: Michel van de Langenberg
Voorzitter Edgar Dissel en Rob Schimmel, directeur Sligro Den Bosch, een van de vestigingen waar je kunt sparen voor lunchvouchers, hebben nog wel wat fysieke Gerritjes over. Gelukkig zijn ze gewoon in te wisselen. Foto: Michel van de Langenberg

Bourgondisch 's-Hertogenbosch vernieuwt met lunch en digitale Gerritjes

's-HERTOGENBOSCH – Het is een vast item op de evenementenkalender. Het derde weekend van september ontmoet 's-Hertogenbosch elkaar weer op de Parade tijdens Bourgondisch 's-Hertogenbosch. Van 12 tot en met 15 september zijn er weer ruim 20 horecaondernemers die zich van hun beste kant laten zien met kleine gerechten. Het officiële betaalmiddel is zoals altijd het Gerritje. Dit jaar gaan ze echter niet meer fysiek over de 'toonbank'. De organisatie van Bourgondisch 's-Hertogenbosch past dit jaar twee spannende vernieuwingen toe: het Gerritje gaat digitaal en het is dit jaar voor het eerst mogelijk om te lunchen.

Vorig jaar beleefde Edgar Dissel zijn eerste editie als nieuwe voorzitter. "Ik kijk terug op een succesvolle editie waarin ik vooral verrast was door wat er allemaal bij de organisatie ervan komt kijken. Als bezoeker heb je daar geen idee van. Wat dat betreft belandde ik in een gespreid bedje met een bestuur dat al jaren actief is en het evenement altijd op hoog niveau organiseert. Zeker bij een evenement dat al zo lang staat, is continu vernieuwen van groot belang. We moeten ervoor zorgen dat Bourgondisch 's-Hertogenbosch haar unieke karakter behoudt. Zorgen dat het geen drankfestijn wordt, maar een echt culinair evenement blijft."

Afscheid van het fysieke Gerritje
In het kader van die vernieuwing wordt afscheid genomen van het fysieke Gerritje. "We leven in een digitaal tijdperk. Daarom was het voor ons een logische keuze om de fysieke Gerritjes te vervangen door een pasbetaalsysteem", licht Edgar toe. "Het Gerritje blijft wel het officiële betaalmiddel. Bezoekers kunnen een pasje halen bij de kassa en daar Gerritjes op storten. Dit kan bij de kassa, bij de oplaadapparaten op het terrein of via de mobiele telefoon. Dit maakt het veel gemakkelijker om nog dat extra glas wijn te bestellen of toch nog te gaan voor dat dessert terwijl de Gerritjes op zijn zonder dat je weer in de rij bij de kassa hoeft te gaan staan. Het voorkomt ook dat je thuiskomt en nog wat Gerritjes in je broekzak vindt die je vervolgens nooit meer opmaakt, want een teveel aan Gerritjes kan ook teruggestort worden. Daarnaast, en dat is zeker een belangrijke motivatie voor de verandering, is een digitaal betaalsysteem veiliger en organisatorisch veel minder werk. Alle ondernemers krijgen een betaalterminal en hoeven dus niet meer handmatig te tellen. Alles wordt centraal bijgehouden." De digitalisering van de Gerritjes heeft de nodige voeten in aarde. Edgar ligt er niet wakker van. "We werken samen met professionele partijen om dit op een goede manier te introduceren. Er zijn mensen aanwezig tijdens het evenement om de ondernemers en bezoekers te ondersteunen. Dat gaat dus helemaal goed komen."

Lunchen tijdens Bourgondisch
Nieuw dit jaar is dat het op zaterdag 14 september en zondag 15 september van 11:30 tot 16:30 uur mogelijk is om te lunchen. Edgar: "We zien dat lunchen steeds meer in trek is. Mensen lunchen graag en uitgebreid. Het idee is dat mensen voor 25 euro (de echte waarde is eigenlijk zo'n 10 euro hoger) een lunchvoucher kopen. Hiervoor mogen zij bij twee restaurants een gerecht en een drankje doen. Het leuke hieraan is dat dit weer teruggaat naar het oorspronkelijke idee van een proeverij; je proeft meerdere gerechten bij verschillende restaurants. Bij Bourgondisch 's-Hertogenbosch is het de laatste jaren 's avonds zo druk dat mensen niet meer veel rouleren. Ze zoeken een plekje en blijven zitten waar ze zitten. We hopen met de introductie van de lunch het rouleren weer beter mogelijk te maken. Mooie bijvangst voor de horecaondernemers is dat de lunch mogelijk ook de dalmomenten 's middags wat rechttrekt. Alles begint eerder, ook het entertainment en zo hopen we dat het de hele dag gezellig druk is."

Bourgondisch 's-Hertogenbosch gaat op donderdag 12 september van start met een besloten relatieavond. Van vrijdag 13 september om 16.00 uur tot zondag 15 september 23.00 uur is het terrein vervolgens geopend voor iedereen. Voor meer informatie over Bourgondisch 's-Hertogenbosch, deelnemende restaurants en het programma zie www.bourgondisch-sh.nl. Hier zijn ook de lunchvouchers te bestellen. Sparen voor lunchvouchers kan ook bij verschillende vestigingen van Albert Heijn in de regio in samenwerking met Swinckels en bij de Sligro.